AJAX FireProtect 2 review: sublieme rookmelders, maar (te) duur

AJAX FireProtect 2
© AJAX
Voordelen
Meerdere meetmethodes (CO, hitte en rook)
Veel opties via AJAX-hub
Geen loos alarm waargenomen
Nadelen
Rookmelders werken niet buiten AJAX-ecosysteem
Te duur
Aanbevolen prijs: €160 euro (per stuk)
Waar te koop?

AJAX FireProtect 2 (Heat/Smoke/CO)

Totaalscore 8
Het Oekraïense AJAX, bekend van zijn zakelijke rookmeldersystemen, heeft ook enkele modellen voor consumenten en KMO’s. We namen de proef op de som en hingen voor deze review de FireProtect 2 op in ons appartement.

Het aanbod van slimme rookmelders is enorm. Google biedt de Nest Protect-rookmelders aan, bij het Franse Netatmo kan je terecht voor de Slimme Rookmelder en zelfs Somfy heeft een verbonden rookmelder. De FireProtect 2 van AJAX hoort ook in dat rijtje thuis, maar overstijgt qua functies én prijs de eerdergenoemde rookmelders. Kies je voor de AJAX, dan krijg je ook toegang tot allerlei andere veiligheidsproducten van het merk, zoals een slimme sensor die lekkages opspoort en automatisch de watertoevoer kan stoppen.

Daar kleeft wel het nadeel aan dat je een AJAX Hub nodig hebt om de FireProtect 2-rookmelders met het internet te verbinden. Overigens biedt de hub ook extra functies die we niet kennen van andere slimme rookmelders, zoals mobiele data als de wifi-verbinding wegvalt, mits je er een simkaart in plaatst. Juist dat soort slimmigheden zien we graag terug in rookmelders. De vraag die overblijft en je deels zelf moet beantwoorden is: hoeveel extra geld zijn zulke slimme functies waard?

AJAX FireProtect 2 - 1
© AJAX

Makkelijk in te stellen

De hub is het eerste onderdeel dat je moet instellen via AJAX Security. Let er wel op dat je de hub eerst met een netwerkkabel (of een simkaart) op het internet moet aansluiten, aangezien de hub geen directe verbinding met je smartphone via bluetooth ondersteunt. Nadat de hub is ingesteld, kan je die met wifi verbinden, maar het is ook mogelijk om de hub bekabeld aangesloten te laten.

Na het instellen van de hub kan je de rookmelders bij AJAX aanmelden door de QR-code op de verpakking te scannen. Het instellen van de FireProtect 2-rookmelders duurt nog geen minuut per stuk, zodat ons systeem met drie rookmelders binnen enkele minuten volledig was geconfigureerd. AJAX raadt aan de rookmelders met schroeven aan het plafond te bevestigen, al werkt montagetape eigenlijk net zo goed. Goed om te weten: AJAX levert het benodigde montagemateriaal, zoals schroeven en pluggen, mee in de doos, evenals een handleiding om je door alle stappen van de setup te loodsen.


Na het instellen kan je via de AJAX Security-app de status van de rookmelders uitlezen en firmware-updates installeren. Dat laatste doet de hub trouwens automatisch: geregeld krijgen we een melding van de app dat de firmware is bijgewerkt. Via het ‘Ruimtes’-overzicht in de app zie je in één oogopslag of er mogelijke problemen zijn met je rookmelders. Eventuele problemen worden weergegeven met rode statusicoontjes. Via dat overzicht krijg je verder inzicht in de huidige temperaturen in een ruimte, evenals de batterijstatus van de aangesloten apparaten. Voor meer informatie over de metingen die door de rookmelders worden uitgevoerd, moet je ze afzonderlijk aanklikken. Je krijgt dan te zien of er rook, een te hoog CO-niveau of een snelle temperatuurstijging is waargenomen. Uiteraard hoop je dat je altijd ‘Nee’ ziet staan, maar desondanks is het prettig om continu zoveel informatie tot je beschikking te hebben.

