Reviews

Gigabyte Aorus GB-AC300W review: compacte VR-kast

Voordelen
Compact met voldoende ruimte
USB-C en HDMI-poort vooraan
Prima ventilatie
Verticale positionering GPU mogelijk
Nadelen
Afwerking kan beter
Geoptimaliseerd voor eigen Aorus-hardware
Aanbevolen prijs: €109,90
Waar te koop?
Totaalscore 8
Met een HDMI-poort vooraan is de Aorus GB-AC300W ideaal om een VR-bril op aan te sluiten. Wat heeft deze compacte case nog meer in zijn mars?

De Aorus GB-AC300W is een compacte ATX-miditower met tal van opties en RGB-accentverlichting, die door Gigabyte als VR-ready bestempeld wordt. Daarmee is deze behuizing duidelijk gericht op gamers die bereid zijn iets meer geld uit te geven voor de extra mogelijkheden, maar ook niet té diep in de buidel willen tasten.

De case is nagenoeg volledig uit staal opgetrokken, met uitzondering van het afgesloten kunststof voorpaneel en een eerder klein plexiglas venster aan de linkerzijde dat inkijk geeft in de kast. In het midden van het voorpaneel prijkt het Aorus-logo, en boven- en onderaan is het paneel schuin afgesneden. Zowel de schuine randen als het logo zijn voorzien van RGB-verlichting. In de case zit onderaan een aparte behuizing waar je de voeding en twee 3,5 inch harde schijven mooi mee kan wegwerken. Ook die is voorzien van een verlicht Aorus-logo, dat zichtbaar is door het plexiglas.

De RGB-verlichting stuur je aan door de ingebouwde controller met een usb-connector op het moederbord aan te sluiten. Met de Aorus Graphics Engine van Gigabyte kan je de kleureffecten naar wens instellen. Voeg je nog andere hardware met RGB-verlichting toe, dan komt die idealiter ook uit het Aorus-portfolio als je een uniform geheel wenst.

HDMI vooraan

Vooraan bovenop de case vind je van links naar rechts een knop om de verlichting in en uit te schakelen, een koptelefoon- en microfoonaansluiting, drie USB 3.0-poorten (1 USB-C + 2 USB-A), een HDMI-poort, een HDD-led en de aan-uitknop. De HDMI-poort aan de voorzijde is bedoeld om een VR-bril zoals de Oculus Rift of HTC Vive op aan te sluiten. De poort is intern verbonden met een normale HDMI-kabel die je in de case kan aansluiten op een grafische kaart met een interne HDMI-aansluiting. Het is niet toevallig dat Gigabyte natuurlijk precies zo’n kaarten in zijn assortiment heeft. Om hem langs buiten aan te sluiten, is de kabel te kort.

In het bovenpaneel is een rooster verwerkt dat ruimte biedt aan maximaal twee ventilatoren, en is voorzien van een magnetische stoffilter die je eenvoudig kan wegnemen. Ook vooraan en onderaan zitten uitneembare stoffilters, respectievelijk om de lucht van de intake ventilatoren en de voeding te reinigen. Gigabyte levert de kast uit de doos met twee 12 cm ventilatoren, één vooraan en één achteraan, maar je kan er in totaal maximaal zes in kwijt: twee bovenaan (12 of 14 cm), twee (12 cm) of drie (14 cm) vooraan en één achteraan (12 of 14 cm).

De Aorus GB-AC300W laat niet toe om 5,25 inch apparatuur, zoals bijvoorbeeld een DVD-lezer, in te bouwen. Langs de voorzijde is alleen ruimte voor de ventilatoren of een waterkoeling. Naast de mogelijkheid voor twee 3,5 inch harde schijven onder de behuizing van de voeding, kan je ook nog tot drie 2,5 inch SSD’s kwijt in de brackets achter het moederbordpaneel.

Gefoefel

Veel ruimte is er niet achter het moederbordpaneel, maar met wat gefoefel lukt het wel om al je kabels mooi langs hier weg te werken. Ook de behuizing over de voeding maakt het wat onhandig om alle kabels aan te sluiten, zeker als je er nog wil toevoegen nadat de voeding in de case geïnstalleerd is. Het heeft dan weer als voordeel dat de warmte van je voeding niet tot in de rest van de kast kan.

De case biedt ruimte voor een moederbord in één van volgende types: mini-ITX, m-ATX of ATX. Hoewel deze kast bijzonder compact is, biedt hij wel voldoende ruimte om reguliere componenten op het moederbord aan te sluiten: de CPU-koeling mag maximaal 17 cm hoog zijn, de grafische kaart 40 cm lang en de voeding 18 cm. Als je dat wil, kan je de grafische kaart ook verticaal plaatsen, parallel met het plexiglas venster.

De afwezigheid van de drive bays vooraan moet volgens Gigabyte zorgen voor een betere ventilatie van de kast. De Aorus GB-AC300W scoort hier bovengemiddeld. Er zijn kasten die nog beter ventileren, maar je zal niet snel warmteproblemen ondervinden. Ook de geluidsproductie blijft binnen de perken.

Conclusie

Alles bij elkaar is de Aorus GB-AC300W van Gigabyte een fijne kast die zeker door gamers gesmaakt zal worden. Je betaalt iets meer dan voor een instapmodel, maar daarvoor krijg je wel enkele leuke extra’s in de plaats. Zeker als je van plan bent om een VR-bril aan de kast te hangen, is de HDMI-poort aan de voorzijde een plus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business