RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Goedkoop
  • 2x M.2 en 1x U.2
  • Stijvolle RGB-toets
  • Ondersteuning voor meerdere grafische kaarten
CON
  • Geen wifi/bluetooth
  • Niet voor zware overkloks

Wil je een systeem met een peperdure Intel Core i9 bouwen? De MSI X299 SLI Plus drukt het prijsetiket zonder grote compromissen te doen.

Advertentie

De nieuwste processors van Intel – de Core i9-7900X, Core i9-7820X, Core i9-7800X, Core i7-7740X en Core i5-7640X – trakteren je op een vracht aan rekenkracht. Er is echter een caveat. Je hebt namelijk een nieuw moederbord nodig voor Intel’s nieuwe HEDT-platform, namelijk eentje met een LGA 2066-socket. Deze processorhouder vind je terug op de nieuwste X299-moederborden. Volgens zijn roadmap zou Intel deze chipset in augustus lanceren, maar uiteindelijk bracht de blauwe processorfabrikant het setje enkele maanden eerder uit. Heeft AMD, met bijhorende Ryzen-explosie, daar iets mee te maken? Hoe dan ook, het is duidelijk dat Intel nerveus wordt, nu aan zijn marktpositie wordt geknabbeld.

[related_article id=”214592″]

X299

De X299-chipset lijkt sterk op zijn voorganger X99, die twee generaties is meegegaan (Haswell-E en Broadwell-E). De nieuwe moederborden worden het hoofdkwartier van de nieuwe X-processors van Intel, goed voor maximaal 12 rekenkernen en 24 threads. De vernieuwingen zijn minimaal: zo is er ondersteuning voor Intel Optane-geheugen (hier meer daarover) en heeft Intel zijn DMI-link opgekrikt naar PCI-Express 3.0 x4. Deze verbinding zorgt voor de koppeling tussen de chipset en de processor. DMI 3.0 vertaalt zich in hogere maximale datatransfersnelheden, tot 32 GB/s.

Verder is het aantal interne lanes aangedikt. 24 PCIe-lanes (3.0) krijgen een stekje in plaats van 8 PCIe-lanes (2.0) en er zijn 4 extra USB 3.1 (Gen 1) lanes toegevoegd. Wel zijn er enkele offers gemaakt in het aantal SATA- en USB 2.0-voorzieningen. Op de onderstaande afbeelding kan je de exacte aantallen raadplegen.

Sober ontwerp

Of je nu een fanatiek gamer bent of professioneel videobewerker die wat extra rekenkracht kan gebruiken: MSI voorziet voor ieder wat wils. De gamingborden – zoals Gaming Pro Carbon en Tomahawk – bevatten meer toeters en bellen, terwijl de X299 SLI Plus zuiniger omgaat met je budget. Enkel de MSI X299 Raider is nog zo’n kleine dertig euro goedkoper.

De MSI X299 SLI Plus flirt met de grens tussen business- en consumerborden en hoort zowel thuis in een gaming-PC als in een professioneel workstation. Ondanks zijn sobere lay-out ziet hij er puik uit, met een metaalkleurige/zwarte kleurentoets en subtiele RGB-touch op zijn heatsinks. De verlichting is ietwat dof, maar in een professionele context kan ik deze keuze best smaken. Als gamer wil je mogelijk wel wat meer bling bling. Let er wel op als je een grote videokaart inplugt. In dat geval kan het zijn dat de RGB-verlichting op de middelste heatsink gecamoufleerd wordt.

Specificaties

MSI onderstreept zijn imago als prijs-kwaliteitskoning en voorziet lekker veel plakjes spek in zijn X299 SLI Plus. De chipset bevat vier PCIe 3.0 x16-sloten – waarvan twee verstevigd met aluminium -,  twee PCIe 3.0 x1-sloten, acht SATA-aansluitingen (waarvan zes haaks en twee rechtopstaand), drie USB 3.1- (Gen 2), acht USB 3.1- (Gen 1) en acht USB 2.0-aansluitingen. Acht sloten voor ramlatjes zijn goed voor maximaal 128 GB aan werkgeheugen. In quad channel is het geheugen te overklokken tot 4.133 MHz, in dual channel zelfs tot 4.400 MHz. Ondanks de vele RAM-poorten is er voldoende ruimte rond de CPU-socket, zodat je koeler nooit in de weg steekt.

