Nieuws

Tesla-aandeelhouders niet te spreken over politieke stunts Elon Musk

Elon Musk
© Frederic Legrand - COMEO / shutterstock.com
De aandeelhouders van Tesla kunnen het politieke optreden van CEO Elon Musk niet smaken. Zo is het aandeel van de EV-bouwer de voorbije maanden met ruim 45 procent gedaald.

Tesla gaat door een turbulente periode op Wall Street. De negatieve trend wordt dus niet alleen veroorzaakt door tegenvallende verkoopcijfers, maar ook door het controversiële politieke beleid van de topman, die aandeelhouders en klanten afschrikken. 

Musk onder vuur: aandeelhouders ongerust

Hoewel Musks vermogen nog steeds op een indrukwekkende 345 miljard dollar wordt geschat, is hij sinds december al 116 miljard dollar ‘armer’, volgens zakenblad Forbes. Als grootste aandeelhouder van Tesla (met meer dan 410 miljoen aandelen ter waarde van 166 miljard dollar) krijgt Musk de impact van de koersval rechtstreeks te voelen. De forse daling van het Tesla-aandeel heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen worden de verkopen in belangrijke markten als Europa en China zwaar getroffen, maar daarnaast speelt ook de publieke perceptie van Musk een rol. Zijn openlijke steun voor controversiële politieke figuren en bewegingen heeft voor verdeeldheid gezorgd onder investeerders en consumenten. 

Protesten en ‘Tesla Takedown’

‘Tesla Takedown’. Zo heet het protestfenomeen dat is ontstaan uit de politieke betrokkenheid van Musk. In de VS vonden de afgelopen weken meerdere protestacties plaats bij Tesla-showrooms. Demonstranten blokkeerden wegen en droegen borden met slogans als “Verbrand een Tesla, red de democratie” en “Geen dictators in de VS”. Op sociale media wordt opgeroepen tot een boycot van Tesla-producten, en ook anti-Musk-bumperstickers met de tekst “I bought this Tesla before Elon went crazy” zijn steeds vaker te zien.

Verkoopcijfers kelderen wereldwijd

Naast imagoschade worstelt Tesla met dalende verkoopcijfers, vooral in Europa en China. In Duitsland zakte de verkoop met 75 procent ten opzichte van vorig jaar, terwijl de totale EV-markt er met 31 procent groeide. In China, waar Tesla een van zijn belangrijkste productiefaciliteiten heeft, werd in februari slechts de helft van het aantal wagens verkocht in vergelijking met dezelfde maand in 2024. Ondertussen blijft concurrent BYD juist aan marktaandeel winnen. De Chinese fabrikant verkocht in februari 318.000 elektrische en hybride voertuigen, een stijging van 161 procent op jaarbasis.

Tesla’s jaarresultaten schetsen een somber beeld. De nettowinst over 2024 bedroeg 8,4 miljard dollar, een daling van 23 procent ten opzichte van het voorgaande jaar en een afname van 40 procent vergeleken met het recordwinstjaar 2022. Beleggers reageren nerveus op deze cijfers. De toekomst van Tesla zal afhangen van hoe het bedrijf omgaat met de toenemende concurrentiedruk, zijn prijsstrategieën en de publieke opinie rond Musk.

Of Tesla zich uit deze neerwaartse spiraal kan trekken, zal de komende maanden moeten blijken. Voorlopig blijft de koers van het bedrijf sterk beïnvloed door de keuzes van zijn excentrieke CEO.

Uitgelicht artikel Elon Musk Tesla ontslaat manager die klaagt over nazigrappen Musk
Connected Carelon musktesla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Onweerstaanbiedingen 2025

Onweerstaanbiedingen 2025

Deals bekijken