Kingston UV500 - 1
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Voldoende opslagruimte
  • SSD is lekker vlot
  • Geen geluid bij het gebruik
  • Hardwarematige encryptie
CON
  • Niet de snelste SSD
  • Design zal niet iedereen aanstaan

Merk je dat je harde schijf van je laptop of desktop plots zo snel niet meer is? Dan bestaat de kans dat deze aan het einde van zijn levensduur is toegekomen. In deze review bespreek ik een perfecte en veilige oplossing, in de vorm van de Kingston UV500 SSD.

Advertentie

Er zijn tegenwoordig te veel verschillende soorten opslaggeheugen om alles nog goed uit elkaar te kunnen houden. Veel laptops en ook desktops kwamen tot op heden met een HDD, je hebt het misschien wel eens in de specificatielijst van een computer gezien. Een HDD staat letterlijk voor Hard Disk Drive, een harde schijf dus. In een HDD kan je nog een draaiende schijf terugvinden waar al je bestanden op staan. In de technologiewereld staan ze echter niet stil, en dus heb je tegenwoordig ook SSD-opslag. SSD staat dan weer voor Solid State Drive. Solid-State verwijst naar de opbouw van de SSD, er is immers geen roterende schijf aanwezig. In plaats daarvan is het een solide blokje met ‘datacellen’.

Kingston UV500 - 4

In het geval van de Kingston UV500 maakt de fabrikant gebruik van Triple Level Cell (TLC)-geheugen. In de praktijk betekent het dat er drie datacellen op elkaar zijn gestapeld. Door datacellen op elkaar te stapelen kan je meer geheugen kwijt, terwijl het aantal vereiste chips kan dalen. Minder chips, dat zie je ook terug in de prijs van de SSD: die dalen immers steeds vaker, voor de consument een goede zaak. Zo kan je deze Kingston UV500-SSD in veel gevallen voor minder dan 70 euro op de kop tikken. Jaren terug kon je voor hetzelfde geld net een HDD aanschaffen, die vele malen trager zijn én geluid maken terwijl ze aan het zwoegen zijn. Is de Kingston UV500 480 GB SSD de perfecte SSD voor je laptop of desktop?

Snel, sneller, snelst

Dat is precies waar de zoektocht mee begon bij de Kingston UV500 SSD. Ten eerste is het goed om te weten dat de SSD gebruikmaakt van het SATA-protocol. Er zijn drie losse versies van de SSD op de markt: een 2,5-inch SSD, vergelijkbaar met de HDD of SSD die in oudere laptops terug te vinden zijn. Verder kan je kiezen voor een M.2 2280 of mSATA-variant. Voor eender welke variant aan te schaffen, moet je met enige zekerheid weten welke SSD er past in je laptop of desktop. Kijk dan ook goed in de handleiding van je laptop, desktop of moederbord. Kan je de benodigde informatie niet vinden, neem dan contact op met de fabrikant van je laptop of desktop. Qua hardware zijn er geen verschillen tussen de drie formaten.

Kingston UV500 - 2

Zoals aangegeven maakt Kingston gebruikt van het SATA-protocol, om precies te zijn SATA Rev. 3 (6GB/s), deze standaard is backwards compatible met SATA Rev. 2.0 (3GB/s). Mocht je nog een wat oudere laptop in huis hebben, dan zou het zo kunnen zijn dat deze tot maximaal Rev. 2 ondersteunt. Voor de maximale theoretische prestaties zit Kingston dan ook dicht tegen de maximale snelheid van het SATA-protocol. Volgens de fabrikant kan de 480GB-variant leessnelheden tot 520 Mb/s behalen en schrijfacties uitvoeren tot 500 Mb/s. Een ander voordeel van Solid State Drives (SSD’s) boven een HDD is de algehele levensduur. Kingston noemt een TBW (Total Bytes Written) van 200TB. Daarvoor zou je hem in de praktijk 417 keer opnieuw vol moeten schrijven – dat komt bij consumentengebruik niet snel voor.

