Reviews

Review OnePlus 6: Geweldige smartphone met camera-vrees

Voordelen
Geweldig AMOLED-scherm
OxygenOS als softwarelaag
Batterijduur
Vernieuwd ontwerp
Nadelen
Camera's in het donker
Geen IP-rating
Aanbevolen prijs: €569
Waar te koop?
Totaalscore 9
OnePlus biedt al sinds begin 2014 telefoons aan op een scherp prijspunt. Inmiddels is de prijs weliswaar gestegen, maar hetzelfde kan gezegd worden over de specificaties. Is de OnePlus 6 het volgende succesverhaal van de Chinese smartphonefabrikant?

Sinds de OnePlus One weet het bedrijf wel hoe een smartphone in elkaar gezet moet worden. Dit werd elk jaar steeds een beetje duidelijker. Elk jaar leerde het bedrijf ook weer van haar kleine fouten, door bijvoorbeeld met een luisterend oor bij de community te zitten. De afgelopen jaren weet OnePlus behoorlijk wat rake noten te slaan in de smartphonemarkt, zo was ook het geval met de OnePlus 5 en 5T van vorig jaar. Dit jaar komen ze terug met de OnePlus 6, incluis de trend van 2018: een notch. Weet het Chinese bedrijf dit jaar weer een succes op de markt te brengen?

Ontwerp

Sinds de OnePlus 3 leek het bedrijf vastgelijmd aan een materiaal: aluminium. Op zich is daar natuurlijk niks mee, een telefoon gemaakt van aluminium voelt misschien nog wel luxer aan dan eentje die van glas is gemaakt. Het begon echter wel wat saai te worden, je kan immers niet zo gek veel kanten op met een aluminium behuizing. OnePlus heeft dit jaar dan ook voor een volledig andere aanpak gekozen, een glazen ‘sandwich’. Daarbij zit er glas aan zowel de voor- en achterkant, samengevoegd door een rand van aluminium.

Nu is dat misschien niet zo speciaal, maar OnePlus heeft zich dit jaar vrijgelaten om te experimenteren met glas. Succesvol moet daarbij vermeld worden. Inmiddels zijn er vier kleurvarianten op de markt: Mirror Black, Midnight Black, Silk White en Red. Midnight Black is een geheel andere kleur dan je zou verwachten, het heeft immers een vergelijkbaar uiterlijk als aluminium op de OnePlus 5T. Verder is er ook de Silk White kleurvariant, welke een parelachtige glans over de gehele achterkant geeft. Voor de review is de rode kleurvariant – met een glimmende achterkant – bij ons aanwezig. Het moet vermeld worden, welke kleur je ook kiest, ze zien er enorm netjes uit.

OxygenOS

Sinds de OnePlus 2 heeft het bedrijf OxygenOS op haar toestellen. OnePlus is sinds dag een bezig geweest met het verder verbeteren van de zelfontwikkelde softwarelaag, en dat is merkbaar. Nu zijn er al voldoende OnePlus telefoons de redactie gepasseerd, dus kennis over hoe de softwarelaag eruit zou zien is zeker al aanwezig. De OnePlus 6 biedt dan ook geen revolutie op het gebied van software. Of misschien wel, maar dan vooral in de eenvoud van het besturingssysteem. Alles werkt enorm vloeiend en staat op plekken waar je het zou verwachten. Je voelt dat er met de gebruiker in het achterhoofd aan het besturingssysteem is gewerkt, iets wat hier op de redactie enorm gewaardeerd wordt. Om maar de thema’s te noemen, met een klik stel je deze in. Ook ziet alles er enorm strak uit, van het startscherm tot aan het vergrendelingsscherm. Software-updates komen trouwens met regelmaat binnen, dus ook daarover geen kopzorgen bij deze telefoon.

Gebruikservaring

Welke variant je ook krijgt van de OnePlus 6, het belooft een plezante tijd te worden. Vanaf het moment van opstarten tot aan vandaag, kan er niets anders vermeld worden dan dat de telefoon enorm vloeiend werkt. De OnePlus 6 welke aanwezig is op de redactie beschikt over 8 GB RAM en 128 GB interne opslag, in combinatie met de inmiddels bekende Qualcomm Snapdragon 845. In synthetische benchmarks als Geekbench en Antutu sprint de telefoon met gemak voorbij andere smartphones in het high-end segment. Dit zet zich door in alledaagse activiteiten, van gamen tot aan het laden van webpagina’s, de OnePlus 6 zal dit de komende jaren zonder moeilijkheden blijven uitvoeren. Wat dat betreft is de telefoon ietwat ‘saai’, hij geeft je ‘the speed you need’, zoals OnePlus zelf ook al aangeeft. Dat is niks negatiefs, want dat maakt het een enorm fijne telefoon om dagelijks te gebruiken.

