Google gaat Android niet meer open-source ontwikkelen

Google gaat toekomstige Android-versies voortaan volledig achter gesloten deuren ontwikkelen. Dit betekent niet dat Android volledig closed-source wordt zoals iOS, maar wel dat de ontwikkeling niet langer ‘in het openbaar’ plaatsvindt. Pas wanneer een nieuwe versie volledig af is, zal die zoals gebruikelijk worden toegevoegd aan AOSP.
“Ontwikkeling Android stroomlijnen”
Google heeft aan Android Authority laten weten dat deze verandering bedoeld is om de ontwikkeling van Android te stroomlijnen. Op dit moment kunnen derde partijen bijdragen aan AOSP. Hoewel het merendeel van de ontwikkeling door Google zelf gebeurt, konden anderen tot nu toe zien welke wijzigingen werden doorgevoerd en zelfs eigen code aanreiken. Google had wel altijd de eindbeslissing over welke code werd geaccepteerd.
Nu kiest de zoekreus ervoor om de publieke ontwikkelversie te schrappen. Momenteel bestaan er namelijk twee versies van Android. De ene, AOSP, is de open-sourceversie die vrij te gebruiken is (bijvoorbeeld door Amazon voor Fire Tablets). Daarnaast was er al Googles interne versie, die alleen toegankelijk is voor fabrikanten met een Google Mobile Services (GMS)-licentie. Twee afzonderlijke ontwikkelversies beheren, dat zorgde regelmatig voor codeconflicten. Door de ontwikkeling volledig intern te houden, wil Google nieuwe versies van het OS sneller en efficiënter uitbrengen.
Gevolgen voor Android-gebruikers?
Voor gewone gebruikers verandert er niets. Ook voor fabrikanten die met GMS werken, blijft alles hetzelfde. De verandering heeft vooral gevolgen voor bedrijven en ontwikkelaars die de open-sourceversie van Android gebruiken. Daarnaast kunnen individuele ontwikkelaars geen code meer bijdragen aan AOSP.
Google benadrukt dat het niet van plan is om zijn mobiele besturingssysteem volledig closed-source te maken. De broncode van nieuwe Android-versies zal nog steeds worden vrijgegeven, net als de Android-Linux-kern, die onder de GPLv2-licentie valt.
Vanaf volgende week wordt alle Android-ontwikkeling intern uitgevoerd. Pas bij de release van een nieuwe versie zal Google een volledige update vrijgeven van de broncode. Voor de meeste componenten gebeurde dit al, maar nu geldt deze aanpak voor het hele besturingssysteem.