[related_article id=”217307″]

Tot daar klinkt het redelijk basic, maar MSI voegt aan deze formule nog twee M.2- en één U.2-aansluiting op de koop toe. Vooral een U.2-poort is opvallend. Het moederbord voorziet dus een uitgebreid assortiment aan high-speed opslagmogelijkheden, die je in de BIOS kan configureren tot een RAID-opstelling. Eén M.2-aansluiting wordt extra koel gehouden dankzij een beschermingsmodule. Dat de fabrikant zoveel wil toevoegen aan zijn bord, heeft zo ook zijn nadelen. Zo komt een potentiële M.2-SSD te liggen onder je videokaart. Wil je de flashschijf op een later moment vervangen, dan zal je eerst de GPU moeten verwijderen. Ondanks het bastion aan aansluitingen ontbreken wifi en bluetooth. Jammer, aangezien het bord zich richt op prosumenten. Duidelijk verkiest MSI een bedrade verbinding bovenop een draadloze, want op zijn frontpaneel voorziet de fabrikant twee ethernet-poorten. Zo kan je met een UTP-kabel zowel met het internet als intranet koppelen.

Daarnaast is er op het I/O-schild ruimte voor vier USB 2.0-, vijf USB 3.1- (Gen 1) en één USB 3.1 (Gen 2, Type C)-aansluiting. Een PS/2-aansluiting, vijf audiojacks met optische audioaansluiting vervolledigen het rijtje. Achter deze geluidspoorten zit een dikke ‘Audio Boost IV’-audioprocessor, bestaande uit een Realtek ALC1220-audiochip en gouden Nichicon-condensatoren om je te trakteren op betere geluids- en muziekkwaliteit (aan een SNR van 120 dB). Daarnaast voorziet MSI twee knoppen voor het wissen van de CMOS en het updaten van je BIOS. Handig in geval van nood, net als het EZ Debug-paneel. Als er problemen opduiken met het bord, komt er hier een foutcode tevoorschijn die je aan de hand van het instructieboekje kan opsporen. Zo weet je of er iets niet snor zit bij het geheugen, opslag of ander hardware-component.

mGPU

Wil je het aantal frames per seconde naar astronomische cijfers opkrikken, dan kan je meerdere grafische kaarten in je systeem stoppen. Dat is dan ook één van deze trekpleisters van de MSI X299 SLI Plus: in principe kan je er drie Nvidia-kaarten in SLI of vier AMD-kaarten in een Crossfire-setting in stoppen. In theorie is het waarschijnlijk beter om te investeren in een duurder bord als je drie of vier grafische kaarten wil koppelen, omdat maar twee PCIe-slots verstevigd zijn. Of het nuttig is om anno 2018 meerdere GPU’s in een bak te stoppen, is maar de vraag. MSI gelooft van wel en voorziet een SLI HB Bridge om twee kaarten in de verstevigde sloten te verbinden. Verder is het bijzonder schaars in de doos: enkel nog vier zwarte SATA-kabels, een I/O-schild en een bijzonder uitgebreid instructieboekje (met bijhorende afbeeldingen).

De BIOS is erg duidelijk – zoals we van MSI gewoon zijn – en helpt je verder op weg in de EZ of Advanced-modus, afhankelijk van hoeveel kaas je hebt gegeten van computertechnologie. Concreet is de X299 SLI Plus een bijzonder aantrekkelijk moederbord, die ons vooral met zijn prijsetiket en opslagmogelijkheden weet te charmeren. Het gebrek aan draadloze verbindingsmogelijkheden is een doorn in het oog, maar gelukkig is dit probleem eenvoudig te verhelpen. Bij zware overkloks wordt hij wel wat warm, maar in alle andere gevallen is de MSI X299 SLI Plus een uitstekende keuze.

Advertentie