Reviews

WD My Cloud Home review: Je huis in de wolken

WD My Cloud Home
Voordelen
gebruiksvriendelijk
prijs
mogelijkheden
Nadelen
installatie soms onduidelijk
updatebeleid app onduidelijk
Aanbevolen prijs: €148 euro bij WD
Waar te koop?
Totaalscore 9
WD My Cloud Home is de betaalbare thuisoplossing voor je persoonlijke cloudsysteem. Ik ging ermee aan de slag en was meteen verkocht.

Privacy en online veiligheid worden steeds belangrijker. Met een persoonlijk cloudsysteem kan je al je digitale inhoud veilig op één plek opslaan zonder dat je alles hoeft te delen met Google, Microsoft of Dropbox. Western Digital is erin geslaagd om een gebruiksvriendelijke NAS te bouwen voor iedereen met de WD My Cloud Home.

WD My Cloud Home
Verzamel al je foto’s en albums overzichtelijk en deel ze met je vrienden en familie.

Tegenwoordig werken we voor bijna alles in de cloud. Onze foto’s, bestanden en bijna alle programma’s zijn vandaag de dag gebaseerd op cloudsystemen. Als het gaat om persoonlijke bestanden gebruiken we vaak Google Drive, OneDrive of Dropbox. Echter zijn de opslagmogelijkheden beperkt en moet je al snel gaan betalen voor wat extra geheugen. En wel om die reden schieten persoonlijke cloudsystemen nu als paddenstoelen uit de grond. Die persoonlijke cloudsystemen (ook NAS genoemd), bestaan in principe al jaren. Helaas waren NAS-systemen niet altijd even gebruiksvriendelijk en bleef het voor veel particulieren moeilijk te investeren in een eigen cloudsysteem.

Western Digital heeft daar verandering in gebracht en lanceerde WD My Cloud Home. Een persoonlijke thuisoplossing waarmee iedereen op een gebruiksvriendelijke manier een persoonlijke cloud kan ‘bouwen’ voor thuis. Ik zet bouwen tussen haakjes aangezien het bijna plug & play is.

Achteraan zit een ethernet en USB 3.0 poort. Meer moet dat niet zijn.

Looks

WD biedt twee versies van de My Cloud Home: Home & Home Duo. Het verschil is dat de Home Duo twee individuele schijven heeft die met elkaar gesynchroniseerd worden mocht de andere schijf het begeven. Zo heb je altijd je belangrijke data toch nog bij de hand.

Laten we overschakelen naar de looks. Persoonlijk vind ik deze My Cloud Home best een knap product. Ik heb nog maar zelden cloud- en opslagsystemen geweten die zo’n modern design hebben. De gladde witte bovenkant staat in mooi contrast met het grijze patroongedeelte. Het geeft de My Cloud Home iets stoer vind ik. Vooraan, tussen het witte en het grijze gedeelte heeft WD een subtiele LED-strook geïmplementeerd. Die LED-strook toont je wat de My Cloud juist doet. Bij rood weet je dat er iets mis is.

Mogelijkheden

Desondanks het feit dat WD My Cloud Home voor thuisgebruikers is ontwikkelt kan je toch gebruikmaken van heel wat functies. WD heeft een handig dashboard ontwikkelt waarmee je de My Cloud Home kan bedienen. Vanop je desktop, browser, mobiele app, het is allemaal mogelijk. De gebruikersinterface is exact dezelfde zodat je niet alles hoeft uit te zoeken.

In het dashboard vind je al je bestanden, foto’s, gedeelde mappen en albums terug. Je kan nu ook een usb-apparaat op je desktop aansluiten en vandaaruit rechtstreeks bestanden of foto’s in je My Cloud opslagen. Zoals eerder vermeld heeft je My Cloud Home aan de achterkant een USB-poort. Die kan je ook gebruiken om rechtstreeks bestanden op je systeem te zetten. Helaas heeft WD ervoor gekozen om de poort aan de achterkant te voorzien wat het minder gemakkelijk bereikbaar maakt. Vermoedelijk om het minimalistische design van de My Cloud niet af te breken.

WD My Cloud Home
Vooral de synchronisatie met Google Drive vind ik enorm handig.

WD My Cloud Home + IFTTT

Onder het tabje ‘meer doen’ kan je je My Cloud Home koppelen aan heel wat extra diensten zoals IFTTT, Sonos of Plex. Als je bijvoorbeeld muziek op je My Cloud Home hebt staan kan het handig zijn om vandaaruit rechtstreeks naar je Sonosboxen te streamen. Mocht je nog willen gebruikmaken van Google Drive of Dropbox naast je My Cloud Home dan kan dat. Met een integratie tussen Google Drive of Dropbox en je My Cloud wordt alles naadloos in één richting gesynchroniseerd. Wanneer je dus iets in Google Drive plaatst, zal je My Cloud Home dat automatisch overnemen. Met IFTTT zijn de mogelijkheden eindeloos. Van Instagram-foto’s automatisch uploaden tot verjaardagsberichten en screenshots van beelden van je Netatmo camera. Het is allemaal mogelijk.

Als laatste is de WD My Cloud Home uiteraard de ideale tool om back-ups van je Mac of Windows-pc te maken. Vanuit macOS ondersteunt de My Cloud Home een naadloze integratie met Apple’s Time Machine back-upsysteem.

WD My Cloud Home
Je kan je bestanden ophalen vanop eender wel toestel, waar je ook bent.

WD My Cloud Home: iets voor jou?

WD My Cloud Home is een fantastische NAS-oplossing voor thuisgebruikers die niet te veel toeters en bellen willen. Een overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en bovendien ook nog mooi cloudsysteem. My Cloud Home is veilig, en dat kunnen we niet genoeg benadrukken. Je gegevens en bestanden zijn alleen door jou te bereiken en kunnen afgeschermd worden met een wachtwoord, touch- en face-ID.

Als je voor een My Cloud Home Duo kiest worden je bestanden dubbel opgeslagen en heb je altijd een extra schijf. Zo speel je nooit meer je bestanden kwijt. Tot slot wil ik ook nog even stilstaan bij de installatie van de WD My Cloud Home. In de verpakking zit een handig stappenplan dat je op een eenvoudige manier door het installatieproces loodst. Geen ingewikkelde instellingen of IP-adressen opzoeken. Gewoon plug & play.

En wel om al die bovenstaande redenen raad ik de WD My Cloud Home echt aan voor thuisgebruikers. Prijs kwaliteit kan je momenteel niet beter krijgen en Western Digital zorgt constant voor updates en nieuwe functies in de applicatie en het dashboard. Hieronder een tabel met de prijzen bij Coolblue.be. Je kan ‘m ook bij WD zelf aankopen via hun eigen webshop, de prijzen liggen daar iets lager.

OpslagcapaciteitPrijs
2TB152,99 euro
3TB164 euro
4TB229,99 euro
6TB219 euro (!)
8TB249 euro
Prijzen op Coolblue (04/2021)
hardwaremobielreviewsWD My Cloud Homewestern digital

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals