Review PlayStation 4: Puur gamen
Het is duidelijk dat de PlayStation 4 bij de gamers hoog op het lijstje staat. Sinds de zomer kon je op geen enkele pre-orderlijst meer komen zonder dat je de garantie had er eentje bij de launch te scoren. Een kleine rondvraag vandaag bij een twintigtal winkels geeft overal dezelfde conclusie: uitverkocht. Met reden?
Voor gamers
Sony speelt de PlayStation 4 uit als een spelconsole ‘For the players’. Dat lijkt evident, maar Sony gaat er deze keer wel heel ver in. De hardware: 8-core AMD Jaguar CPU, AMD Radeon GPU, 8 GB GDDR5, USB 3.0 en Wi-Fi 802.11 b/g/n. Geen 802.11ac in de PlayStation 4, wat ergens zonde is voor een machine die toch wel opnieuw de kaap van zeven jaar zal moeten halen. Ook is er geen ondersteuning voor de 5 GHz-frequentie. Niet onbelangrijk voor plaatsen waar er zware wifi-vervuiling is.
Qua hardware is het de krachtigste spelconsole, vergeleken met de Xbox One die binnenkort in België uitkomt. Qua CPU zijn ze nagenoeg identiek, maar de 5 GB DDR5 RAM en een snellere grafische chip (tot 50% sneller) laat duidelijk de spierballen van de PS4 zien. Sony mikt op de rasechte gamer, en wil hen de beste grafische weergave beloven. Betekent dat dat er een groot verschil op grafisch vlak zal zijn tussen beide? Dat is voorlopig nog even afwachten, maar als het als indicatie kan tellen: zowel Battlefield 4 als Call of Duty: Ghosts draaien op een hogere resolutie op de PS4 dan de Xbox One. Maar… het gaat hier om lanceringstitels die lang nog niet het onderste uit de kan halen van de nieuwe consoles. Conclusies zijn hier dus wat voorbarig.
Optionele camera
Microsoft bundelt met elke Xbox One een Kinect-camera (daarom de 100 euro meerprijs), terwijl Sony die optioneel houdt. Is het een essentieel onderdeel voor de PS4? Niet echt. Er is de leuke app Playroom die wat speelt met virtual reality, maar buiten wat extra stemcommando’s en automatische gezichtsherkenning heeft de camera nog niet veel nut.
De grootste vernieuwing zit hem in mijn ogen in de controller. Die is een stuk dikker geworden dan de Dualshock 3, en voelt gewoon veel beter aan. De analoge sticks zitten verder uit elkaar, de concave triggers grijpen beter vast en middenin de controller zit een touchpad voor extra interactie in bepaalde spellen zoals Killzone: Shadow Fall of Assassin’s Creed 4: Black Flag. Er zit zelfs een blauw ledlicht vooraan voor de interactie met de PlayStation-camera. Veel nieuwe technieken, maar de autonomie heeft hierdoor wel een serieuze knak gekregen: 8 uur tegenover de 30 uur van de klassieke Dualshock 3.
Volledig digitaal
Achteraan de PS4 vinden we enkel nog maar digitale aansluitingen: HDMI, Optisch, RJ45 en AUX. Vooraan zitten de twee USB 3.0-aansluitingen die, jawel, voortaan ook je controller laden wanneer de console uit staat. Hoera, dat werd tijd! Bovendien is het ook eerder een noodzaak als de controller het maar 8 uur uitzingt.
Hij doet, net als de PS3, nog steeds dienst als degelijke blu-ray- of dvd-speler, maar veel extra mediamogelijkheden moet je niet verwachten. Zo vind je tussen de videodiensten maar drie kanalen: IGN, RTBF en een filmprovider. Daarnaast kan je weinig extra media op je PS4 afspelen. Hij ondersteunt (nog) geen DLNA, en zelfs filmpjes of muziek op een USB-stick leest hij (voorlopig) niet! Sony heeft die beslissing gelukkig teruggedraaid en werkt aan een update, maar mooi is het niet. Hier valt de nieuwe leuze goed op: "For the Players". De PS4 is een rasechte spelconsole, maar meer dan dat is het (voorlopig) niet.
