Google verwijdert chatfunctie uit Maps en Zoeken

Google
© iStock / ymgerman
Google zegt afscheid te nemen van de chatfunctie in zakelijke Google-profielen. Via die functie kon je met bedrijven chatten in Google Zoeken en Google Maps.

Wil je zeker zijn van de openingstijden van een bedrijf? Bel ze dan gerust op. Je kon echter ook chatten met bepaalde bedrijven via Zoeken en Maps. Deze functie maakte deel uit van zakelijke Google-profielen, die bedrijven zelf konden aanvragen. Per 31 juli 2024 verdwijnt de chatoptie echter.

In een e-mail aan nieuwssite Search Engine Land meldt Google dat de gespreksgeschiedenis na 31 juli 2024 wordt verwijderd. Al op 15 juli verdwijnt de optie om nieuwe gesprekken te starten. Bestaande gesprekken kunnen tot 31 juli worden voortgezet. Daarna kunnen bedrijven oude gespreksgegevens exporteren via Google Takeout. Hoelang ze hiervoor de tijd krijgen, is nog niet bekend. Zakelijke gebruikers worden geadviseerd hun klanten door te verwijzen naar andere communicatiekanalen.

Kansen voor WhatsApp Business

De stopzetting van chatberichten in Zoeken en Maps biedt kansen voor WhatsApp Business en Google Chat. Hoeveel gebruikers er nog gesprekken voerden via Zoeken en Maps, is onbekend. Steeds meer bedrijven zijn de laatste jaren overgestapt op WhatsApp Business voor klantgesprekken.

Net als de chatdienst van Google is WhatsApp Business gratis voor zakelijke gebruikers. WhatsApp biedt bovendien meer functies, zoals het sturen van nieuwsbrieven over aanbiedingen aan klanten. Ook kunnen ze gepersonaliseerde meldingen sturen, bijvoorbeeld voor verjaardagen.

Google Graveyard-projecten

Google geeft geen officiële reden voor het stopzetten van de chatmogelijkheden in Maps en Zoeken. Zoals wel vaker stopt Google plotseling met het aanbieden van diensten. Vorig jaar besloot het nog te stoppen met zijn Podcasts-app. Naar eigen zeggen omdat het deze dienst wilde integreren in YouTube Music.

Google heeft vaak meerdere diensten die op elkaar lijken. Dat geldt ook voor de chatfunctie: de zoekgigant heeft immers ook zijn eigen Chat-app voor zakelijke gebruikers. Desondanks is het een tegenvaller dat je bedrijven niet meer zo laagdrempelig vragen kunt stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business