logitech streamcam
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Beeldkwaliteit
  • Software
CON
  • Korte geïntegreerde kabel
  • Microfoon
  • Heeft het lastig bij overbelichte ruimtes

Nog voordat de coronacrisis echt doorbrak in België, kregen we de kans om aan de slag te gaan met de nieuwe high-end webcam van Logitech. Een geluk bij een ongeluk.


De meeste mensen denken niet meteen na over hun webcam. De webcam die standaard reeds in je laptop zit, is voor 90% van de mensen reeds ruim voldoende. Wie toch nog op zoek is naar een externe webcam, beschikt vaak over een desktop zonder webcam of heeft hogere eisen dan wat standaard geleverd wordt in een laptop. Tot die laatste doelgroep behoren bijvoorbeeld de livestreamers of mensen die webinars geven. 

Logitech richt zich met hun nieuwe webcam tot de streamers, mensen die hun webcambeelden live uitzenden op platformen zoals YouTube, Facebook of Twitch. Vaak gaat het dan om gamers die een webcambeeld toevoegen aan hun stream bovenop de gameplaybeelden. Wie op zoek is naar een webcam om simpelweg te skypen met de kleinkinderen, zal wellicht goedkopere oorden verkennen. De prijs van 160 euro is namelijk enkel te rechtvaardigen wanneer je effectief nood hebt aan een premium beeldkwaliteit. 

In de doos

In de stijlvolle doos vind je een paar zaken. Uiteraard vind je er de webcam die overigens heel stevig aanvoelt. De textiel laag op de voorkant met daarachter een verborgen led-indicator zorgt voor een mooie touch. Verder vind je twee soorten voetstukken voor de webcam. Het klassieke voetstuk is er een om de webcam op je monitor te monteren. Met deze voet heb je meer dan genoeg flexibiliteit zodat je de hoek van de webcam makkelijk kan aanpassen. De andere voet is er eentje die gemaakt is voor montage op een tripod. In onze testsessie hebben we daar voornamelijk gebruik van gemaakt. Wij leefden ons namelijk helemaal in in de doelgroep en gingen aan de slag als livestreamer op Twitch. Door de webcam op een tripod te monteren en op onze bureau te zetten, konden we de webcam op ooghoogte zetten. Dit zorgt voor een grotere verbondenheid tussen de streamer en de kijker. 


Wat je niét vindt in de doos, is een koppelstuk om de webcam aan te sluiten op een doornee USB-A poort. Aan de webcam zit namelijk een USB C-kabel verbonden en door het gebrek aan een koppelstuk, kan je de webcam niet aansluiten op oudere toestellen die nog niet beschikken over een USB C-poort. In dat geval zal je dus zelf nog op zoek moeten naar een adapter. Een ander minpuntje is dat de kabel nogal kort is. Wanneer je dus nog een behoorlijke afstand moet overbruggen tussen de plaats van de webcam en je computer, dan zal je dus ook een alternatief moeten voorzien in de vorm van een USB-C-verlengkabel. Het is namelijk niet mogelijk om de kabel te vervangen. 

logitech streamcam

Logitech Capture

Vroeger was webcamsoftware eerder vervelend dan een nuttige toevoeging. Het was vaak software die slecht werkte en enkel onnuttige filters toevoegde. Tegenwoordig is dat anders, want er wordt steeds vaker software gebruikt om camera’s beter te maken (zoals bij smartphones). Bij de Logitech StreamCam is dat ook het geval. De intuïtieve software van Logitech voegt mogelijkheden toe zoals een text overlay op je videobeelden of een filter. Dat is echter een stuk minder belangrijk, want de voornaamste toevoegingen zijn vooral die voor beeldstabilisatie, autofocus, antiflikkering, verlichtingscorrectie en meer. Kortom, alles die de beeldkwaliteit ten goede komt. Daar ben je weinig mee wanneer je dit enkel in de software kan gebruiken, maar dat is waar de software pas echt schittert. Het resultaat van de software, kan je namelijk opnieuw gebruiken als videobron. Op een programma zoals Skype of OBS (voor livestreaming) selecteer je dus niet de camera als je input (al is dat wel mogelijk), maar ‘Logi Capture’. Alle instellingen worden dan overgenomen, zodat je geniet van de volledige softwarelaag die Logitech voor de camera heeft ontwikkeld. Via de software is het overigens ook mogelijk om video’s op te nemen, maar livestreamen is dan niet mogelijk. Een goede keuze, want focus is nu eenmaal belangrijk en het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Logitech een beter streamingplatform kan maken dan pakweg OBS, Xsplit of de nieuwe Twitch Studio. Het opnemen van video’s is mogelijk in 1080p en 60 frames per seconde, maar onderschat niet hoeveel kracht dat van een pc vraagt. Op een oudere pc, zal je al snel te maken krijgen met haperende beelden. Logitech Capture is beschikbaar op Windows en Mac, al is de macOS-versie wel nog in beta. 

logitech capture

Prestaties

De webcam scoort voornamelijk op het vlak van beeldkwaliteit, en dat is gelukkig precies waar je een camera voor koopt. Een aangename verrassing was bijvoorbeeld de uitstekende face tracking, zodat de focus steeds mooi op je gezicht blijft liggen. Verder is het een heel basic toestel en dat kunnen we waarderen. Het is goed dat Logitech zich focust op de kerntaak van een webcam en deze zo goed mogelijk uitvoert. We waren echter iets minder te spreken over de microfoon van de webcam. De webcam beschikt namelijk over twee microfoons en kan zo opnemen in mono of stereo. Voor zaken zoals videogesprekken is de microfoon absoluut goed genoeg en waarschijnlijk een verbetering ten opzichte van de geïntegreerde microfoon in je computer, maar voor zaken zoals streams of het opnemen van muziekvideo’s zal je al snel naar een andere externe microfoon grijpen. 

logitech streamcam

Conclusie

De Logitech StreamCam is niet goedkoop, maar is zeker een interessante upgrade voor streamers of professionals die behoefte hebben aan betere webcambeelden. Zeker wanneer je de webcam gebruikt in combinatie met de bijgaande software, bekom je een indrukwekkend eindresultaat. Let er wel op dat je een USB C-aansluiting op je computer nodig hebt (of een USB-adapter) en temper je verwachtingen wat betreft de ingebouwde microfoon om teleurstelling te voorkomen.