Android Auto overtreedt mogelijk Europese concurrentiewetgeving
Dat zegt een adviseur van het Europese Hof van Justitie, dat een zaak onderzoekt waarin Google het Italiaanse e-mobilityplatform JuicePass de toegang tot Android Auto heeft ontzegd. Google kreeg in 2021 een boete van 102 miljoen euro opgelegd door de Italiaanse mededingingsautoriteit, maar daarmee is het traject nog niet ten einde. Het Europese Hof van Justitie moet zich ook buigen over de zaak en richt zich daarbij op de vraag of Google met zijn richtlijnen voor Android Auto Europese mededingingsregels heeft overtreden (en of dat nog steeds het geval is).
Misbruik van dominante positie
De adviseur, Hofadvocaat-generaal Laila Medina, stelt dat een onderneming misbruik maakt van haar machtspositie als zij derde partijen de toegang tot het platform ontzegt, belemmert of vertraagt. Medina benadrukt dat dit alleen het geval is wanneer dit leidt tot anti-competitieve effecten en consumenten dus worden benadeeld.
Op de vraag of dit in dit geval van toepassing is, zegt Medina dat de eisen van Google “in strijd kunnen zijn met de mededingingsregels.” Google weigerde in dit geval een template te ontwikkelen voor apps zoals JuicePass, waarmee je kunt navigeren naar oplaadstations voor elektrische auto’s en deze alvast kan reserveren. Volgens Google zijn dergelijke templates noodzakelijk om de veiligheid van het platform (en bestuurders) te waarborgen. De templates zorgen er bijvoorbeeld voor dat apps zo min mogelijk afleiden tijdens het rijden. Enel, de ontwikkelaar van JuicePass, ging echter in beroep bij de Italiaanse mededingingsautoriteit: Google zou niet zomaar mogen weigeren een nieuwe template te ontwikkelen.
In een reactie laat Google weten de uitspraak van het Europese Hof af te wachten en dat het heeft samengewerkt met JuicePass-ontwikkelaar Enel om Android Auto geschikt te maken voor de applicatie. “Veel vergelijkbare apps zijn al wereldwijd verkrijgbaar op Android Auto,” aldus de zoekgigant. Het blijft nog even wachten op de definitieve uitspraak, maar de verwachting is dat de rechters het advies van Laila Medina zullen volgen.