Review MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z: de perfecte kaart voor in je gamingcomputer

Voordelen
Niet al te opvallend design
MSI Mystic Light voor al je RGB-verlichting
Hoge klokfrequentie uit de doos, goede prestaties
Nadelen
Vrij dikke kaart (3 sloten)
Zeer hoge prijs voor een RTX 2060
Aanbevolen prijs: €450
Waar te koop?
Totaalscore 8
Het is tijd om de RTX 2060 aan de tand te voelen, om precies te zijn de MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z. Een van de duurste RTX 2060-kaarten; maakt dat ook dat het de beste kaart is? Wat ons betreft wel.

Afgelopen zomer bracht Nvidia voor het eerst zijn Turing-GPU-architectuur op de markt. De lancering volgde twee jaar nadat de GTX 10xx-serie was verschenen. Zoals gewoonlijk laat Nvidia altijd zijn high-end kaarten als eerste op de markt verschijnen. Daarmee zijn vorig jaar als eerste de RTX 2080 (Ti) en RTX 2070 in de verkoop gegaan. Pas tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, liet Nvidia zijn RTX 2060 zien. Er is nog altijd geen RTX 2050 – al is het maar de vraag of deze er nog komt. Voor deze review leggen wij de focus op een RTX 2060, om precies te zijn een model van MSI uit de Gaming Z-reeks. In principe is de RTX 2060 een vervangende grafische kaart van de GTX 1060: is het een waardig vervanger? Nog belangrijker: biedt de MSI RTX 2060 Gaming Z ‘voldoende’ waar voor zijn geld in het overvolle RTX 2060-segment?

Alvorens ik daar maar eens over begin, is het belangrijk om de vraagprijs van de MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z te weten. Momenteel gaat de goedkoopste RTX 2060 over de toonbank voor 369 euro, terwijl je voor de Gaming Z van MSI ongeveer 450 euro mag aftikken. In de basis ziet dat eruit als een behoorlijke prijs bovenop een ‘basisvariant’ van de RTX 2060. Nvidia heeft echter al vaker laten zien dat dit wel degelijk een verschil kan maken. Fabrikanten kopen namelijk verschillende gpu’s in bij Nvidia, die allemaal op een andere klokfrequentie stabiel kunnen draaien. In het geval van de Gaming Z mag de GPU al uit de doos overklokt worden. Dat zorgt ervoor dat de kaart standaard al een boostfrequentie heeft van 1.830 MHz. Qua aansluitingen kom je niks tekort: driemaal DisplayPort 1.4 en eenmaal HDMI 2.0b. USB-C is afwezig, waarom is niet bekend.

Dit jaar géén rode accenten

MSI staat bekend om zijn rode draak, en wist de rode merkkleur vroeger ook in veel van zijn grafische kaarten te verwerken. Inmiddels is deze kleur verdwenen, en blijft er een ‘vrij simpele’ grafische kaart over. In de goede zin van het woord, want rood kleurt simpelweg niet even goed bij elke set-up. Door de keuze te maken om met grijs en zwart te gaan, wordt het design van de kaart aantrekkelijker voor een veel grotere groep. Natuurlijk zie je er nog wel aan dat de Gaming Z is gericht op gamers, zo bevat het ontwerp veel scherpe lijnen. Daar komt nog bij dat de MSI-draak op de logo’s bij de koeler terug te vinden is. Wat blijft er dan over: natuurlijk is MSI Mystic Light ook aanwezig. Daarmee kan je de RGB-verlichting naar wens instellen. Voor degenen die niet van RGB-verlichting zijn, het is bij MSI gelukkig vrij minimalistisch.

De RGB-accenten op de RTX 2060 van MSI zijn niet al te ‘in your face’.

Overigens werkt Mystic Light niet alleen met de grafische kaarten van MSI. Met de software, die je van de website van MSI kan downloaden, kan je ook de RGB-verlichting van andere fabrikanten bedienen. Dat voorkomt weer een hoop gedoe met RGB-verlichting die niet goed werkt, of tientallen programma’s die je moet bewerken als je de kleur wilt veranderen. Of het nu gaat om de RGB-verlichting van je Corsair muis of RAM-geheugen, je Razer-accessoires of bijvoorbeeld Cooler Master-behuizingen. Alles zit nu in één programma. Wat mij betreft werkt Mystic Light prima, al moet ik wel zeggen dat ik alleen een RGB-toetsenbord had gekoppeld aan de computer. Voorheen heb ik Mystic Light al moeten gebruiken op een andere computer; het is niet de beste software, maar je raakt het in principe ook slechts een keer aan…

Een gamingmonster

Natuurlijk is de RTX 2060 om te gamen, en dat is dan ook waar wij ons volop hebben gericht. Eerst is het wel belangrijk om de nodige specificaties van de grafische kaart door te nemen. Te beginnen bij de basis-klokfrequentie van 1.365 MHz. Daar zullen de 1.920 rekenkernen van een RTX 2060 tijdens het gamen vrijwel nooit op draaien, gezien GPU Boost 3.0 de kaart automatische een hogere klokfrequentie geeft. Dat is ook mogelijk door een PEG 8-pin voor de stroomtoevoer, en de twee fans aan de voorkant. Ook heeft de kaart 6 GB aan GDDR6-geheugen van Micron, met een 192-bit geheugenbus en een snelheid van 1.750 MHz. Als je van plan bent om de kaart in een Micro ATX/ITX-build te plaatsen, let dan wel op dat het een vrij brede kaart is. Om precies te zijn neemt de MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z drie sloten in.

