Nieuws

tv-software: het hart van je tv, waar zitten de verschillen?

TV software
Wanneer je tegenwoordig een televisie koopt, is de software een belangrijke factor. Waarom is dat zo, en welke verschillen zijn er precies?

Toen je tien jaar geleden een televisie kocht, was de software wel het laatste van je zorgen. Nu zowat elke nieuwe televisie een smart tv is, is de software echter enorm belangrijk. Je gaat er namelijk dagelijks gebruik van maken, en het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer je beseft dat de software van je tv ernstige tekortkomingen heeft. Je kan immers niet zomaar een nieuwe softwarelaag op je televisie installeren. De enige optie is dan bijvoorbeeld om een Apple TV of Chromecast met Google TV te kopen, zodat je het ingebouwde besturingssysteem van je televisie in feite niet meer nodig hebt. Maar, dat zijn weer extra kosten (en extra kabels en afstandsbedieningen) dus beter doe je het meteen goed. Kies dus voor een televisie met uitstekende software.

De grote drie

Heb je thuis een smart tv, dan is de kans groot dat die ofwel draait op Android, of Tizen, of WebOS. Android wordt gebruikt door verschillende fabrikanten, WebOS is het systeem van LG en Tizen is een creatie van Samsung. Tegenwoordig kan je erop rekenen dat elk van deze besturingssystemen prima werkt, maar – net zoals bij de keuze van een besturingssysteem voor je smartphone – zal veel afhangen van persoonlijke voorkeuren.

Veel is ook afhankelijk van de applicaties die je wil gebruiken. Zo heeft Android TV bijvoorbeeld geen applicatie voor Apple TV Plus, net zoals dat WebOS en Tizen ook niet alle applicaties ondersteunen. Gebruik je graag spraakbesturing, dan is het ook belangrijk om te weten dat ze elk hun eigen spraakassistent gebruiken. Android gebruikt uiteraard de gerenommeerde Google Assistant, terwijl LG ThinQ AI gebruikt en Samsung rekent dan weer op het (beruchte) Bixby. We lijsten graag de voor- en nadelen voor je op.

Android TV

Android TV is de laatste jaren steeds beter geworden en fabrikanten kiezen er dan ook graag voor. Het grote voordeel van Android is dat ontwikkelaars simpelweg één versie van hun applicatie moeten ontwikkelen om deze beschikbaar te maken voor een grote groep gebruikers. Terwijl andere televisiebesturingssystemen focussen op het fungeren als tussenstation voor apps, gaat Android TV wat verder. Content staat centraal. Op de homepage krijg je dan ook vaak gepersonaliseerde films en series te zien uit streamingdiensten waarover je beschikt. Door een bepaalde applicatie te selecteren, krijg je meteen ook voorgestelde content te zien voor die bepaalde streamingdienst. Nieuwe apps downloaden doe je via de ingebouwde Play Store.

En dankzij de brede ondersteuning (en populariteit) van Android, kan je erop rekenen dat alle grote applicaties voorzien zijn. Wanneer binnenkort de Chromecast met Google TV verschijnt, zal het voor ontwikkelaars enkel belangrijker worden om tv-apps te ontwerpen voor Android. Maar er is een kanttekening: Google’s grote concurrent Apple is niet te vinden. Wanneer je een abonnement hebt op Apple TV Plus, zal je er dus rekening mee moeten houden dat het niet eenvoudig wordt om die content te kijken op je Android TV. Buiten Apple TV, is praktisch alles mogelijk.

Ook content waar geen officiële applicatie voor bestaat. Want dankzij de ingebouwde Chromecast kan je eenvoudig beeldmateriaal van je smartphone naar je televisie sturen. Tot slot kan je ook de vertrouwde Google Assistant gebruiken om vragen te stellen zoals “Toon Casino Royale” of – indien je een slimme deurbel hebt – “Toon wie er aan de voordeur staat”.

WebOS (LG)

Op LG-televisies (zoals de beroemde OLED-toestellen) vind je het eigen besturingssysteem WebOS. Ondertussen zijn we aanbeland bij versie 5.0. Het platform werpt zich vooral in de kijker met een strak design. Applicaties worden in overzichtelijke kaarten weergegeven onderaan en bovenaan krijg je bijvoorbeeld een leuke afbeelding te zien. Wanneer je dan een streamingdienst selecteert, opent er zich een nieuwe rij waar je enkele aanbevelingen te zien krijgt (analoog aan Android TV). Een fijne meerwaarde is de Magic Remote, die vertrouwd zal aanvoelen voor iedereen die al eens een Nintendo Wii heeft uitgeprobeerd. Met de afstandsbediening kan je namelijk simpelweg wijzen naar wat je wil. Het vraagt even gewenning, maar al snel wil je niets anders meer. Apps downloaden doe je in de LG Content Store, waar je overigens geen speciaal account voor moet aanmaken. Verder zijn er tal van manieren om het platform naar je hand te zetten en – naar mijn mening – werkt het een stuk fijner dan Android TV. Enkel de spraakassistent kan nog wat werk gebruiken.

Tizen (Samsung)

Tot slot is er Tizen, de software die op de smart tv’s van Samsung geïnstalleerd staat. Net zoals bij WebOS, staan alle applicaties ook netjes onderaan. Dat maakt het systeem ook gebruiksvriendelijker dan Android TV, want je kan de interface gebruiken terwijl je content kijkt. Tizen OS is mogelijk de meest minimalistische interface, maar WebOS moet niet onderdoen. In de Samsung App Store kan je alle grote diensten probleemloos downloaden. Net zoals bij WebOS 4.5 en later (voor LG-televisies uit 2019 of recenter) kan je ook hier Apple TV downloaden. Zo kan je iTunes films en Apple TV+ kijken. Voornamelijk wanneer je slimme apparaten in het SmartThings-ecosysteem van Samsung hebt, zal Tizen een fijne toevoeging zijn. Al lijkt niemand fan te zijn van de spraakassistent Bixby, die ook hier weer voorgeïnstalleerd staat. Bixby begrijpt op dit moment ook nog geen Nederlands, dus wanneer je een spraakassistent wil gebruiken is Tizen wellicht niet je eerste keuze.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business