Het einde van het netwerk… zoals we dat vandaag kennen

What got you here, won't get you there. Dit leadership-boek uit 2007 is een klassieker en iedereen die een leidinggevende functie heeft, zou deze bestseller van Marshall Goldsmith moeten gelezen hebben.

Er spelen verschillende factoren mee. Enerzijds is er uiteraard de technologie. Vroeger had je een lokale server of een dedicated server in een datacenter en door enkele kabels te trekken was alles geconnecteerd. Ook werkten de meesten met een vaste desktopcomputer en had elke werkplek zijn netwerkkabel. In plaats daarvan werken de meeste bedrijven nu in een hybride omgeving waarbij hun data en workloads verspreid zitten in (verschillende) cloudomgevingen, on premise en in the edge. En is de gebruiker ook steeds mobieler waardoor die vaste netwerkkabel ontoereikend is. Dat brengt een aantal technologische uitdagingen – onder meer security – met zich mee, maar ook enkele economische aspecten. Wat we nu al zeker weten is dat het netwerk in de toekomst meer zal moeten doen.

Versnelling hoger door pandemie

En die toekomst is het voorbije jaar met rassenschrede tot bij ons gekomen. Tijdens ons recent online event At the Edge of Change: Navigating the New Data Era haalde Steven Van Belleghem een onderzoek van McKinsey aan waaruit blijkt dat wat er in voorbije 12 maanden op vlak van digitalisering is gebeurd, in normale omstandigheden – dus zonder een crisis zoals de pandemie – maar liefst 7 jaar duurt. Online shopping groeide in 8 weken tijd sneller dan het gehele e-commerce gebeuren de voorbije 10 jaar deed. In alle nieuwe modellen ligt de nadruk op mobile first experience. Een eerste slechte ervaring en de klant haakt onmiddellijk af – er zijn immers duizenden andere aanbieders. Dus zal je nog meer als klant naar je eigen bedrijf en consumententraject moeten kijken: Waar kan het mislopen? Wat kan wrevel opwekken?

Voor het netwerk geldt net hetzelfde. Mooi voorbeeld daarvan is de Thomas More Hogeschool. Met 20.000 studenten, 12 gebouwen en 7 verschillende locaties geen kleine schoolomgeving. Tien jaar geleden volstond wifi in vergaderzalen en ontmoetingsruimtes. Niemand dacht aan de aula’s. Maar vandaag leren studenten met hun laptop, gebruiken docenten ook een laptop in plaats van een desktop, en dus was er overal een wireless netwerk nodig. Het noopte de hogeschool tot een Wi-Fi First approach project (dat we samen in 2018 zijn opgestart). Met high density & high capacity als extra insteek.

Edge als center van data

Het netwerk heeft een centrale rol in de communicatie met elkaar en tussen machines onderling. Doordat we samen zoveel data produceren (ook via allerhande IoT-sensoren) en digitaal veel sneller kunnen delen, raakt het klassieke netwerk verstopt en duurt het langer vooraleer de reactie vanuit het centrale datacenter terugkomt. Voor sommige toepassingen is die latency onaanvaardbaar. Denk maar aan de autonome wagen die op een fractie van een milliseconde moet beslissen of hij in een bepaalde situatie moet remmen. Vandaar ook de speciale plaats van edge computing in het gehele digitale transformatieverhaal. Dobias van Ingen, EMEA SE Director CTO bij Aruba Networks, heeft dit mooi verwoord: Edge is eigenlijk de enige plaats in een infrastructuur waar people, location, devices en data samenkomen. Elke edge is een center van data in plaats van een datacenter.

Elk van die ‘kleine centers’ zal je moeten verbinden om het meeste waarde uit je data te halen. Wat betekent dat je netwerk grondig moet aangepast worden om je de nodige flexibiliteit te geven. Zonder de uitdagingen uit het oog te verliezen. Lees bijvoorbeeld gewoon het nieuws over recente hacks en ransomware-aanvallen en je beseft hoe snel het kan gaan op vlak van security. Vandaar ook dat je in de toekomst meer partnerships en echte partnerecosystemen zal zien waar alles mooi op elkaar is afgestemd zodat jij en jouw klanten zich geen zorgen hoeven te maken. Ook niet in deze complexe wereld.

Auteur: Jerry Garcia, country manager bij Aruba Belux

Dit artikel is geschreven door één van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Aruba Beluxbusinessnetwerkpartnerinfo

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken