Doorstart Belgische chipmaker BelGaN blijft uit: geen koper gevonden
BelGaN werd in juli failliet verklaard nadat de chipmaker in de problemen was gekomen door de productie van chips met galliumnitride. Sindsdien werd er gezocht naar een kandidaat die de Belgische chipmaker nieuw leven kon inblazen. Volgens de curator is dat echter niet gelukt, en is het over en uit voor BelGaN. Geïnteresseerden hadden tot en met donderdag 12:00 de tijd om het benodigde bedrag op tafel te leggen, maar dat bod kwam niet.
Geïnteresseerden waren zelfs niet bereid de liquidatiewaarde van BelGaN te betalen, die zo’n 50 miljoen euro bedraagt. Het hoogste bod bedroeg minder dan 50% van dat bedrag. Bovendien ontbraken garanties voor de 440 ex-werknemers van BelGaN. Het was niet duidelijk of zij na een overname weer aan het werk zouden kunnen. Opvallend is dat het management van BelGaN wel mogelijkheden zag voor een doorstart. De curatoren hebben echter hun besluit genomen: de deuren zijn gesloten, en dat blijft zo.
Wat resteert is een liquidatieverkoop van de inboedel van BelGaN. Het gaat om panden en hoogtechnologische chipmachines. De waarde hiervan wordt geschat op 50 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt om een deel van de schuldeisers terug te betalen. Hoeveel schulden de chipmaker precies heeft openstaan, is niet bekend. Zoals gebruikelijk bij een faillissement van bedrijven zoals BelGaN, wordt doorgaans niet het volledige bedrag teruggehaald. De verkoop is al in gang gezet.
Einde na veertigjarig bestaan
Met de verkoop van de inboedel komt het avontuur van BelGaN definitief ten einde, na 40 jaar bestaan. De naam BelGaN is overigens relatief nieuw en bestaat pas sinds 2022; daarvoor was de fabriek in eigendom van het Amerikaanse Onsemi, dat er chips met silicium produceerde. BelGaN wilde daarentegen volledig overstappen op chips van galliumnitride. De GaN-chiptechniek is doorgaans efficiënter dan reguliere siliciumchips, waardoor ze veel minder warmte produceren en minder ventilatie vereisen.
Galliumnitride is de afgelopen jaren ook een veelgebruikte techniek geworden voor opladers. Opladers van merken als Anker en Belkin maken al langer gebruik van GaN-componenten. Zelfs Apple heeft de techniek inmiddels omarmd, waardoor hun opladers kleiner kunnen worden. De overstap naar galliumnitride vereist echter aanzienlijke investeringen, en daar ging het mis bij BelGaN: de benodigde kapitaalinjecties bleven uit.
Dit leidde er eerder dit jaar toe dat BelGaN een deel van het personeel gedwongen thuis moest laten zitten. Een deel van het personeel zat hierdoor sinds maart 12 dagen per maand economisch werkloos thuis, zodat het bedrijf geld kon besparen. Tot ontslagen kwam het niet, in de hoop dat er een investeerder zou opduiken.