OnePlus 7T Pro review: Als eerste over de finishlijn
Sinds de lancering van de OnePlus 7, brengt OnePlus niet langer één, maar twee toestellen per reeks op de markt. Zo zagen we in mei dit jaar dus plots de OnePlus 7 Pro verschijnen, een toestel dat volgens ons de beste smartphone-ervaring bood voor zijn prijs van 709 euro. Nieuw waren onder andere het 90Hz Fluid AMOLED-scherm met Quad-HD+ resolutie, de pop-up selfiecamera en bijgevolg een beeldscherm zonder notch en mét afgeronde zijkanten. Samen zorgden deze nieuwigheden voor een premium toestel dat op het vlak van design én prestaties niet te evenaren was. De OnePlus 7T Pro brengt meer van al dit en zullen zich dan ook afvragen of het de moeite is om te upgraden van de OnePlus 7 Pro. Anderen onder jullie zullen ongetwijfeld de OnePlus 7T overwegen, want deze heeft heel wat aspecten van de OnePlus 7 Pro overgenomen. Wij staan je bij in het maken van de juiste keuze.
Design
De OnePlus 7T Pro is in tegenstelling tot de vorige generatie slecht beschikbaar in één kleur en dat is Haze Blue. We moeten toegeven dat de smartphone er in die kleur enorm goed uitziet, net als de 7T dat doet in Glacier Blue, maar we snappen het volledig als fans de Mirror Gray en Almond varianten van de 7 Pro zouden missen. Toch heeft Haze Blue iets unieks en daar houden we van. Het draagt bovendien ook toe aan de premium look en feel van het toestel en je kan hem meteen uit een line-up halen.
We kijken verder naar het design door het over de camera-plaatsing te hebben. Waar de 7T deze keer een volledig nieuw design heeft gekregen, houdt de 7T Pro vast aan het ontwerp van de vorige generatie en werd er gekozen om de drie camera’s netjes op een rij te zetten. Die keuze zorgt voor een minimalistische look tegenover de DSLR-geïnspireerde behuizing van de 7T. Wie het visuele plaatje belangrijk vindt, heeft dan ook meteen een eerste reden gevonden om de 7T Pro aan te schaffen. Het oog wil immers ook wat.
De plaatsing van de knoppen aan de zijkant is ook hetzelfde gebleven. Herkenbaar dus voor gebruikers van de 7 Pro, maar minder zo voor zij die een OnePlus 7 gebruiken. We hadden de plaatsing van de volumeknoppen wel graag iets lager gezien, zoals dit bij de 7T het geval is. Deze zitten namelijk net iets te hoog om makkelijk te gebruiken en vooral bij het nemen van screenshots misten we deze al eens na enkele weken de 7T te hebben gebruikt (en de 6T het voorbije jaar). Het went wel, en je kan natuurlijk ook altijd een screenshot nemen door de aan/uit-knop ingedrukt te houden.
De notch is helemaal verdwenen en maakt plaats voor een pop-out selfie-camera bovenaan, waarover later meer.
Display
Het 6,67 inch QHD+ Fluid AMOLED-display van de OnePlus 7T Pro is natuurlijk waar het allemaal om te doen is bij deze smartphone. De QHD+-resolutie van 3120×1140 en 516 ppi (pixels per inch) zorgt voor een beeld dat nog indrukwekkender is dan dat van de 7T (2400×1080 aan 402 ppi), met ongelofelijk scherpe en heldere beelden tot gevolg. Dankzij de ondersteuning van 90Hz wordt er gezorgd voor een heerlijk soepele gebruikservaring en de aanwezigheid van HDR10+ zorgt er bovendien voor dat de kleurweergave steeds subliem is.
