Nieuws

MacPaw opent alternatieve iOS-appwinkel in de EU

Apple iPhone
© Unsplash / Thai Nguyen
iOS krijgt er een alternatieve appwinkel bij in de vorm van Setapp Mobile, dat werd ontwikkeld door de Oekraïense Mac- en iOS-ontwikkelaar MacPaw.

MacPaw heeft zijn alternatieve appwinkel, Setapp Mobile, nu als open bèta uitgebracht voor alle Europese iOS-gebruikers (via TechCrunch). De nieuwe appwinkel staat los van de reeds bestaande Setapp-appbundel voor Macs en de eerder gelanceerde testversie van Setapp Mobile. De appwinkel biedt momenteel 50 apps aan, waaronder CleanMyPhone, ClearVPN, Riveo video editor en Time Master. Sommige van deze apps zijn ook te vinden in de officiële App Store van Apple.

Maandelijks abonnement vereist

Setapp Mobile functioneert vergelijkbaar met andere iOS-appwinkels. Gebruikers kunnen de app via de Setapp-website installeren en moeten tijdens het installatieproces toestemming geven voor het plaatsen van apps op hun iPhone. Vervolgens krijgen ze toegang tot het aanbod van 50 apps.

Er is echter één belangrijke voorwaarde: de alternatieve appwinkel is niet gratis. Gebruikers moeten een abonnement van 9,99 dollar per maand afsluiten om toegang te krijgen en te behouden tot de apps van MacPaw. Er is wel een gratis proefperiode van 7 dagen beschikbaar om de dienst te testen. Gebruikers worden aangeraden het abonnement tijdig op te zeggen indien ze er geen gebruik van wensen te maken.

‘Nooit honderden apps’

De Oekraïense ontwikkelaar geeft aan nog niet volledig tevreden te zijn over de gebruikservaring en het zakelijke model achter de appwinkel. Om die reden wordt Setapp Mobile eerst als openbare bèta gelanceerd. Yaroslav Stepanenko, hoofd marketing bij MacPaw, benadrukt dat Setapp niet streeft naar een enorm aanbod: “We zullen op geen enkel moment honderden apps hebben.” Het doel is om de ontdekbaarheid van nieuwe apps te waarborgen, wat bij een te groot aanbod in het gedrang zou kunnen komen.

Core Technology Fee

Stepanenko beschrijft de lancering van de Setapp-appwinkel als een balanceeract. “We moeten het aantal applicaties en het aantal gebruikers in evenwicht houden. We kunnen niet een laag aantal apps en veel gebruikers hebben, of andersom.” Dit heeft mogelijk te maken met de ‘Core Technology Fee’, een vergoeding die appontwikkelaars moeten betalen bij plaatsing in appwinkels. Deze bedraagt 50 cent per installatie, per 12 maanden, vanaf het moment dat een app één miljoen keer is geïnstalleerd.

Alternatieve appwinkels nu ook op iPadOS

Met de release van iPadOS 18 zijn alternatieve appwinkels nu ook beschikbaar op iPadOS. Apple kondigde dit vorige week aan, naar aanleiding van een EU-besluit dat het besturingssysteem voor iPads onder de Digital Markets Act (DMA) valt.

app storeiosiphoneiphonesmobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken