Reviews

Review Razer BlackWidow Lite: voor zakenmensen met een gamershart

Voordelen
Geen RGB, maar subtiel effen wit licht
Typt erg fijn
Nadelen
Mist numeriek klavier
Spatiebalk niet volledig comfortabel
Razer Synapse 3 niet beschikbaar op Mac
Aanbevolen prijs: €99,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Een tijdje geleden kregen we op kantoor het BlackWidow toetsenbord van Razer. Welgeteld twaalf toetsaanslagen mocht ik erop uitvoeren voordat elk redactielid met een boze blik naar me keek. Ze konden het oorverdovende typegeluid van de BlackWidow namelijk niet waarderen. Lichtgeraakt? Absoluut. Begrijpelijk? Ook wel een beetje.

Het leek wel of de Razer-goden zich rechtstreeks tot mij richtten toen ze een paar dagen later de BlackWidow Lite aankondigden, een variant van het toetsenbord bedoeld voor kantooromgevingen. Met veel plezier ging ik dus als testpersoon aan de slag met het toetsenbord, maar de echte test was natuurlijk om mijn collega’s te overtuigen om het toetsenbord te mogen gebruiken.

Geen uitgekotste regenbogen

Voor iemand die houdt van minimalisme en rust, is de BlackWidow Lite een verademing. Geen kakofonische lichtshow van RGB-elementen die we op de redactie weleens omschrijven als een “uitgekotste regenboog”. De BlackWidow Lite beschikt over een wit licht met een aanpasbare helderheid. Uiteraard is het ook gewoon mogelijk om de achtergrondverlichting in zijn totaliteit uit te schakelen. Op het toetsenbord ontbreekt het iconische Razer-logo zelfs, in plaats daarvan is er wel het woord ‘RAZER’ te zien rechts op het toetsenbord, maar zoals beloofd is het logo ook subtiel geplaatst.

Wat verder meteen opvalt, is de compactheid van het toetsenbord. Razer heeft er alles aan gedaan om het zo laagdrempelig mogelijk te maken om het toetsenbord mee te nemen op pad. Hiervoor wordt er bijvoorbeeld een verwijderbare USB-kabel gebruikt. Die compactheid heeft wel zijn prijs, ik miste namelijk een numeriek klavier. Gezien het feit dat Razer zich met het toetsenbord richt tot het kantoorleven, is het behoorlijk opvallend dat er een numeriek klavier ontbreekt.

Geen uitgekotste regenbogen, maar effen wit licht. Zo hebben we het graag.

Stil, maar niet stil genoeg

De BlackWidow Lite gebruikt Razer’s eigen ‘Orange switches’ die een stuk stiller zouden moeten zijn dan de mechanische toetsenborden. Uit de doos is het toetsenbord nog steeds behoorlijk luid, maar er werd een zakje geluidsdempende ringen bijgeleverd die onder de toetsen konden worden bevestigd. Reken er dus alvast een halfuurtje voor uit om elke toets afzonderlijk uit het toetsenbord te halen en er een rubberen ring onder te bevestigen. Ook na dit proces maakte het toetsenbord nog steeds te veel geluid om op de goedkeuring van mijn kritische collega’s te kunnen rekenen. Enkel Sven kon er enigszins vrede mee nemen en liet weten dat het geluid wel went als je er niet de aandacht op vestigt, maar hij kon zijn zin niet eens afmaken alvorens onderbroken te worden door de doordringende afkeurende blikken van de andere collega’s. Het gaf me meteen de kans om de draagbaarheid van het apparaat te testen, want ik moest het toetsenbord meenemen naar huis.

Een toetsenbord testen is wat zoals een auto testen. Je kan vooraf wel weten wat de specificaties zijn en welke materialen werden gebruikt, maar uiteindelijk moet je het zelf ervaren om te weten te komen of het ‘klikt’. Bij de BlackWidow Lite klikte het niet, het ‘klakte’. Dat maakt de hardware echter enorm aangenaam om te gebruiken en uiteindelijk grijp ik liever naar de BlackWidow Lite dan naar mijn gebruikelijke ‘clicky’ toetsenbord. Enkel de spatiebalk was iets minder goed gepositioneerd, waardoor ik  met mijn duim steeds net op de rand van de spatiebalk drukte. Dat werd enigszins opgelost door het toetsenbord plat te leggen in plaats van de (erg kleine) pootjes te gebruiken, maar het voelde nog steeds niet honderd procent comfortabel.

Met een verwijderbare USB-kabel verhoogt Razer de draagbaarheid van het toetsenbord.

Het apparaat ziet er dan wel basic uit, maar beschikt alsnog over alle toeters en bellen. Zo is er bijvoorbeeld ondersteuning voor Razer Synapse, waarmee je het toetsenbord kan herprogrammeren. Met macros kan je bijvoorbeeld een sequentie van acties aan een simpele toets koppelen. Ook de lichteffecten zijn hier in te stellen, maar aangezien de BlackWidow Lite enkel beschikt over wit licht, zijn deze uiteraard beperkt. Je kan kiezen voor statisch wit licht of ‘ademend’ licht. Belangrijke kanttekening hierbij is dat Razer Synapse 3 enkel beschikbaar is voor Windows. Als Mac-gebruiker kan je dus niet alles uit het toestel halen.

Conclusie

Uiteindelijk is de BlackWidow Lite een genot om te gebruiken. Het toetsenbord is nog steeds wat te luid om aan de (heel erg) hoge eisen van mijn collega’s te voldoen, maar in de privésfeer kan ik me volledig uitleven met de minimalistische creatie van Razer. Een numeriek klavier ontbreekt weliswaar en dat is voornamelijk frappant gezien de doelgroep: zakenmensen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business