Net als bij de 7 Pro werd er gekozen voor gebogen randen om de kijkervaring nog meeslepender te maken. In onze review van de OnePlus 7T haalden we nog aan dat hoewel de 7T veel elementen van de 7 Pro overneemt, er gelukkig niet werd gekozen voor gebogen randen. Dit blijft natuurlijk eigen smaak, maar we waren minder fan van de schuine randen, omdat deze al snel last hebben van reflecties, bijvoorbeeld wanneer je binnenshuis ergens een lamp aandoet. Ook wanneer we met fotomateriaal aan de slag gingen, bijvoorbeeld in Instagram of Lightroom, bleken de zijkanten eerder vervelend te zijn. Tijdens het gamen of bekijken van video’s bleek het dan weer minder storend omdat het in de horizontale positie vooral effect heeft op de boven- en onderkant van je scherm. Dit alles neemt echter niet af van het absurd goede beeldscherm van de OnePlus 7 Pro, maar het is iets om in het achterhoofd te houden als je een Pro-model overweegt.
Nieuw op de OnePlus 7T Pro is de mogelijkheid om een chromatische leesmodus in te schakelen. Eerder was er al de leesmodus met mono-effect die alles in zwart-wit zette, maar tijdens feedbacksessies kreeg OnePlus meermaals te horen dat men toch ook graag wat kleur zou zien tijdens het lezen. Waar we mono nooit gebruikten op onze vorige OnePlus-toestellen, merkten we dat we chromatisch wel geregeld inschakelden om te kunnen genieten van minder verblindende webpagina’s en niet zo felle kleuren.
In het display is ook opnieuw een vingerafdrukscanner ingebouwd. Deze reageert duidelijk sneller dan vorige generaties en is ook een pak accurater. Ondanks het feit dat de ingebouwde selfie-camera gebruikt wordt voor ontgrendeling via gezichtsherkenning, gaat het hele proces heel vlot en de camera schuift snel naar boven en dan onmiddellijk terug naar beneden. Je kiest zelf of je dit proces wil activeren door omhoog te swipen of als het scherm oplicht. Hoewel het probleemloos werkt, kozen we uiteindelijk toch voor de minder opvallende vingerafdrukontgrendeling. Dit spaart bovendien het mechanisme van de camera van veelvuldig gebruik (bij de 7 Pro ging dit tot 300.000 keer mee).
Specificaties
- Afmetingen: 162,6×75,9×8,8mm
- Gewicht: 206g
- CPU: Snapdragon 855+
- GPU: Adreno 640
- RAM: 8 GB
- Opslag: 256 GB
- Display: 6,67 inch Fluid AMOLED
- Aspect Ratio: 19,5:9
- Resolutie: 3120 x 1440 516 ppi
- Camera’s: 48 MP f/1.6; 8 MP f/2.4 telephoto; 16 MP f/2.2 Ultra Wide Angle + 16 MP f/2.0 front camera.
- Camera modi: UltraShot, Nightscape, Portrait, Pro Mode, Panorama, HDR, RAW, Macro
- Video: 1080p 30fps, Time-Lapse
- Extra: Face Unlock, Vingerafdrukscanner
- In de doos: OnePlus 7T Pro met screenprotector, lader, clear case, geen dongle.
De specificaties spreken voor zich, de OnePlus 7T Pro is een enorm krachtig toestel. Voor de 7T-serie besliste OnePlus om komaf te maken met de verschillende modellen. Gedaan dus met kiezen tussen 6/8/12 GB RAM en 128 GB of 256 GB opslag. Op het vlak van RAM-geheugen zorgt dit vooral voor minder keuzestress, want de verschillen zijn daar echt niet zo groot. Het ontbreken van een 128GB-model zal er echter wel voor zorgen het goedkoopste Pro-model deze keer gevoelig meer zal kosten.
