Een update voor Dropbox-app Paper breidt de functies van de samenwerkings-app gevoelig uit. Het programma positioneert zich als een alternatief voor Google G Suite.
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Responsief display
  • Uitgebreide sleep tracking
  • Overzichtelijke app
CON
  • Lokale muziekopslag is niet nuttig
  • Stressmeting lijkt ongeloofwaardig

De toekomst van Huawei-smartphones is momenteel onzeker, maar gelukkig maakt het bedrijf meer dan smartphones. De Huawei Watch GT2 is de nieuwste smartwatch van onze Chinese vrienden.

Het initiële plan was dat we voor jullie de Huawei Mate 30 Pro zouden reviewen, maar door de nodige problemen vanwege de handelsoorlog is die smartphone momenteel niet beschikbaar in België. In de plaats daarvan hebben we de nieuwe Huawei Watch GT2 gekregen om te reviewen. De smartwatches van Huawei ondervinden namelijk geen problemen van de handelsoorlog en werken nog steeds zoals voorheen. Met zijn richtprijs van 229 euro is hij zonder twijfel een premium smartwatch. Wij voelden hem enkele weken aan de pols.

Een premium fitnesstracker

De Huawei Watch GT2 is een van de meest volledige smartwatches van vandaag. Net zoals de eerste generatie van de Watch GT draait dit exemplaar op Lite OS; het eigen besturingssysteem van Huawei voor smartwatches en fitnesstrackers. Het nadeel is dat je hier geen apps van derden kan installeren en er ook geen ondersteuning voor die apps is. Wij vonden dat niet het einde van de wereld, aangezien Huawei je voorziet van een uitgebreide Health-app die je kan downloaden in de Play Store. Dit zorgt er tegelijk voor dat de Watch GT2 compatibel is met alle Android-smartphones. Je hoeft dus geen Huawei-smartphone te hebben om alle functies te kunnen benutten, iets wat we niet kunnen zeggen over de Apple Watch. De Huawei Watch GT2 is eigenlijk een fitnesstracker, aangezien zijn functies gefocust zijn op sport en gezondheid. Huawei heeft hem echter een premium design en strakke interface gegeven waardoor hij dicht in de buurt komt van een smartwatch. Het enige wat ontbreekt is die compatibiliteit met apps van derden, maar hem omschrijven als een fitnesstracker is dan weer een understatement. Je krijgt de keuze tussen een tiental wijzerplaten om de look van het horloge aan te passen. Sommige wijzerplaten geven de Watch GT2 een sportieve look, terwijl andere een klassiek en professionele uitstraling hebben. Op die manier kan je ook kiezen welke informatie weergegeven wordt. Sommige wijzerplaten tonen louter een klok, maar er zijn opties die informatie tonen over je hartslag, het weer en het batterijpercentage.

Voor we dieper ingaan op de verschillende functies hebben we hier alvast een kort overzicht gemaakt met de hoogtepunten: verschillende sportmodi, waterbestendigheid, sleep tracking, continue hartslagmeting, stressmeting, ingebouwde luidspreker om oproepen te beantwoorden, 4GB interne opslag voor muziek., AMOLED-touchscreen. Op basis hiervan kunnen we al zeggen dat we heel wat in ruil krijgen voor de 229 euro. Tijd op een kijkje dichterbij te nemen.

Een app met achtergrond

Een goede app is vaak het halve werk en Huawei slaat hier de nagel op de kop. De Health-app is enorm uitgebreid en overzichtelijk. In het startmenu zie je meteen je beweegminuten en stappen van de dag samen met je hartslaggrafiek, slaapgrafiek, workouts, stressniveau en gewicht. Gebruik je bepaalde snelmenu’s niet, dan kan je ze verslepen en verwijderen. Extra panelen toevoegen kan dan weer niet. De sleep tracking is de meest uitgebreide functie van de Watch GT2. Hij deelt je slaap op in lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap terwijl hij ook de continuïteit van je diepe slaap meet. Daarna zet hij dit om in een overzicht dat per categorie zegt of je slecht, normaal of hoog scoort. Per categorie is er bovendien uitleg voorzien die gebaseerd is op wetenschappelijke bronnen. Op die manier kan jij je nachtrust zo gezond mogelijk maken. De sleep tracking voorziet daarnaast nog een week- en maandoverzicht waar ook wordt aangegeven of je vroeg genoeg gaat slapen en of je slaappatroon regelmatig is.

Het feit dat sleep tracking aanwezig is, wil meteen ook zeggen dat de batterijduur sowieso meer dan een dag zal zijn. Je zal namelijk zelden de oplader moeten zoeken, aangezien onze Watch GT2 het een kleine twee weken volhield op één laadbeurt. Een klein nadeel is dat je het meegeleverde laadstation moet gebruiken en dat draadloos opladen niet ondersteund is. Maar aangezien je zelden de oplader nodig hebt, is dat een verwaarloosbaar minpunt.

Ook op het vlak van workouts werkt de Watch GT2 prima. Je kan makkelijk een workout starten vanop het horloge of vanuit de app. Door de ingebouwde gps hoef je je smartphone ook niet bij de hand te hebben. De Chinese stem die elke tien minuten zegt hoe lang je bezig bent aan je workout kan handig zijn voor mensen die de tijd snel uit het oog verliezen, maar wij schrokken vooral bij deze reminders. Als je naar muziek wil luisteren tijdens je workout en je smartphone wil thuis laten, dan kan dat door de 4GB ingebouwde opslag voor muziek. Dit is echter een functie die niet helemaal thuishoort in 2019. In onze omgeving is er bijna niemand meer die zijn muziek offline downloadt. Het is fijn dat de mogelijk voor lokaal opgeslagen muziek aanwezig is, maar de mogelijkheid om liedjes van Spotify over te zetten, zou pas echt nuttig zijn geweest.

Als allerlaatste is er nog de stressmeting. Aan de hand van 12 vragen en (God weet welke) gegevens van de Watch GT2 berekent de Health-app eenmalig je precieze stressniveau. Je kan die vragenlijst opnieuw invullen, maar na die eerste keer wordt je stressniveau automatisch geregistreerd. We twijfelen echter aan de nauwkeurigheid. Een gezellig avondje uit met vrienden, zou zogezegd stressvoller zijn dan de laatste minuten voor een drukkersdeadline en dat lijkt ons erg ongeloofwaardig.