Natuurlijk ervaar je een telefoon niet enkel door de software, je kijkt immers de hele dag tegen een specifiek stukje hardware aan: het scherm. Ook dit jaar heeft OnePlus weer gekozen voor een AMOLED paneel – waarvoor dank – met een aantal eigen aanpassingen. Zodoende heet het een ‘Optic AMOLED’ paneel, OnePlus’ marketingpraat voor een AMOLED-paneel. Helderheid is prima, waardoor het scherm zowel binnen en buiten gemakkelijk te gebruiken is. Ook wordt het paneel voldoende donker zodat je ogen er ‘s avonds niet uitbranden. Om het paneel naar eigen wens in te stellen heeft OnePlus vijf verschillende kleurenmodi ingebouwd: standaard, sRGB, DCI-P3, Adaptive Color en Custom Color. Mocht kleurechtheid van belang zijn, de sRGB modus weergeeft een behoorlijk breed spectrum aan kleuren welke voldoen aan de sRGB standaard.

Verbeterronde

De afgelopen jaren viel er bij OnePlus nog een hoop aan te merken op de camera’s, ze bleven namelijk een behoorlijk stuk achter op de concurrentie. Dit jaar kan er niets anders worden gezegd dan dat er een behoorlijke verbeterronde heeft plaatsgevonden. De camera’s zijn dan ook in een grote sprong verbeterd. Net als bij de vorige toestellen vinden we weer twee camera’s aan de achterkant terug. Een 16Mp exemplaar met een f/1.7 lens en 1.22-micron grote pixels, evenals een 20Mp sensor met een f/1.7 lens en 1.0-micron grote pixels.

Overdag schieten de camera’s enorm mooie foto’s, dat kan niet anders gezegd worden. Veel details zonder oversharpening, haast geen overbelichte plekken en een goed contrast. In de avond hebben de camera’s nog steeds behoorlijk wat moeite, maar het is al een stuk beter als het was met de OnePlus 5T. De telefoon is dan weliswaar geen volwaardige camera-concurrent voor bijvoorbeeld de S9, maar dat toestel is dan ook een stuk duurder geprijsd. De selfiecamera schiet enorm mooie foto’s overdag, maar heeft net als de camera’s aan de achterkant wat meer moeite in de avond.

Dash Charge

OnePlus heeft sinds de OnePlus 3 misschien wel een van de beste snellaadtechnieken in handen, genaamd ‘Dash Charge’. In 30 minuten kan er gemiddeld zo’n 60 procent aan batterij bijgeladen worden van de 3.300 mAh batterij. Dit behaalt deze techniek door het gebruik van een hoger amperage, namelijk 4A. Het voltage blijft daarbij gelijk op 5V, daarmee voorkom je enerzijds energieverspilling tijdens de omvorming, evenals de nodige warmteproductie.

Mocht je de batterij dus toch leeg weten te krijgen binnen de dag, dan is deze gelukkig ook zo weer opgeladen. Dit zal enkel niet zo vaak voorkomen, tenzij je van plan bent non-stop te gaan gamen natuurlijk. Zelfs met het 6.28-inch AMOLED-scherm uit de fabrieken van Samsung houd je het gemakkelijk een dag vol. Nu is het in de zomermaanden misschien iets moeilijker vanwege de zon welke hoogtwaarschijnlijk vaak genoeg op het scherm staat. In de ervaringen opgedaan bleek het echter nog steeds mogelijk om de dag door te komen, mits je verder geen al te speciale dag had qua telefoongebruik. Gemiddeld kon er tussen de 6 en 7 uur aan schermtijd behaald worden, waarmee hij in de ervaring zelfs nog iets beter presteert dan andere toestellen die eerder TechPulse passeerde.

Eindbesluit

Met een geweldig scherm aan de voorkant, een volledig nieuw ontwerp en een gebruikerservaring die de redactie iedereen zou willen toewensen, mag OnePlus met reden trots zijn op het toestel. OxygenOS is een blijvend succes, evenals Dash Charge. Voor 569 euro – het model met 8 GB RAM en 128 GB opslag – is het moeilijk een betere telefoon uit de winkelschappen te halen. Het toestel is in deze prijsklasse verkrijgbaar in alle kleuren: Mirror Black, Midnight Black, Silk White en Red. Let er wel op dat de laatste twee varianten beperkt beschikbaar zijn, en mogelijk binnenkort niet meer officieel te verkrijgen zijn. Voor 519 euro heb je overigens al de OnePlus 6 met 6 GB RAM en 64 GB interne opslag, deze opslagvariant is enkel verkrijgbaar in Mirror Black.

mobieloneplusoneplus 6

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken