Review BMxPad PRO Core: Ruim aanpasbaar
Ontdek de BMxPad PRO Core samen met tal van andere nieuwe innovaties op de Belgian Tech Show. Schrijf je nu in.
Tablets, laptops en hybrides vandaag de dag worden meestal als een compleet pakket in één bepaalde configuratie geleverd. Hier en daar kan je kiezen tussen twee verschillende CPU’s, maar daar houdt het mee op. Je betaalt de complete prijs, of je nu alles nodig hebt of niet. Bij BMx doen ze dat anders met bestellingen op maat. We gingen aan de slag met hun Surface Pro-concurrent: de BMxPad MT-836P Pro.
Op hun website staat het toestel geadverteerd als een 4-in-1-toestel: tablet, ultrabook, laptop of desktop. De tabletvariant spreekt voor zich, maar de rest heeft wat verduidelijking nodig. Met de ultrabook bedoelt BMx dezelfde opstelling als de Surface Pro van Microsoft met de Keyboard Cover. Hiermee heb je een dunne pc in handen die je handig overal kan meenemen. BMx heeft ook een dikker toetsenbord beschikbaar waarmee je de BMxPad in een laptop verandert. Een flink verschil met de andere hoes, want nu heb je een dikker toestel dat je minder handig overal kan meenemen. De aanraaktoets van Windows kan je niet meer bedienen en achteraan kan je de klep niet meer uitklappen omdat hij in de hoes zit. Omdat het zwaartepunt hoog ligt, gaat de laptop heel snel naar achter kantelen. Het Docking Keyboard (de dunne cover) is hier een pak interessanter en bovendien 55 euro goedkoper.
Tot slot is er het docking station waarmee je van de tablet een desktop maakt. Je hebt achteraan vier usb-, één LAN-, één HDMI-poort en een Kensington-slot. Genoeg om te kunnen werken thuis of op kantoor, alleen vinden we het zonde dat er geen usb 3.0-aansluitingen op de dock zitten. Je moet daarvoor de aansluiting op de tablet gebruiken. Het docken gebeurt magnetisch, waardoor het in het begin even mikken is om hem mooi centraal erin te steken. Oefening baart kunst, waardoor je na een paar keer de tablet direct van de eerste keer goed dockt.
Afhankelijk of je een 2-in-1, 3-in-1 of 4-in-1 wil hebben, gaat het je wat kosten. Het dunne toetsenbord kost 48,40 euro, gecombineerd met het laptoptoetsenbord 140,36 euro en wanneer je het docking station erbij wil komt er 217,80 euro bij voor het totaalpakket. Die eerste optie kunnen we van harte aanraden en is ook 100 euro goedkoper dan wat Microsoft aanbiedt (wel zonder verlichting) voor zijn Surface Pro. De laptopversie is minder interessant, de desktopversie moet je voor jezelf uitmaken. Voor wie wil is er ook een 3G- of 4G-optie voor respectievelijk 60,50 en 181,50 euro extra beschikbaar.
A la carte
BMx levert deze tablet à la carte, iets wat je al kon inschatten met de verschillende configuraties bovenaan. Maar wat is de tablet eigenlijk waard? Allereerst merk je wel dat deze tablet niet zo premium is afgewerkt vergeleken met merken zoals Asus of Microsoft. De achterkant voelt minder stevig aan. Wanneer je na de BMxPad een Surface Pro vasthoudt, merk je duidelijk het verschil.
Daartegenover staat wel dat je deze tablet al voor 695,75 euro kan kopen, iets wat bijzonder scherp is, gezien de specificaties. Het 11,6 inch full HD-aanraakscherm ziet er heel degelijk uit en de Intel Core M-5Y10 is sterk genoeg om alles zonder problemen te draaien. BMx voorziet in de basisversie 64 GB SSD M.2-opslag. Dat lijkt ietwat aan de lage kant, maar in de meeste gevallen moet dat voldoende zijn. Ons testexemplaar had 512 GB SSD-opslag, enkel interessant voor een nichepubliek. Standaard is er 4 GB DDR3L RAM aan boord, maar je kan upgraden naar 8 GB voor 60,50 euro extra. Dat zouden we wel aanraden gezien de beperkte meerprijs. Zo verleg je de flessenhals van de 4 GB RAM naar de processor.
Extra aangenaam: een usb-aansluiting op de tablet zelf. BMx heeft een usb 3.0-slot voorzien bovenaan de tablet, zodat je onderweg gebruik kan maken van randapparatuur of een usb-stick. Samen met de tablet zit ook een Digitizer Pen die dankzij een speciale laag in het scherm heel fijne handelingen toelaat. Een leuke bonus voor wie creatief met de tablet bezig is en er weleens mee tekent, of om vettige vingers op het scherm te vermijden.
De BMxPad MT-836P is nogal aan de zware kant, 850 gram, maar in combinatie met het lichtste toetsenbord voelt hij toch licht genoeg om vlot overal mee te nemen. In de benchmarks krijgen we mooie resultaten te zien onder PC Mark 7. De Intel Core M-processor kan je prima vergelijken met de prestaties van een Intel Core i3-5005U, behalve dat de Core M een stuk zuiniger is en geen actieve koeling nodig heeft om te werken. De SSD zorgt ervoor dat de tablet bliksemsnel reageert, maar op vlak van 3D-prestaties moet je weinig verwachten. Ook al spreekt het voor zich dat BMx niet die ambitie heeft met deze BMxPad. In Cinebench 15 noteren we 161 punten tegenover 204 voor de Intel Core i3-5005U.
[related_article id=”174253″]Stevige autonomie
Waar we het meest onder de indruk van zijn, is zonder twijfel de autonomie. Bij licht gebruik klokken we op 8 uur af, terwijl intensief gebruik met 3D-beelden nog steeds 4 uur haalbaar is. Mooie cijfers waar de Microsoft Surface Pro 4 niet aan kan tippen. Bij licht gebruik houdt die het na iets minder dan 6 uur al voor bekeken. Na 2,5 uur laden is de BMxPad MT-836P opnieuw helemaal vol.
We zijn fan van de mogelijkheid om deze tablet helemaal naar onze smaak te configureren. Een van de grotere troeven is zelfs dat je kan kiezen welk besturingssysteem je wilt installeren. Handig, maar dat betekent wel dat je de prijs van Windows 10 er moet bijtellen om een compleet plaatje te krijgen. Tenzij je voor Linux kiest natuurlijk, dan heb je geen extra kosten. Wanneer we naar het totale plaatje kijken, dan is de BMxPad MT-836P een heel interessant geprijsde tablet. Zeker wanneer je die combineert met het dunne toetsenbord voor 48,40 euro extra. Een Surface Pro 4 van Microsoft mét toetsenbord kost 300 tot 400 euro meer, wat de prestatie van BMx heel straf maakt.
Wie deze tablet slim configureert, kan een hoop geld besparen vergeleken met andere alternatieven van Asus of Microsoft. Toegegeven, het is lang niet de meest sexy tablet, maar voor wat je terugkrijgt wordt het moeilijk om beter te doen.