Op het september evenement van Apple maakten we voor het eerst kennis met de gloednieuwe abonnementendienst van het bedrijf uit Cupertino: Apple One. Hieronder leggen we uit wat er exact de meerwaarde van is.

Advertentie

De maand september staat bij Apple vrijwel altijd in het teken van haar nieuwe iPhones. Tuurlijk, ook wordt dan vaak de nieuwste softwareversie van iOS uit de doeken gedaan, en zijn er af en toe wat toffe gadgets te spotten, maar de smartphones van Apple stelen doorgaans de show. Helaas wint zelfs deze jaarlijkse ‘traditie’ het niet van het coronavirus. Hoewel de iPhones niet op tijd af (lijken te) zijn, was er op het Apple-evenement in september genoeg nieuws onder de zon te melden. Gloednieuw zelfs, want het was voor het eerst dat de fabrikant met een bundelingsdienst van eigen abonnementen op de proppen kwam, namelijk Apple One. 

Wat heeft Apple One te bieden? 

Als Apple One iets aantoont, dan is het wel dat Apple al een tijdje veel meer is dan enkel een hardwarefabrikant. Het vecht al jaren op diverse andere vlakken mee. De ene dienst is iets succesvoller dan de andere, maar of je nu series wil streamen, muziek wil luisteren of games wil spelen; voor Apple-fans is er altijd een Apple-dienst te vinden. Apple One bevat de volgende diensten: Apple Music, Apple TV Plus, Apple Arcade, Apple News Plus, en de gloednieuwe dienst Apple Fitness Plus. Mocht je nog niet bekend zijn met één of meerdere diensten, dan hebben we hieronder een overzicht met wat je van elke dienst kunt verwachten. 

Heb jij Apple Arcade al geprobeerd?

Apple Arcade 

Voor het spelen van games kunnen Apple-gebruikers nu al een tijdje terecht bij Apple Arcade. Deze abonnementendienst kost 4,99 euro per maand en biedt een brede catalogus aan van iOS-games. Arcade heeft op het moment van schrijven honderden spellen in haar portfolio. Hoewel het aanbod grote AAA-titels wat summier is, zijn er wel tal van leuke (en minder bekende) games te vinden. Het gebrek aan bruut geweld maakt de dienst tevens zeer familievriendelijk. Het mooie aan Apple Arcade is dat je de games kunt spelen op allerlei verschillende platformen: iPhone, iPad, MacBook en Apple TV. Ook handig: voor een nog betere spelervaring kun je een PS4 DualShock- of Xbox One-controller aansluiten. 

Apple iCloud 

iCloud is dé online opslagdienst van Apple voor iedereen met een Apple-apparaat. Iedereen met een iPhone is er vast en zeker bekend mee; je krijgt 5GB gratis van Apple om te gebruiken. Je kunt er muziek, foto’s, boeken, je agenda en nog veel meer opslaan en synchroniseren tussen je verschillende Apple-apparaten. Ook een Windows-PC kan overweg met iCloud. Een abonnement begint vanaf 0,99 euro per maand voor 50GB, 2,99 euro voor 200GB, en 9,99 euro per maand voor 2TB. 

Apple Fitness Plus 

Deze abonnementendienst richt zich op consumenten met een Apple Watch en moet later dit jaar verschijnen. Apple Fitness Plus gebruikt de metingen van de Apple Watch en geeft deze visueel weer op iPhone, iPad of Apple TV. Deze dienst moet gebruikers meer inzicht geven in hun prestaties. Trainingssessies van de dienst worden gedaan op opzwepende muziek van beroemde artiesten en de lessen staan onder leiding van toptrainers uit heel de wereld. Helaas zijn er vooralsnog geen plannen om de dienst aan te bieden in de Benelux. 

Zorgt Apple One voor meer Apple Music-abonnees?

Apple Music 

Apple Music behoort tot een van de oudste diensten in de catalogus van Apple. Het was destijds hét antwoord op Spotify. Met een muziekbibliotheek bestaande uit meer dan 50 miljoen nummers, verdeeld over tal van genres, mag je ook spreken van een geduchte concurrent. Hoewel Spotify iets meer minder bekende (ofwel lokale) artiesten in de catalogus heeft, en het ontdekken van nieuwe muziek daar iets makkelijker is, bezit Apple Music wel zeer sterke podcasts, het Apple 1-radiostation (voorheen Beats 1) en diverse andere toffe radiostations. De muziekdienst werkt op alle Apple-apparaten, maar ook op gewone tv’s en computers. Vanaf 4,99 euro per maand kun je een studentenabonnement nemen, terwijl reguliere gebruikers 9,99 euro per maand betalen. Een gezinsformule voor maximaal zes mensen kost 14,99 euro per maand. 

