Reviews

Review laptop: Asus Vivobook 17

Voordelen
Goedkoop
Kleine schermranden
Nadelen
Lage kwaliteit beeldscherm
Touchpad voelt niet stevig aan
Speakers aan onderkant
Aanbevolen prijs: €550
Waar te koop?
Totaalscore 7
Een laptop van 17 inch wordt niet door iedereen gesmaakt, omdat ze vaak net iets te groot en zwaar zijn. De Asus Vivobook 17 maakt hiervoor een paar vreemde designkeuzes.

Hoewel de meeste mensen vandaag de dag op zoek gaan naar een laptop die zo klein mogelijk is en toch voldoende prestaties kan afleveren, zijn er ook mensen die het liever iets groter willen en op zoek gaan naar exemplaren van 15,6 of 17 inch. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe Asus Vivobook 17, waarbij de 17 wijst op het formaat van het beeldscherm. Daarnaast zijn er heel wat verschillende configuraties van dit model zodat je hij precies kan voldoen aan jouw eisen, hoe hoog die ook mogen zijn (of net niet).

Een vreemde combinatie

Als je een laptop van 17,3 inch koopt, verwacht je meestal heel wat aansluitingen, maar op dat vlak stelt de Vivobook 17 eigenlijk teleur. Aan de rechterkant vind je een hoofdtelefoonaansluiting, USB 3.0-poort, USB-C-poort, HDMI-poort en microSD-kaartslot, terwijl er aan de linkerkant nog twee USB-2.0-poorten zitten. De gemiddelde gebruiker heeft ruim voldoende met deze aansluitingen, maar een poort voor gewone SD-kaarten was bijvoorbeeld welkom geweest, aangezien er toch voldoende ruimte voor is. De speakers zijn daarnaast nog een groot minpunt, aangezien de twee speakers zich aan de onderkant van de laptop bevinden, waardoor het geluid naar beneden wordt gestuurd in plaats van naar boven. De reden waarom de speakers zich daar bevinden, is niet helemaal duidelijk, aangezien er nog genoeg ruimte naast het toetsenbord was om ze te plaatsen. De schermranden van de Vivobook 17 zijn daarnaast een pak dunner dan bij de gemiddelde laptop, maar in de praktijk zijn ze een stuk minder indrukwekkend dan Asus beweert.

Configuratiehemel

Zoals we al zeiden, zijn er heel wat verschillende configuraties van de Vivobook 17. Je kan kiezen tussen een 8e generatie Intel Core i3, i5 en i7 processor, 8 of 16 gigabyte RAM-geheugen, een SSD van 128/256 gigabyte in combinatie met een HDD van 1 of 2 terabyte. De Vivobook 17 heeft daarnaast nog een ingebouwde Nvidia GeForce MX110 GPU, maar die prestaties zal je hoogstwaarschijnlijk niet opmerken en we hebben de meerwaarde hiervan niet echt opgemerkt tijdens de testperiode. Voor het beeldscherm heb je tot slot de keuze tussen een FHD-scherm van 1920 x 1080 pixels of een HD+-scherm van 1600 x 900 pixels. Voor deze review zijn we aan de slag gegaan met een model met een Intel Core i3-8145U processor, 6GB RAM-geheugen, 128GB SSD, 1TB HDD en een HD+-scherm. Opvallend hier is de 6GB RAM, aangezien die configuratie niet in de winkel ligt, maar uitsluitend voor reviewexemplaren is. Op het vlak van prestaties zal deze review dus afwijken van de modellen die in de winkel liggen.

 

Groot met een kleine g

Wat meteen opvalt is dat het scherm van 1600 x 900 pixels enorm teleurstellend is. In een laptop wil je eigenlijk niet lager dan 1920 x 1080 pixels gaan en zeker als je een scherm van dit formaat hebt. Series en films in 1080p zien er bijgevolg niet optimaal uit en bovendien zit er een witte schijn aan de onderkant van het scherm, waardoor donkere kleuren niet helemaal tot hun recht kunnen komen. Een onderdeel waar een witte schijn wel handig had kunnen zijn, is het toetsenbord. Andere modellen in de Vivobook-reeks hebben een verlicht toetsenbord, maar deze Vivobook 17 had dat niet, waardoor werken in een donkere ruimte verre van handig is, maar wees niet getreurd, aangezien er ook modellen zijn waarbij er wel een verlicht toetsenbord aanwezig is. Over het algemeen typt het toetsenbord wel aangenaam en geven de toetsen voldoende feedback bij het typen.

De Vivobook 17 heeft, zoals zijn kleinere broers van 15,6 en 14 inch, een ErgoLift-scharnier. Als je het scherm dus volledig openklapt (135°) dan komt het toetsenbord een beetje naar boven. Bij de Vivobook 14 komt het in een aangename hoek van 3° te staan, maar bij deze Vivobook 17 was die hoek slechts 1,6° en merkte ik in de praktijk amper een verschil met laptops zonder dit ErgoLift-scharnier. Voor het touchpad zijn een paar vreemde keuzes gemaakt. Zo zijn er geen fysieke knoppen aanwezig en voelt het nogal fragiel als je het links- en rechtsonder indrukt. Het meest storende is misschien wel de behuizing van de Vivobook 17, omdat hier heel makkelijk krassen op kunnen komen. Nadat de Vivobook 17 slechts één keer in het laptopvakje van mijn rugzak (met extra bescherming) had gezeten, stonden er al een paar krassen op het deksel.

Zwakke prestaties

Over de prestaties van ons reviewtoestel was ik tot slot niet heel tevreden. De i3-processor in combinatie met slechts 6GB RAM zorgde ervoor dat de laptop soms al moeite had met meerdere tabbladen in Firefox. Gamen was daarentegen vrijwel onmogelijk, aangezien het beeld snel begon te haperen en de ventilator begon te draaien alsof zijn leven aan een zijden draadje hing. De positie van de ventilator kon ook beter. Als je het scherm openklapt, dan wordt het rooster van de ventilator er deels door bedekt terwijl de onderkant door de kleine hoek van 1,3° ook weinig luchtdoorstroom krijgt. Het gevolg hiervan is dat het rechtste stuk van de laptop waar de ventilator zit, heel snel warm wordt van zodra je zwaardere taken wil uitvoeren. Als allerlaatste is er nog de batterijduur, die heel gemiddeld is voor een laptop van 17,3 inch. Je kan er ongeveer vier uurtjes mee werken voor je weer op zoek moet gaan naar een oplader.

asusasus vivobook 17laptopreviewvivobookvivobook 17

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken