Reviews

Review Vivitek Qumi Q7: Draagbare cinema

Voordelen
Mooi uiterlijk
scherp en helder beeld
draagbaar
automatische keystone
multimediaschijf
aansluitingen
Nadelen
Oerlelijke interface
koeling mag iets stiller
Aanbevolen prijs: €849
Waar te koop?
Totaalscore 9
De Qumi Q7 is de ultieme mediaprojector. Het toestel is niet perfect, maar wat ons betreft scheelt het niet veel.

De Qumi Q7 is de grote broer van de Qumi Q5 ledprojector die we enkele maanden geleden al onder handen namen. De Q5 is een uitstekend product, maar de software kende nog wat schoonheidsfoutjes en de helderheid van 500 lumens vereiste een quasi pikdonkere kamer voor grote schermdiagonalen. De Q7 doet het over de ganse lijn beter.

Het opzet van het toestel blijft hetzelfde: De Q7 is een slimme ledprojector. Je bekijkt het ding best als de versmelting van een multimediaschijf en een klassieke led-projector. Het intern geheugen is weliswaar beperkt, maar uitgerust met de Q7 en een usb-stick is er vrijwel niets dat je niet kan afspelen. Voor entertainmentdoeleinden kan de projector overweg met zowat alle videoformaten, inlusief MKV. Natuurlijk kan je ook afbeeldingen bekijken en voor professioneel gebruik is het zelfs mogelijk om officedocumenten de beamen. Dat alles lukt zonder laptop maar natuurlijk kan je ook een externe bron aansluiten. De achterkant van de Qumi zit boordevol aansluitingen, van HDMI over VGA tot Composite. Voor de oudere aansluitingen moet je wel zelf een kabeltje voorzien.

De Q7 meet 23,8 x 18 x 4 centimeter en weegt 1,4 kilogram, minder dan veel laptops, en past in iedere tas of rugzak. Het valt op dat de Q7 bijna dubbel zo groot is als de Q5. Een bewuste keuze van fabrikant Vivitek: de koeling van het heldere ding heeft z’n plaats nodig. Die koeling is niet muisstil te noemen, maar het lawaai is zacht genoeg om te verdwijnen wanneer je een film bekijkt.

De DLP led-projector projecteert een scherp beeld met een resolutie van 1280 x 800 pixels met een helderheid van 800 lumens en een contrastratio van 30.000:1. Projecteren kan vanop een afstand van minder dan een meter tot meer dan drie meter van het scherm. Qumi claimt dat de beeldkwaliteit uitstekend blijft tot een schermdiagonaal van 107 inch en dat kunnen wij bevestigen. Dankzij de 800 lumens is de projector krachtig genoeg om op een grote diagonaal te beamen, zelfs wanneer de kamer in kwestie niet helemaal verduisterd is. In tegenstelling tot de standvastige Q5 heeft de Q7 een verstelbare lens: zoomen en scherpstellen gaat manueel. Kaarsrecht projecteren is bovendien erg eenvoudig dankzij de automatische keystone-functie.

De software die op de Q7 draait in dezelfde als die op de Q5, met de occasionele spelfout verwijderd. Die software is meer dan capabel, zoals de hoeveelheid afspeelbare bestanden bewijst, maar hij is nog steeds oerlelijk. De blauwe jaren 90-interface staat in schril contrast met het zonder meer strakke design van de projector zelf. Video doorspoelen en hervatten, op papier iets dat we als mensheid toch onder de knie hebben, is niet echt intuïtief te noemen wat op zich een prestatie is. De lelijke interface is meteen ook het grootste minpuntje van dit toestel, en als we dat kunnen zeggen, dan weet je dat het goed zit. Een lelijke interface die het mogelijk maakt een laptop achterwege te laten, is onnoemelijk veel beter dan geen interface en de concurrentie op dit vlak is zowat onbestaande, dus we klagen niet. De Qumi Q7 is de ultieme mediaprojector. Het toestel is niet perfect, maar wat ons betreft scheelt het niet veel. Goedkoop is de Q7 niet, dus wie niet al te groot wil projecteren mag zeker de Q5 niet uit het oog verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business