Kingston UV500 - 3

Uiteindelijk zeggen theoretische cijfers vrij weinig in de praktijk. Dus, hoe presteert deze SSD zodra je er benchmarks op loslaat? Uit de verschillende testen die zijn gedraaid op de SSD, waaronder Atto SSD, AS SSD en Crystalmark, blijkt dat Kingston een SSD in handen heeft die goed presteert. Het bedrijf noemt in zijn specificatielijst een maximale snelheid van 520 en 500 Mbit/s voor respectievelijk lees- en schrijfacties. Atto SSD, een benchmark die het beste uit een SSD kan halen, laat een maximale snelheid zien van 540 Mbit/s (lezen, QD4 1MB) en 510 Mbit/s (schrijven, QD4 1MB). PC Mark 8 weet een realistische test neer te zetten, daar scoort de SSD met een ‘doorvoersnelheid’ van 193,07 Mbit/s niet enorm hoog. Toch voelt de SSD razendsnel aan. Dat is namelijk het grote verschil voor gebruikers in de praktijk. De SSD is, afhankelijk van de HDD in je computer, twee of driemaal zo snel als een ‘standaard’ harde schijf. Gebruik je de HDD al langer, dan kan het verschil in snelheid nog groter zijn.

Prosumer-beveiligingsopties

Met zulke snelheden is de SSD dan ook prima geschikt om de SSD als vervanger voor je HDD in je laptop of desktop te plaatsen. Maar de SSD heeft nog meer in huis. Kingston richt zich met deze SSD namelijk ook op de prosumer, waarbij beveiliging als een belangrijk element boven water staat. Daarom biedt de SSD ook 256-bit AES-hardware-gebaseerde encryptie. Verder is er ondersteuning voor TCG Opal 2.0. Veel beveiligingsplatformen vereisen ondersteuning van deze standaard, het is dan ook goed om te zien dat Kingston deze optie biedt. Door middel van programma’s van Symantec, McAfee en WinMagic kan je deze standaard aanspreken en bedienen. Al met al een belangrijke zet van Kingston, vooral nu de GDPR-wetgeving in Europa actief is en het beveiligen van (gebruikers)data een steeds belangrijkere kwestie is.

Veel concurrentie

Uiteindelijk bevindt Kingston zich op een van de drukste marken wat betreft computercomponenten. In de afgelopen jaren is er een duidelijke verandering ingezet, HDD’s zijn niet meer zo geliefd en SSD’s zijn niet aan te slepen. Elk bedrijf probeert er zijn slaatje uit te halen, zo ook Kingston. De UV500 SSD kwam bij ons binnen als een van de eerste 2,5-inch SATA SSD’s die we in tijden hebben getest. Wat kan ik nu zeggen na een paar weken met de SSD aan de testbench? Enerzijds moet ik stellen dat je je niet te veel moet focussen op de cijfers: voor alledaagse taken is de SSD uiterst snel. Het is pas bij zware taken, zoals het installeren van zware programma’s of het bewerken van 4K-video’s, dat je merkt dat SATA-SSD’s als de UV500 van Kingston niet de snelste zijn. Tegelijkertijd krijg je een hoop waar voor je geld.

Kingston UV500 - 5

Qua uiterlijk is de 2,5-inch SSD misschien niet voor iedereen, maar je zal er vermoedelijk ook niet al te vaak naar kijken. Verder weet de SSD te verrassen met zijn beveiligingsopties – dat zie je niet terug op elke SSD die je in de winkel kan kopen. Als laatste stelt de SSD gerust met zijn vijf jaar garantie samen met de claims van 200TBW. Als je 417 keer de SSD vol weet te schrijven, dan is het mogelijk tijd om er twee of meer aan te schaffen. Vergelijk je de prijzen van deze SSD (nu verkrijgbaar voor ongeveer 70 euro, en soms zelfs voor minder) met de prijzen van een jaar geleden, dan kan je haast twee SSD’s voor hetzelfde bedrag in huis halen. Wat wil je nu nog meer? Maar, alvorens je nu naar de winkel loopt om de SSD in je (digitale) winkelwagen te stoppen: controleer of je laptop of desktop met de SSD werkt.

Advertentie