Ben je een gamer? Dan is de OnePlus 7T Pro dé smartphone voor jou. Waar we op de 7T nog PUBG Mobile speelden op Ultra, deden we dat hier op Extreme zonder problemen. Het 90Hz scherm zorgde daarbij voor een van de vlotste mobiele game-ervaringen ooit. Ook games zoals Vainglory en Hearthstone draaiden perfect. De Dolby Atmos ondersteuning zorgde er dan weer voor dat we vijanden onmiddelijk konden lokaliseren op basis van de richting van het geluid. Gaming mode zorgt er dan weer voor dat je niet gestoord wordt door meldingen en de Fnatic mode gaat daar nog een stap verder in, door zelfs oproepen te blokkeren en alle prestaties op de game te richten.
Batterijduur
De OnePlus 7T Pro is voorzien van een 4085mAh batterij, 285mAh meer dan de OnePlus 7T en net iets meer dan de 4000mAh van de 7 Pro. In de praktijk merkten we dat we ongeveer evenveel levensduur haalden uit de 7T Pro als de 7T. Dit is niet meer dan logisch, want een beter scherm betekent meer energieverbruik. In de praktijk kwam dit erop neer dat we op het einde van de dag steeds rond de 50 procent batterij zaten. In dat verbruik zit ongeveer een uur op de trein, tijdens welke de mobiele dataverbindingen verre van optimaal zijn maar we toch proberen om de laatste nieuwtjes uit onze browser te halen, het luisteren van een podcast of audioboek via Bluetooth, enkele spelletjes Hearthstone en verder de gebruikelijke apps, zoals WhatsApp en Instagram. De automatische helderheid is meestal uitgeschakeld en de manuele helderheid zweeft ergens tussen 1/3 en de helft van de slider.
Over de batterijduur van de OnePlus 7T Pro kunnen we dan ook niet klagen. OnePlus slaagt erin steeds meer kracht in hun toestellen te stoppen zonder dat dat voor een merkbaar verschil in batterijduur zorgt en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Bovendien laad je de OnePlus 7T Pro dankzij de nieuwe Warp Charge 30T-technologie tot 23% sneller op dan de vorige generatie. Je krijgt zo effectief “a day’s power in half an hour”, want in die tijd laad je exact 68 procent op. Er is vanuit de OnePlus-community veel vraag naar draadloos opladen, maar als je al zo snel kan opladen via een kabel, dan zien we er geen grote meerwaarde in.
De 3 camera’s van de OnePlus 7T Pro
Zoals hierboven al te lezen is, heeft de OnePlus 7T Pro drie camera’s aan de achterkant, een van 48 MP, een Ultra Wide exemplaar van 16 MP en een telephoto van 8 MP. Deze laatste is behouden van de 7 Pro en dus niet geüpgraded naar de 12 MP f/2.2 zoals we die in de 7T vinden, wat we wel graag gezien hadden in dit Pro-model.
Nieuw is de optie om macrofoto’s te nemen vanop slechts 2.5 centimeter en hier waren we alvast onder de indruk. Kleine details worden haarscherp vastgelegd en het voegt een nieuwe manier van fotograferen toe. Een poging om hetzelfde resultaat te verkrijgen met de OnePlus 6T mislukte, wat ons nog meer overtuigde van de meerwaarde.
De nachtmodus heeft ook een duidelijke upgrade gekregen ten opzichte van eerder generaties en details blijven nu veel beter behouden. Wat bovendien positief is, is dat je ondanks de lange sluitertijd van enkele seconden toch scherpe foto’s krijgt als je vanuit de hand een foto neemt.
Wie nog niet de kans heeft gehad om een Ultra Wide-lens te proberen op zijn smartphone, zal die van de OnePlus 7T Pro geweldig vinden. Plots krijg je zoveel meer op je foto en zorgen hoge gebouwen en brede pleinen niet langer voor keuzestress. Net zoals bij de andere twee camera’s zijn de kleuren zeer waarheidsgetrouw en in het daglicht ga je dan ook prachtige foto’s kunnen maken. In donkere situaties ga je uiteraard sneller ruis tegenkomen, maar dat neemt niet weg dat het eindresultaat op alle vlakken enorm goed is, zoals we dat doorheen de jaren van OnePlus zijn komen te verwachten.