Testresultaten

Ons appartement is (gelukkig) niet in brand gevlogen tijdens de test, dus moesten we rook simuleren. Met een testspray van LogiLink hebben we dit kunnen nabootsen. Bij alle rookmelders was die test succesvol en ging het alarm direct af. Sterker nog: het alarm van alle aangesloten rookmelders ging af om ons te waarschuwen voor de ‘gevaarlijke’ situatie. Op onze telefoons ontvingen we al snel een melding van het alarm: AJAX gaf ook aan in welke ruimte het gevaar zich bevond.

Bij (loos) alarm kan je het alarm via de app uitschakelen. Je hoeft dus geen krukje te pakken om de rookmelder handmatig uit te schakelen. We blijven ons in ieder geval verbazen over hoe luid het alarm is: zelfs voor de diepste slapers zou dit voldoende moeten zijn om gewekt te worden. Overigens gaat het alarm opnieuw af als de rookmelders na tien minuten nog steeds rook of een verhoogde temperatuur detecteren.

Een probleem dat we vaker tegenkomen bij andere (slimme) rookmelders is natuurlijk vals alarm. Dat hebben we niet waargenomen tijdens de testperiode met de FireProtect. AJAX zegt dat dit te maken heeft met de opzet van de sensor: de behuizing voorkomt dat stof en ander vuil, wat normaal gesproken ‘false positives’ veroorzaakt, de sensor kan bereiken. De rookmelder maakt daarnaast gebruik van verschillende metingen (CO, hitte en rook) om te bepalen of er gevaar dreigt. Hierdoor verkleint de fabrikant het risico dat de rookmelders onterecht afgaan.

AJAX stelt verder nog dat de batterijen tot zeven jaar meegaan bij de versie waarvan je de batterijen kan vervangen (RB). De variant met niet-vervangbare batterijen (SB) gaat tot tien jaar mee. Voor beide FireProtect-rookmelders geldt uiteindelijk een levensduur van tien jaar: daarna zou je de sensor moeten controleren, maar in de praktijk betekent dit dat het tijd is om de rookmelder te vervangen. De hub heeft ook een ingebouwde batterij, maar omdat deze ook op netstroom is aangesloten, zal deze een stuk langer meegaan.

AJAX FireProtect 2 zwart
Zwarte versie van de FireProtect-rookmelder – © AJAX

Conclusie

Een slimme rookmelder van AJAX biedt net een andere ervaring dan ‘consumentenmodellen’ van Google of Netatmo. Je merkt dat de soft- en hardware gericht zijn op de zakelijke markt, maar dat biedt in dit geval veel voordelen. Denk aan hardware die zeer solide aanvoelt, een hub met uitgebreide (verbindings)opties en het AJAX-ecosysteem, met diverse accessoires om je smarthome in te richten en vooral veiliger te maken. Het alarm van de rookmelders is verrassend luid, maar dankzij de onderlinge koppeling van de rookmelders zal het alarm sowieso overal in huis afgaan. Uiteraard ontvang je ook meldingen op je telefoon.

Dat alles soepel werkt en er strak uitziet, mag ook wel: de FireProtect 2-rookmelders en hub zijn behoorlijk prijzig. Per rookmelder betaal je zomaar 160 euro, plus nog eens bijna 400 euro voor de hub. Tenzij je al in het AJAX-ecosysteem zit of erin wil stappen, vinden we dat eigenlijk iets te veel. Bij Google betaal je net geen 300 euro voor een 3-pack van Protect V2-rookmelders, met als voordeel dat je geen hub hoeft aan te schaffen.

Uitgelicht artikel Logo van Google Home Google Home voegt ondersteuning voor rookmelders en slimme sloten toe
ajaxdomoticarookmelderssmarthome

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Alle promoties van Coolblue

Alle promoties van Coolblue

Promoties bekijken