RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Volledige integratie met Google Home
 • 10W draadloos laden
 • Krachtige bassen
CON
 • Audio is niet geheel kamervullend
 • Erg beperkte equalizer
 • Duur

Waarom zou je een smart speaker willen die alleen een speaker is? De Belkin Soundform Elite voegt er een draadloze oplader aan toe alsof het kinderspel is.

Advertentie

Iedereen heeft wel van het bedrijf Belkin gehoord. Ze staan bekend om hun talloze accessoires voor smartphones en vooral voor hun oplaadaccessoires. In hun aanbod zitten tal van powerbanks, oplaadkabels, draadloze opladers etc. Daar stopt het verhaal van Belkin echter niet. Recent hebben ze namelijk de Belkin Soundform Elite gelanceerd. Aan de naam zie je al dat dit geen oplader is (of toch niet helemaal) maar dat er een uitstapje is gemaakt naar de audiowereld. Het gaat hier om een smart speaker die tegelijkertijd een draadloze oplader bevat en wij hadden de kans om hem uit te testen.

Feilloze integratie met Google Home

Als je de Google Home-app al in gebruik hebt, dan is de installatie van de Belkin Soundform Elite een fluitje van een cent. We moesten alleen maar de speaker in het stopcontact stoppen, de Google Home-app openen en bovenaan kregen we meteen de melding met de vraag of we ons nieuwe Belkin-apparaat wilden koppelen. De overige bediening van de smart speaker gebeurt daarna ook uitsluitend via Google Home, aangezien Belkin geen afzonderlijke app heeft ontwikkeld. Op vlak van installatie en gebruiksvriendelijkheid is dat erg positief, maar dit heeft ook enkele minpunten tot gevolg.

belkin soundform elite
In het bedieningspaneel in de Google Home-app lijkt het alsof je een Google-speaker gebruikt.

Als je al een speaker van Google zelf hebt staan, dan zal het menu voor de Belkin Soundform Elite je erg bekend voorkomen. Het ziet er namelijk exact hetzelfde uit als het menu voor een Google Nest Mini-speaker. Het grote minpunt hier is de equalizer in Google Home. Mensen die zelf graag hun audio tot in de puntjes instellen, worden hier met relatief lege handen achtergelaten. Je kan namelijk alleen het niveau van de bass en treble instellen met twee schuifbalkjes. Belkin geeft op zijn website wel aan dat de speaker met behulp van AI de audio optimaliseert zodat elk liedje klinkt zoals de artiest het bedoelt. Daarover volgt zo dadelijk meer als we de audio bespreken.

belkin soundform elite
Je kan alleen de bass en treble zelf instellen.

Een leuk pluspunt is dat je de Belkin Soundform Elite wel kan toevoegen aan een speakergroep met andere Google-speakers. Dit is vaak niet mogelijk als je speakers van andere merken hebt, aangezien de meeste opties voor speakergroepen beperkt worden tot speakers van dezelfde producent. Zo maakten we zelf een kleine stereo-opstelling in onze woonkamer met de Google Home Mini die er al stond. Hou er tot slot wel rekening mee dat de speaker alleen werkt met Google Assistant en dus geen ondersteuning biedt voor Alexa.

Draadloze oplader en algemeen design

Zoals we al aanhaalden, zit er een draadloze oplader verwerkt in de Belkin Soundform Elite. In de bovenkant van de speaker is namelijk een uitsparing gemaakt voor die oplader. Het draadloze oplaadvlak staat wat gekanteld zodat je je smartphone er stevig in kan zetten zonder dat hij valt. De draadloze oplader zelf kan 10W-snelladen en dat is iets meer dan de gemiddelde snelheid voor draadloos laden. Enkele nieuwe premium smartphones halen wel hogere snelheden (27W bij de Huawei P40 Pro en 30W bij de OnePlus 8 Pro), maar alles hoger dan 15W blijft de uitzondering op de regel momenteel.

belkin soundform elite
Er zijn vijf aanraakgevoelige knoppen aanwezig.

Het algemene design van de Belkin Soundform Elite is erg eenvoudig. De speaker is beschikbaar in het wit of zwart en is omhuld met hetzelfde type stof als de eigen speakers van Google, wat aansluit bij zijn feilloze integratie in het Google-ecosysteem. Onder het oplaadvakje zitten nog enkele aanraakgevoelige knoppen waarmee je enkele instellingen ter plekke kan aanpassen. Er is een knop om een bluetooth-verbinding te maken als je op die manier muziek zou willen afspelen, knoppen voor het volume, een pauzeknop en een knop om de microfoon uit te schakelen. Het was handig geweest als hier ook knoppen waren om liedjes terug te spoelen of over te slaan, maar over het algemeen zal je de muziek voornamelijk via je smartphone bedienen.

Slimme audio

We hadden het eerder al over de beperkte equalizer, maar dat zou geen probleem mogen zijn, aangezien de Belkin Soundform Elite met Speaker Active Matching-technologie automatisch de audio afstemt op het liedje. Hoewel de zijkanten (onder de stoffen laag) open zijn, zit de eigenlijke speaker aan de voorkant. Het geluid verspreidt zich bijgevolg niet geheel gelijkmatig over de ruimte en wordt voornamelijk voorwaarts gestuurd. We raden je dus aan om de speaker niet pal in het midden van de ruimte te zetten, maar toch enigszins in de richting te zetten waarin je het geluid wil sturen.

belkin soundform elite

Het geluid is over het algemeen erg gebalanceerd en vooral de bassen kunnen erg krachtig worden als je de slider in de app op het maximum instelt. We merkten ook dat de slimme audio geen rekening lijkt te houden met de instellingen voor de bass en treble in de app. Dit zorgde ervoor dat we soms toch zelf met de instellingen voor bass gingen spelen als we van energieke popmuziek overschakelden op wat tragere muziek. Soms hadden we het gevoel dat de audio wat diepte miste. De bassen mogen dan wel erg krachtig zijn, maar het contrast bij muziek waar geen diepe bassen aan te pas komen is hierdoor erg groot.

Eindoordeel

De Belkin Soundform Elite combineert een draadloze oplader met een smart speaker zonder compromissen te maken op een van deze onderdelen. Met 10W-laadsnelheid hoort hij bij de snellere opladers en op vlak van geluid én gebruiksvriendelijkheid zit hij op hetzelfde niveau als de Google Home. Zijn kostprijs is vermoedelijk het enige dat je zal tegenhouden om hem aan te schaffen.


1 REACTIE

 1. Bangelijk spijtig dat ik moet rondkomen met een invaliditeits inkomen als alleenstaande
  Maar kan ook genieten van het weten wat er is en gebeurt op allerlei
  Nieuwe technologieen

  Prettige feestdagen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here