PlayStation Network
Wanneer je de PS4 opstart, valt je direct op dat de navigatie niet echt veel is veranderd. De menu’s zijn nog steeds horizontaal gestructureerd, met nog steeds heel veel menu’s die onder andere menu’s schuilen. Het oogt allemaal wel wat mooier. Grote vernieuwing is de mogelijkheid om je speelsessies te streamen via Twitch. Hiermee kunnen je vrienden volgen wat je doet, of je kunt korte speelsessies uploaden om te delen. De PS4 houdt continu de laatste minuten bij, zodat jij met een druk op de knop bijvoorbeeld een straffe boss battle kan delen met de wereld.
Verder is het aantal vrienden opgetrokken naar 2.000! Klinkt straf, maar je bent er niets mee wanneer je ze niet handig kan onderverdelen. Een lange lijst werkt nu eenmaal niet handig. Wanneer je de PS4 opstart krijg je ook telkens te zien wat de activiteit is van al je vrienden. De éne vindt dit heel leuk, de andere vindt het dan weer druk en chaotisch. Er is trouwens verder weinig overzicht over de horizontale balk van de PS4. Alle games die je hebt gespeeld verschijnen er in chronologische volgorde, zonder mogelijkheid tot onderverdeling. Nu is dat nog niet erg, maar als je er al een aantal jaar mee speelt wordt dat (mogelijk) wel een boeltje.
Vita troef
Waar de PS4, terecht, mee kan uitpakken, is de Remote Play-functie in combinatie met de PS Vita. Dit houdt in dat je elk spel naar de Vita kan streamen via wifi, zodat je gerust verder kunt spelen wanneer iemand de televisie nodig heeft. Een beetje zoals met de WiiU, maar met de vrijheid van je hele wifi-bereik. De Vita heeft bijna identiek dezelfde knoppen als de PS4, en de extra functies zoals het touchpad worden op het scherm met softkeys opgelost.
Deze functie zou wel eens de redding van de Vita kunnen betekenen, de fel geplaagde handheld van Sony. Wij vonden de functie alvast heel handig en de beeldkwaliteit en snelheid blijft behouden. Je zou zelfs bij 4G-kwaliteit overal mobiel kunnen gamen met je PS4-spellen, maar in de praktijk lijkt ons dat geen goede optie voor je datalimiet. Het opent daarentegen wel perspectieven!
Met app
Voor alles is een app, en met de PS4 is dat niet anders. De Officiële PlayStation-app laat je toe om steeds in verbinding te blijven met je online vrienden. Je kunt zien wat ze spelen, welke trofeeën ze al hebben verzameld en zelfs uitnodigingen ontvangen om te gamen. Je kunt doorheen de PlayStation Store bladeren en games en add-ons naar je PS4 pushen zodat ze automatisch geïnstalleerd worden als je thuis komt. Althans, als je de PS4 in stand-by laat staan.
Er is ook sprake van een tweede scherm-functie, maar tot nu toe wordt daar nog weinig mee gedaan. Wat wel handig werkt is het gebruik van je smartphone als schermtoetsenbord voor je PS4. Veel handiger om snel een berichtje te sturen, zeker in het heetst van de strijd wanneer je vriend(en) geen headset op hebben.
Conclusie
Sony heeft van de PlayStation 4 een krachtpatser gemaakt, een echte machine speciaal voor de gamers. Dat is hen grotendeels gelukt, maar het mist daarom wel belangrijke multimedia-elementen zoals media afspelen via DLNA of USB. Op dat vlak is het wel een stap terug vergeleken met de PS3. Heb je eerder het gevoel dat games belangrijker zijn dan multimedia, dan kun je nu al zonder problemen voor een PS4 gaan. Althans, als je iets in de ietwat magere launch line-up vindt dat je kan bekoren. Wil je toch iets meer mogelijkheden? Wacht dan nog even af wat de toekomstige updates zullen brengen, en welke games volgend jaar nog zullen verschijnen.