Reviews

Review Samsung QLED 75″ 8K TV: Biedt 8K een meerwaarde?

Voordelen
Opschalen naar 8K werkt goed
Kabels worden weggewerkt dankzij One Connect Box
Nadelen
Teleurstellend geluid
Aanbevolen prijs: €6.999
Waar te koop?

Samsung QE75QN900AT 190,5 cm (75") 8K Ultra HD Smart TV Wifi Roestvrijstaal

Totaalscore 8
We mogen tegenwoordig al blij zijn als we 4K content vinden om tevoorschijn te toveren op onze dure 4K-televisie, maar Samsung besluit niet stil te zitten en komt met een 8K-televisie. Biedt het een meerwaarde?

Gigant

We kregen Samsung’s 8K televisie van 75-inch. Alvorens je naar de winkel rent om er eentje te kopen, het gaat hier om een schermdiagonaal van 191 cm. Met zijn breedte van 1,7 meter en 42 kg is het toestel ook niet meteen iets dat je op je eentje gaat kopen. Bovendien controleer je best ook even of je tv-meubel of ophangsysteem het gewicht überhaupt kan dragen.

Designgewijs vind je een toestel dat enorm strak is. Typisch aan de QLED-modellen van Samsung, is namelijk dat deze op de achterkant geen aansluitingen bevatten. In plaats daarvan leid je enkel een kabel van de televisie naar de One Connect box, een doos die je ergens opbergt in je tv-meubel en waar je vervolgens al je toestellen aan verbindt. Op die manier moeten er geen tientallen kabels naar je televisie lopen en houd je alles netjes in je woonkamer.

Een andere leuke toevoeging is die van de Ambient Mode. Hiermee wordt het televisiescherm meer een deel van je meubilair in plaats van een zwarte obstructie. Concreet krijgt het televisiescherm zo een achtergrond die aansluit met je interieur. Op het beeld krijg je dan een interactieve achtergrond te zien of bijvoorbeeld een tijdsweergave.

Interface

De Smart Hub wordt de centrale thuisbasis voor al je content. Niet alleen beschikt het systeem over de Apple TV applicatie en AirPlay, maar ook tal van applicaties die je via de store kan downloaden. Denk dan bijvoorbeeld aan YouTube, Netflix en Plex. Al deze applicaties hebben echter iets gemeenschappelijk: er is amper 8K-content te vinden. Toch is 8K logisch voor zo’n gigantisch scherm, je hebt immers ook meer pixels nodig. Gezien het gebrek aan 8K-content, is het belangrijk dat een dergelijke televisie zelf de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld 4K-content te ‘upscalen’ naar 8K. In de praktijk leek Samsung’s versie van upscaling erg goed te werken en op die manier heeft de 8K-resolutie dus wel degelijk een voordeel. Zeker in combinatie met HDR, krijg je zo heel erg realistische beelden op je televisiescherm.

Conclusie

Voor een televisie is de 8K-televisie van Samsung erg duur, maar voor een 8K-televisie van 75-inch valt het prijskaartje al bij al prima te rechtvaardigen. Niet alleen qua formaat is het toestel indrukwekkend, maar de AI-aangedreven technologie die alles opschaalt naar 8K slaagt erin om indrukwekkende resultaten te leveren. 8K content is er dan niet meteen te vinden in het huidige medialandschap, maar beelden zien er werkelijk beter uit dankzij de upscaling. Het gaat dus niet om een inhoudsloze marketingterm. Het geluid stelt echter wat teleur, waardoor je mogelijk de prijs voor een soundbar alvast kan incalculeren wanneer je Samsung’s 8K-televisie wil aankopen.

8kqledsamsungtelevisietv

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals