Reviews

Review Aion: de digitale bank in België die meedenkt

Aion
Voordelen
innovatief
degelijke app
overzichtelijk
Nadelen
Regular lidmaatschap is redelijk duur
Soms uitgelogd op desktopversie tijdens gebruik
Aanbevolen prijs: €1,90 euro
Waar te koop?
Totaalscore 8
Fintechbedrijven hebben grootse plannen met de financiële wereld zoals we die vandaag kennen. Naast onze bekende Belgische banken en hun mobiele apps zijn er tegenwoordig ook heel wat digitale alternatieven. Aion is daar eentje van en wij gingen ermee aan de slag.

Steeds vaker stappen mensen over op digitale banken. Ze hebben geen fysieke kantoren in België maar opereren vanuit bijvoorbeeld Engeland of de Verenigde Staten. Toch hebben deze banken in België een licentie en worden ze dus ook officieel gecontroleerd door onze bevoegde instanties. De 6 grootste digitale banken in Europa zijn Revolut, N26, Monese, Bunq, Curve en TransferWise. Nu wil ook Aion een stukje van die koek, althans van de Belgische koek.

Aion
A.I. is de kracht van Aion.

Aion in België

Aion is een afgeleide van de Italiaanse bank Banca Monte Paschi. In 2018 werd die bank overgenomen door de Amerikaanse beleggingsfirma Walburg Pincus. Daardoor moest de Italiaanse bank, op vraag van de Europese Commissie, afstand doen van haar Belgische afdeling. En zo is een nieuwe bank in België ontstaan: Aion. Aion biedt een uitgebreid pakket aan digitale bankproducten. Het gaat om zicht- en spaarrekeningen, leningen en kredietkaarten.

Aion pleit eigenlijk voor een nieuwe manier van bankieren en combineert volgens hen het beste van traditionele banken met het gebruiksgemak van de nieuwste technologie. Wij gingen aan de slag met de digitale bank aan de hand van hun mobiele applicatie die voor Android en iOS beschikbaar is. In deze review bespreken we dus vooral de mogelijkheden en functies van de app en gaan we minder diep in op het financiële aspect.

Aion
De app bestaat uit 4 grote onderdelen.

4 onderdelen

Het Aionplatform is opgedeeld in 4 algemene onderdelen. Home, financiën, betalingen en MoneyMax. De Home-pagina is de primaire pagina van de Aionapp. Hier zie je meteen de balans van je rekening en de laatste transacties die je hebt gedaan. Als je met het menu naar boven swiped dan krijg je de volledige transactiehistoriek van je Aionrekening te zien.

Het volgende onderdeel is Financiën. Hier zie je welke producten je actief bij Aion hebt. Tik op de kaart die er staat om meer details te zien. Je krijgt nu functies als kaart pauzeren, geschiedenis, pincode tonen, je rekeningnummer of de mogelijkheid om je kaart toe te voegen aan Apple Pay. Heb je naast een reguliere rekening ook een kredietkaart bij Aion? Dan zal je die hier ook te zien krijgen in combinatie met het beschikbare saldo. Van hieruit kan je ook meteen nieuwe producten aanvragen. Een nieuwe debetkaart, kredietkaart, een extra rekening, een spaarrekening, vermogensbeheer of een contante lening. Van hieruit kan het allemaal. Al moet je wel rekenen dat sommige functies eerst door Aion moeten gecontroleerd worden. Bijvoorbeeld bij het openen van een kredietrekening moet de bank eerst nagaan of je financieel wel geschikt bent voor dat product.

Wil je gaan overschrijven? Ga dan naar het tabje betalingen. Hier zie je meteen alle begunstigden in je account. Bij overschrijvingen in afwachting staan alle automatische opdrachten bij elkaar. Door op het icoontje bovenaan te tikken kan je ook meteen nieuwe begunstigden toevoegen aan je bankaccount.

Dan zijn we automatisch gekomen bij de laatste grote functie in Aion: MoneyMax. Dit is de tool waarmee de digitale bank heel graag uitpakt. MoneyMax is een A.I.-aangestuurde tool die je helpt het maximum uit je geld te halen. Momenteel heeft de tool 5 verschillende opties: Max Deposit, Max Bills, Max Travel, Max Loans en Max Shopping. Het principe is hier voor alle functies hetzelfde. Op de achtergrond zoekt het programma constant naar bv. een goedkopere energieleverancier, een interessant spaaraanbod, aanbevelingen voor hotels en vluchten of zelfs de prijzen van recente online aankopen worden onder de loep genomen. Om gebruik te maken van MoneyMax moet je wel 19 euro per maand betalen. Als je de tool efficiënt en vaak gebruikt haal je dat bedrag er vermoedelijk wel uit.

A.I.

Maar hoe werkt dat nu juist? De op A.I. gebaseerde tool doet het werk voor jou. Concreet biedt het drie grote diensten:

  1. Ontdek of je het beste aanbod hebt voor je krediet, spaargeld en rekeningen.
  2. Doe je voordeel met transparantie. MoneyMax toont je de bank of leverancier met het meest interessante aanbod.
  3. Beslis je om van bank of leverancier te veranderen? Dan regelt MoneyMax dat voor jou.

Het voordeel van MoneyMax is dat je eigenlijk geen lid hoeft te zijn bij de bank. Ook zonder lidgeld van Aion kan je hier apart gebruik van maken in de applicatie. De keuze blijft aan de gebruiker. Eigenlijk zou je Aion als een soort Netflix van de banken kunnen zien. Voor een vaste prijs per maand kan je gebruik maken van heel wat producten en functies zonder dat je verborgen extra’s moet betalen. Transparantie dragen ze hoog in het vaandel en CCO Wojciech Sass legt uit dat zijn bank de winst per klant niet wil maximaliseren door gewoon een vaste abonnementsprijs aan te rekenen. En die prijs is eerlijk tegenover het aanbod.

Hoeveel betaal je nu voor zo’n abonnement?

Light lidmaatschap: 1,90 euro/maand

  • Multi-valutadebetkaart
  • Vreemde valutawissel

Regular lidmaatschap: 19 euro/maand

  • Voordelen van ‘Light’
  • Vermogensbeheer
  • MoneyMax
  • Wereldwijd onbeperkt geld afhalen aan bankautomaten

Conclusie

In vergelijking tot heel wat andere banken stelt Aion een heel groot aanbod ter beschikking aan haar klanten. Naast basisbankdiensten kan je ook heel wat extra’s gebruiken. En dat voor een vaste prijs per maand zonder verdoken kosten. Ook de implementatie van het A.I.-gedeelte in MoneyMax is een innovatief pareltje. Ik heb Aion nu bijna twee maanden gebruikt en ben best overtuigd van het aanbod. Wie dus op zoek is naar een alternatief voor zijn eigen vastgeroeste bank en een en ander wil vergelijken raad ik zeker aan om het aanbod van deze digitale bank eens te bekijken. Momenteel zijn de eerste drie maanden van het Regular lidmaatschap gratis, lang genoeg om een degelijk beeld van de app en bank te schetsen.

Website: https://www.aion.be/nl

Applicatie: verkrijgbaar voor iOS en Android.

BeveiligingbusinessfintechmobielontspanningReviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals