ESET

ESET kondigt een reeks beveiligingstools aan voor ARM-chips voor Windows- en Mac-toestellen. De test is momenteel nog in bèta.

Advertentie

ESET, een wereldleider in cyberbeveiliging, heeft zijn productassortiment opnieuw uitgebreid. Voor de steeds meer populaire toestellen met ARM-processoren biedt ESET nu aangepaste varianten van zijn bestaande  oplossingen. De zakelijke oplossingen ESET Endpoint Security voor Mac en de consumentenproducten ESET Cybersecurity en ESET Cybersecurity Pro draaien op Apple-toestellen met de M1-processor die eind 2020 werd geïntroduceerd. Het gaat ondermeer over de Mac mini M1, MacBook Air en Macbook Pro, alsook nieuwe Macs die onlangs werden aangekondigd.

Voor Windows-computers met ARM-processoren – zoals de Microsoft Surface-serie – zijn de beveiligingsexperts al begonnen aan een brede, publieke bèta-testfase. Hier ligt de focus op ESET Endpoint Antivirus en ESET Management Agent. Deze laatste wordt gebruikt om de nieuwe oplossingsvarianten met de managementconsole ESET PROTECT te kunnen beheren. De ARM-varianten van de Windows-oplossingen zullen in het najaar van 2021 op de markt gebracht worden.

Sterke vraag naar ARM en beveiliging 

Met de nieuwe producten speelt ESET in op de toegenomen vraag uit het bedrijfsleven. Steeds meer zakelijke gebruikers genieten al geruime tijd van de voordelen van toestellen uitgerust met ARM-processoren. Ze zijn krachtig en energiebesparend en bieden grotere voordelen dan klassieke notebooks, vooral in de mobiele wereld. Microsoft Surface, HP Envy en de nieuwe Apple-computers behoren tot de bekendste in deze sector. Veel beheerders hebben echter een beveiligingsprobleem met deze toestellen. Deze hebben meestal geen of enkel ingebouwde malwarebescherming, maar maken tegelijkertijd deel uit van het hele netwerk.

Sinds Apple zijn nieuwe producten met de M1-processor heeft uitgebracht, is de belangstelling voor ARM-processoren exponentieel toegenomen, zowel in de bedrijven als bij thuisgebruikers. De verdere ontwikkeling gaat echt in een stroomversnelling. De Britse chipontwikkelaar ARM heeft al aangekondigd van plan te zijn om naast mobiele toestellen ook servers uit te rusten met die processoren. Naast de hogergenoemde voordelen is de warmteontwikkeling bij ARM-processoren beduidend lager dan bij andere fabrikanten. De koeling in datacenters is een probleem dat veel inspanning vergt en hoge elektriciteitskosten genereert. Onlangs heeft NVIDIA aangekondigd ook aanwezig te willen zijn op de ARM-markt.

Native ARM-malware in the wild  

Een maand nadat Apple zijn apparaten met de nieuwe M1-chips presenteerde – een eigen aanpassing van ARM – trad GoSearch22 op de voorgrond als het eerste voorbeeld van platformspecifieke kwaadaardige code. Ongeveer twee maanden later verscheen Silver Sparrow, een nieuw ontdekte adware die zich richt op Macs en een kwaadaardig M1-binair bestand bevat.

Wat malware voor Windows op ARM-machines betreft, zijn malware-auteurs net zo goed in staat om traditionele x86-binaire bestanden uit te voeren via de emulatielaag, en kunnen ze hun malware ook opnieuw compileren voor ARM32 of ARM64. Zodra de x64-emulatielaag voor Windows op ARM openbaar beschikbaar is, kan het hele spectrum van op x64 gebaseerde malware misbruik maken van het nieuwe aanvalsoppervlak. Hoewel sommige binaire bestanden van x64 (en x86) malware door emulatie worden gehinderd – of mogelijk helemaal niet worden uitgevoerd – kan verwacht worden dat andere malware, met enkel een basisfunctionaliteit, zonder problemen op het Windows ARM-platform zal werken. Hetzelfde geldt voor kwaadaardige scripts, op voorwaarde dat er een geschikte script-interpreter beschikbaar is.

Natuurlijk zijn er nog steeds kwaadaardige websites, spam, phishing en oplichters die zich niets aantrekken welke besturingssystemen of hardwareplatformen de potentiële slachtoffers gebruiken. Bijgevolg moeten gebruikers van Windows op ARM64-toestellen de beveiliging net zo goed in de gaten houden als hun favoriete apps.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here