Apple News Plus 

Ben je een echte Apple-fanaat? Dan ben je vast en zeker wel al bekend met Apple News. Duik in de dienst op jouw Apple-apparaat om je nieuwsvoorkeuren in te stellen. Hierdoor weet Apple welke artikelen voor jou mogelijk interessant zijn. Deze worden je dan ook voorgeschoteld. Apple News Plus is de betaalde uitbreiding van deze dienst. Met de Plus-versie heb je ook toegang tot artikelen afkomstig uit meer dan 300 tijdschriften en kranten. Tevens is de dienst offline beschikbaar, en kun je met maximaal zes mensen tegelijkertijd gebruiken. Helaas is Apple News Plus momenteel enkel beschikbaar in Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk, en de Verenigde Staten. 

Apple TV Plus 

De Apple TV-streamingdienst is een van de meer de recente toevoegingen in de lijst van diensten van Apple, met een aanzienlijke originele programmatie voor een kleine maandelijkse prijs (€4,99). Ook al was het aanbod bij de lancering vrij beperkt, toch is de dienst erin geslaagd om gaandeweg nieuwe shows en programma’s toe te voegen aan haar aanbod. Met The Morning Show wist het in het begin al meteen een topserie neer te zetten met bekende acteurs en actrices. Je krijgt al een jaar gratis toegang tot deze dienst bij aankoop van een nieuwe iPhone, iPad, Mac of Apple TV. 

Kosten en beperkingen in de Benelux 

De abonnementendienst is zoals gezegd in september uit de doeken gedaan, en met een release gepland ergens dit najaar hoef je waarschijnlijk niet lang te wachten totdat je gebruik kunt maken van de dienst. Een belangrijk pijnpunt van Apple One is dat de abonnementendienst in de Benelux niet zo compleet is als in bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Zo is er in de VS en enkele andere landen voor 29,95 dollar per maand ook een Premier-abonnement beschikbaar, met onder meer Apple News Plus en Apple Fitness Plus. Er zijn vooralsnog geen concrete plannen om deze diensten in de Benelux aan te bieden. 

Apple News Plus en Apple Fitness Plus moeten we hier missen.

Dan over naar de Apple One-abonnementen die je wel hier in huis kunt halen. De startprijs bedraagt 14,95 euro per maand. Daarvoor krijg je Apple Music, Apple TV Plus, Apple Aracde, en 50GB aan iCloud-opslag tot jouwer beschikking. Zou je al deze diensten apart aanschaffen, dan ben je 6 euro duurder uit. Je kunt er ook voor kiezen om het Gezin-abonnement te nemen. Hiervoor betaal je 19,95 euro per maand. Je krijgt dan de beschikking over dezelfde diensten, maar dan met 200GB aan iCloud. Dit abonnement is met maximaal vijf andere mensen te delen, en bespaart je 8 euro per maand. 

Motivatie Apple en kans van slagen 

De laatste jaren zien we in de kwartaalcijfers van Apple een bijzondere trend, namelijk dat het bedrijf steeds meer inkomsten genereert uit haar diensten. Voor een groot deel is de Apple App Store hier verantwoordelijk voor, maar vlak andere diensten niet uit. Ook heeft het bedrijf periodes gekend waarin de inkomsten uit iPhones daalden. Door minder afhankelijk te zijn van het succes van haar iPhones, bouwt Apple via abonnementsdiensten een wat vastere basis aan inkomsten op. Hoewel Apple One in zijn totaliteit goedkoper is dan wanneer consumenten alle diensten los aanschaffen, zit men met Apple One wel meteen in het ‘volledige’ ecosysteem van Apple. 

Het ecosysteem voelt voor velen aan als een warm bad.

Zoals je wellicht zelf al weet, is één monogaam ecosysteem bijzonder prettig, en Apple beschikt al jaren over een van de beste ecosystemen ter wereld. iPhones, iPads en Mac-apparaten werken met het jaar beter samen, en de overkoepelende diensten zoals Apple Arcade en Apple TV Plus zijn hier het levende bewijs van. Ben je van huis uit al een Apple-fan en heb je tal van apparaten uit de stal van Cupertino in huis? Dan is Apple One zeker een aanrader, aangezien je waarschijnlijk al veel van de diensten gebruikmaakt. Ook kan het gebruikers van bijvoorbeeld Apple TV Plus en iCloud doen overwegen om gedag te zeggen tegen Spotify, en over te stappen op Apple Music. 

Daarentegen is Apple One voor consumenten die buiten hun iPhone weinig op hebben met alle diensten van Apple niet een gedegen reden om Apple One te nemen. Duiken we dieper in de materie, dan heeft Apple Music bijvoorbeeld een minder aanbod dan Spotify, komt Apple TV Plus qua aanbod niet eens in de buurt van Netflix of Disney Plus, en vervangt Apple Arcade bijvoorbeeld nog lang niet de pc-games. Apple One richt zich dan ook ogenschijnlijk op Apple-gebruikers die al met anderhalf been in het ecosysteem staan.  


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here