logitech g203 lightsync
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Lichtgewicht
  • Hoge prestaties voor een budget muis
  • Veel handige configuraties in G Hub
CON
  • Niet voor linkshandigen
  • Vorm zal niet voor iedereen aangenaam zijn
  • G Hub werkt nog niet perfect op macOS

Een gaming muis neemt doorgaans een grote hap uit je budget als gamer, maar voor de modale budgetgamer zijn er ook genoeg goedkope varianten te krijgen. De G203 Lightsync van Logitech is een van die muizen die goedkoper is dan een nieuwe game.

Design en bouwkwaliteit

Ben je eerder aan de slag gegaan met zijn voorganger (de G203 Prodigy), dan ga je niets nieuws merken aan de G203 Lightsync. En dat hoeft naar mijn mening niet negatief te zijn, met zijn tijdloze uiterlijk staat de G203 namelijk mooi op elke bureau. Bovendien is de muis ook verkrijgbaar in een witte variant, moest je daar voorstander van zijn. Qua formaat is het absoluut een van de kleinere gaming muizen die ik heb gebruikt, maar hij is zeker niet te klein om aangenaam gebruik in de weg te staan. Toch zal de vorm niet door iedereen als aangenaam worden ervaren. Er zit niet meteen gewicht achter de muis, maar ondanks het feit dat het een lichtgewicht is, voelt de bouwkwaliteit niet fragiel aan. Bovendien is een zwaardere muis misschien leuk voor productiviteitstaken, maar bij competitief gamen wil je zo weinig mogelijk gewicht achter de muis zonder dat de precisie hieronder lijdt. Vastgemaakt aan de bekabelde muis zit een traditionele USB-kabel die ideaal is qua lengte voor desktopgebruikers. Gebruik je de muis in combinatie met je laptop, dan zal je heel wat overtollig kabelwerk op je bureau hebben. 

logitech g203 lightsync
Gebruik je de muis in combinatie met je laptop, dan moet je wel even de lange kabel zien weg te werken.

Op de muis vind je de primaire knoppen, een DPI-knop bovenaan waarmee je de gevoeligheid van de muis eenvoudig kunt aanpassen (tot 8000dpi) en twee knoppen op de linkerkant van de muis waar de werking ervan volledig zelf te kiezen valt. Zo kan je deze bijvoorbeeld simpelweg koppelen aan een toets of commando, maar ook aan een geavanceerde macro of bijvoorbeeld een actie van OBS of Discord. Via de bijgeleverde software kan je trouwens ook G-Shift toewijzen aan een van de knoppen. Deze functionaliteit werkt analoog aan de shift-knop op een toetsenbord. Houd je die toets ingedrukt, dan krijgen de knoppen een andere functie zolang je de G Shift-toets ingedrukt houdt. Zo ontketen je meteen een hoop meer mogelijkheden ondanks het beperkt aantal knoppen op de muis. Houd er wel rekening mee dat de twee knoppen zich aan de linkerkant van de muis bevinden, ideaal voor rechtshandigen maar nefast voor linkshandigen.

Bij duurdere gaming muizen krijg je vaak de keuze hoe vlot het scrolwiel moet scrollen. Bij de G203 heb je deze keuze niet, dus zal je vrede moeten hebben met de standaard feel van het scrolwiel. Anderen zullen wellicht liever een scrolwiel zonder weerstand verkiezen, maar persoonlijk vond ik de weerstand een sweet spot. 

logitech g203 lightsync

Lichtshow

Het zou geen gaming muis zijn zonder ingebouwde RGB-verlichting. Onderaan de muis bevindt zich een elegante strook die eigenlijk uit drie verschillende delen bestaat. De kleur van elk deel kan je afzonderlijk instellen via de software. Het logo op de muis heeft dezelfde kleur als het middelste deel van de lichtstreep. De ‘Lightsync’ in de naam wijst erop dat je volledige controle hebt over de verlichting van de muis. Niet alleen kan je een kleur kiezen, maar je kan bijvoorbeeld ook een eigen lichtanimatie maken of zelfs de verlichting synchroniseren met je scherm of zelfs met de audio. Dat zet pas echt de ‘party’ in ‘LAN-party’! Bovendien is het ook mogelijk om de configuratie te synchroniseren met andere Lightsync-apparaten, zoals een toetsenbord. Zo weet je zeker dat alles perfect in harmonie is en dat het geen lichtkakofonie wordt in je bureau. 

Die controle krijg je via Logitech G Hub, de software van Logitech waar ik ondertussen een behoorlijke fan van ben geworden. Normaal ben ik dergelijke bloatware liever kwijt dan rijk, maar de software van Logitech ziet er gewoon zo gelikt uit en werkt zo intuïtief dat het een plezier wordt om er tijd mee te besteden. De software is bovendien beschikbaar voor Windows en macOS, maar de Mac-versie is duidelijk minder stabiel dan de Windows-variant. In eerste instantie kreeg ik de muis niet aan de praat met G Hub voor macOS (de melding “not connected” bleef in beeld staan), maar uiteindelijk bleek dat ik ook Logitech Control en de Logitech Unifying software moest hebben. Drie stukken software voor een muis, is me dan echter wat te veel van het goede. Op Windows werkte de software wel meteen naar behoren. 

logitech g hub lightsync

Prestaties

De primaire muisknoppen werden uitgerucht met springveren voor een consistente en accurate knopactivering, waarbij de rechtermuisknop iets meer weerstand biedt dan de linkermuisknop. Bij het spelen van een snelle shooter zoals DOOM blijft de belasting op je vinger beperkt. 
Onder de motorkap vind je een “gaming-grade” sensor die zich ideaal leent voor alle gamesessies, al laat Logitech niet weten over welke sensor het precies gaat. Die sensor in combinatie met het geringe gewicht, zorgt ervoor dat je vliegensvlug kan bewegen of richten in games. Een must wanneer je Valorant speelt en bij DOOM Eternal konden we de precisie al helemaal waarderen. Speel je vaker tactische games of MMORPG’s zoals World of Warcraft, dan ben je wellicht beter af met een muis die meer extra knoppen heeft.

Conclusie

Zelfs wanneer je niet geeft om RGB-verlichting – terwijl dat wel een van de verkooppunten is van de G203 – is Logitech hun opvolger van de G203 Prodigy een prima keuze. Met zijn lichte gewicht leent de muis zich ideaal voor snelle games, maar voor strategische games of MMORPG’s wil je wellicht een exemplaar met meer knoppen om te personaliseren. In deze prijsklasse zal je echter weinig betere gaming muizen aantreffen. Zeker in combinatie met het positieve imago van Logitech wat betreft bouwkwaliteit en duurzaamheid, lijkt de G203 een no-brainer te zijn voor iedereen die op zoek is naar een budget gaming muis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here