RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Jack-of-all-trades
  • Comfortabel
  • Draadloos
  • Degelijk geluid
  • Uitstekende microfoonkwaliteit
CON
  • Niet voor audiofielen
  • Hoofdband voelt beetje goedkoop aan
  • Niet inklapbaar

Een stijlvolle gaming-headset waarmee je onderweg muziek kan beluisteren voor een aangenaam prijsetiket: de Arctis 3 stelt op geen enkel vlak teleur.

Advertentie

Steelseries had ruime tijd één van de populairste gaming headsets in eigen rangen, namelijk de Siberia-koptelefoons. In de laatste jaren is de hype wat gaan liggen, waardoor de fabrikant besloot om een nieuwe headset-familie te lanceren. In 2016 lanceerde Steelseries de Arctis-familie. De Arctis 3, 5 en 7 zijn respectievelijk ontwikkeld voor het budget-, mid- en premium-segment. Eind vorig jaar gaf Steelseries een upgrade aan zijn budgetmodel, de Arctis 3, zodat die nu ook draadloos via Bluetooth kan gekoppeld worden. De headset kwam niet zonder tromgeroffel: volgens SteelSeries is deze Arctis 3 de eerste headset die gelijktijdig geluid via Bluetooth en kabel kan afspelen. Zo kan je bijvoorbeeld een spelletje op je Nintendo Switch spelen terwijl je tegelijkertijd luistert naar Arctic Monkeys.

Comfortabel én stijlvol

De bouwkwaliteit is, ondanks zijn lage prijsetiket, prima. Er wordt geen gebruik gemaakt van aluminium, wat hem extra licht maakt en ideaal voor overweg. Dankzij de (stijlvolle) hoofdband en zachte oorkussens voelt hij erg comfortabel aan, maar wel oogt de plastic ondersteuning van de hoofdband een beetje goedkoop. Hij drukt niet te hard op je hoofd, zonder dat hij los op je hoofd zit. Zowel de hoofdband als de oorkussens kan je manueel vervangen. Je kan hem wel niet inklappen, dus hij slokt – ondanks zijn compacte formaat – toch wat ruimte op in je rugzak. Een bonuspunt voor zijn looks: de Arctis-headsets zien stuk voor stuk puik uit.

[related_article id=”220330″]

Onderaan de headset is een micro-USB-poort voorzien om hem op te laden en een 3,5 mm audiojack om hem bedraad te koppelen. Daarnaast steekt een bluetooth-toets om de koptelefoon draadloos te koppelen met één van je apparaten. Ook is een volumescrolwiel aanwezig, maar let wel altijd op vooraleer je zomaar in de sofa gaat zetten. De knop is erg gevoelig, zodat het volume bij de lichtste aanraking ongewenst de hoogte in kan schieten.

Oerdegelijk

Qua geluidskwaliteit ben ik tevreden, zonder meer. Steelseries mikt op verschillende doelpublieken: enerzijds moet hij de compagnon worden van de casual gamer, maar anderzijds is hij ook geschikt als reisgezel. De Arctis 3 is qua geluid (en ook op andere vlakken) een jack-of-all-trades: er is een prima balans tussen treble-, mid- en bastonen, maar het geluid zal je niet omverblazen. Een audiofiel mag zich niet verwachten aan een auditief orgasme. Bas is er niet in overvloed, aptX is afwezig en in zijn prijsklasse zijn er ongetwijfeld koptelefoons met helderder geluid. Of de Arctis 3 geschikt is voor jou, hangt er dus een beetje vanaf wat je wilt. Ben je op zoek naar een oerdegelijke, comfortabele koptelefoon die je ook tijdens je gamingsessies kan gebruiken, dan zal de Arctis 3 je nooit teleurstellen.

Onderaan de koptelefoon is er, zoals bij alle Steelseries-telefoons, een uitklapbare microfoon. Die kan je makkelijk uitrollen vanaf je een Skype-sessie start. De microfoon is één van de betere die ik al heb getest bij gaming headsets: mijn stem klonk altijd helder, zonder dat hij te veel achtergrondgeluiden oppikte. Qua batterijleven doet hij het ook prima. Volgens de fabrikant overleeft hij een luistersessie van maximaal 28 uur vooraleer hij aan de lader moet. Luister je via bluetooth, dan zal je hem iets sneller moeten opladen, maar toch is zijn autonomie nog steeds indrukwekkend.

De Steelseries Arctis 3 Bluetooth Edition is een geweldige headset voor zijn prijsetiket. Comfortabel, goed batterijleven, degelijk geluid en prima microfoonkwaliteit: de Arctis 3 Bluetooth wordt ongetwijfeld één van de populairste headsets in zijn prijsklasse.