Android 10 / OxygenOS
De OnePlus 7T Pro komt voorgeladen met OxygenOS op basis van Android 10 en net als in het verleden betekent dit nog steeds dat je voorzien wordt van een pak optimalisaties die je gebruikservaring zullen verbeteren. We hebben het dan over prestatieverbeteringen, maar ook visuals, zoals de geanimeerde wallpapers, gebaren die je op het lockscreen kan gebruiken om bijvoorbeeld de zaklamp te gebruiken (door een V te tekenen) of een screenshot te maken (swipen met 3 vingers). De galerij-app heeft bovendien ook een upgrade gekregen en je kan nu foto’s in verborgen mappen plaatsen als je ze privé, maar toch bij de hand wil hebben. Het alternatief is de Lockbox die bestanden helemaal verstopt en versleutelt met je vingerafdruk.
Het grootste negatieve punt aan OxygenOS 10, en we hopen dat dit met een software-update zal opgelost worden, is de implementatie van de Android-gebaren waarbij je van de zijkant van je scherm naar binnen swipet om terug te gaan. In OxygenOS 9 gebruikte OnePlus eigen gebaren, waarbij je omhoog swipet vanuit de benedenhoeken om hetzelfde te doen, een optie die enorm hard onze voorkeur heeft tegenover de huidige gebaren. De afgeronde randen van de 7T Pro maken het bovendien niet makkelijker om deze gebaren uit te voeren en we merkten al eens dat we de rand niet helemaal goed beet hadden.
Verder laat OxygenOS je toe om een groot aantal zaken naar eigen voorkeur aan te passen, van de vorm van je icoontjes tot de accenten van het menu. De opties zijn zo talrijk dat je na enkele dagen gewoon niet meer terug naar een standaardversie van Android wil.
Prijs en beschikbaarheid OnePlus 7T Pro
De OnePlus 7T Pro is vanaf 17 oktober verkrijgbaar voor een prijs van 759 euro, bijvoorbeeld bij CoolBlue of op de OnePlus-website. Zij die de smartphone toch wat vroeger op de kop willen tikken, kunnen dat doen in de OnePlus pop-up store nu zaterdag 12 oktober. OnePlus werkt daarvoor samen met Proximus. De winkel bevindt zich te Gulden-Vlieslaan 43, 1060 Brussel.
Vanaf 5 november zal ook de OnePlus 7T Pro McLaren Edition in de winkel liggen. Deze zal voorzien zijn van 12 GB RAM en zal beschikbaar zijn in het zwart, met oranje accenten. McLaren’s iconische racekleuren komen bovendien tot leven met exclusieve animaties, thema’s en wallpapers. Het vergrendelscherm is uitgerust met een minimalistische klok, geïnspireerd op het dashboard van McLaren. Bij elke notificatie licht de rand van het gebogen scherm subtiel op in een papaja-oranje gloed. Unieke pictogrammen, speciaal ontworpen voor de OnePlus 7T Pro McLaren-editie, maken de McLaren-ervaring compleet.
Eindoordeel
Dat de OnePlus 7T Pro een geweldig toestel is geworden, is meer dan duidelijk en het is de beste OnePlus-telefoon die je dit jaar zal kunnen kopen. Het prijsverschil met de 7T is deze keer echter net iets moeilijker te verantwoorden. Dit komt vooral door het feit dat de 7T enorm sterke specificaties heeft. Een geweldig 90Hz-scherm? Check. Drie prachtige camera’s? Check. Het QHD+ scherm en het unieke design blijven de belangrijkste reden om voor de 7T Pro te kiezen, want hoewel 256 GB aan opslag mooi meegenomen is, is het niet essentieel. Wie aan een upgrade toe is, zal dus zelf moeten beslissen welke aspecten hij of zij het belangrijkst vindt, want een duidelijke winnaar is er deze generatie niet.