MSI heeft voldoende poorten op de RTX 2060 geplaatst, vier om precies te zijn: drie DP 1.4 en éénmaal HDMI 2.0b.

Wat doen zo’n kaart dan in onze testen: eigenlijk alleen maar goede prestaties neerzetten. Het is ook een van de snelste RTX 2060 grafische kaarten op de markt. In 3D Mark Fire Strike behaalt de kaart in onze testbench een ‘Graphics score’ van 19.076, dat is dus losstaand van de prestaties die de CPU kan leveren. Als we nog even verder gaan in de 3D Mark-testen, in Timespy om precies te zijn, komt MSI wederom met een topscore van 8.202 punten. Tot zover de synthetische testen, daar heb je immers vrij weinig aan bij het gamen – al geeft het natuurlijk wel aan hoe goed de kaart ‘ongeveer’ presteert. Voor de gamingprestaties hebben we GTA V en Battlefield I met de GPU gedraaid. Testen zijn gedraaid in zowel 2.560 x 1.440 als 1.920 x 1.080. In geen geval is de grafische kaart overklokt, dit om de normale prestaties te tonen. Ook is er niks veranderd aan de ‘fancurve’ van de MSI Gaming Z.

In Battlefield I wordt al wel duidelijk dat je geen high-end grafische kaart nodig hebt om vloeiend te kunnen gamen. In medium-instellingen voor 1.920 x 1.080 komt de RTX 2060 uit boven de 177 FPS. Met Ultra-instellingen zie je de behaalde framerate afdalen naar een zeer respectievelijke 140 FPS. Heb je een paneel thuis staan met een resolutie van 2.560 x 1.440, zelfs dan voldoet de grafische kaart van Nvidia/MSI. In de Ultra-instellingen op 1.440P blijft de GPU nog altijd boven de 100 FPS uitspuwen, zo rond de 102 – 104 FPS om precies te zijn. GTA blijkt al een iets zwaardere belasting te zijn voor de grafische kaart, al zou dat ook kunnen komen omdat het nog een DX11-game is, terwijl Battlefield I DX12-gebaseerd is. Op Full-HD zal de RTX 2060 nog altijd 90 en 130 FPS produceren op respectievelijk Ultra en Medium. Gamen in GTA V op de 1.440p resolutie is mogelijk, met respectievelijk 122 en 73 FPS voor Medium en Ultra-instellingen.

Kachel voor in de winter?

Om de temperatuur van de grafische kaart voor een langere tijd te testen, hebben we onder andere de Heaven Benchmark in een loop laten draaien. Op de lange duur kwam daaruit een temperatuur van zo tegen de 63 graden naar voren. Daarmee is het zeker geen heethoofd; Hardware Info draaide zijn eigen testen en kwam iets hoger uit, op 65 graden Celsius. Geluidmetingen hebben wij niet uitgevoerd, maar in de meeste gevallen is de GPU zo goed als stil. Bij het uitvoeren van testen die het uithoudingsvermogen is het soms mogelijk om de fans te horen, maar dat is zeer minimaal. In idle schakelen de Twin Frozr-fans van MSI uit, waardoor de grafische kaart helemaal stil is. Mocht je je irriteren aan geluiden in je eigen omgeving, dan heb je daar in elk geval geen last van met de MSI Geforce RTX 2060 Gaming Z.

Er rest ons nog vrij weinig over de grafische kaart van MSI te zeggen. In alle gevallen is het een zeer snelle grafische kaart; al kan je voor 4K-gaming beter terecht bij een RTX 2070 of RTX 2080 (Ti). Ben je van plan om alleen in Full-HD op Ultra-instellingen te gamen, dan is dit de perfecte grafische kaart. Dat komt ook omdat de RTX 2060 in principe rond de scores van de GTX 1070 uitkomt. Natuurlijk krijg je een aantal toegevoegde functies, zoals Realtime Ray Tracing (RT uit RTX staat voor Ray Tracing), maar ook de snelle Tensor-cores, die kunnen helpen bij zakelijke toepassingen. Voor nu blijft Ray Tracing vooral iets om naar uit te kijken, en is de functie niet breed beschikbaar in games. Of je de Gaming Z van MSI moet kopen? Het is een zeer stevige optie, met voldoende koeling: maar ook niet te luid. Daarbij is het (een van de) snelste RTX 2060 grafische kaarten. Je betaalt daar echter wel bijna 100 euro extra voor, dus het besluit blijft voor jezelf om te nemen. Wij zijn in elk geval enthousiast!

gaminggeforcemsinvidiareviewRTX 2060

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken