Reviews

Review Synology DS920+: Professioneel gegevensbeheer

Voordelen
Functioneel ontwerp
Upgrademogelijkheden
Nadelen
Slechts 1Gbe-aansluitingen
Geen USB-C
Aanbevolen prijs: €572,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Een goedkope NAS is aantrekkelijk, maar veel meer dan een externe harde schijf met netwerkmogelijkheden krijg je dan niet. De DS920+ geeft je de kracht om meerdere processen te centraliseren op je eigen NAS.

Alvorens we in de review duiken, eerst even wat achtergrondinformatie. Wanneer je een productnaam zoals DS920+ ziet, denk je wellicht dat het wat willekeurige nietszeggende letters en getallen zijn. Niets is echter minder waar, want Synology houdt zich aan een duidelijke naamgeving. De “DS” staat voor DiskStation, wat wil zeggen dat het een mooi afgesloten kastje is waar de schijven op hun zij liggen. Bij een servervariant zou hier “RS” staan, namelijk RackStation. Het eerste cijfer geeft aan hoeveel schijven je kwijt kan. De twee laatste cijfers tonen het jaar waarin het toestel werd uitgebracht. Het laatste deel geeft tot slot aan tot welke reeks de NAS behoort. In dit geval gaat het om een NAS uit de Plus-reeks, wat betekent dat deze over een krachtige processor beschikt.

Qua uiterlijk is het toestel identiek gelijk aan zijn voorganger.

Aansluitingen

Vooraan is er vrij weinig te zien op het systeem. Je vindt er de vier bays voor je schijven, de power-toets, LED-indicatoren en een USB 3.0 aansluiting. Via de software kan je zelf instellen wat je hier precies mee wil doen. Zo kan je de aansluiting bijvoorbeeld gebruiken om snel een back-up te maken van je USB-stick of externe harde schijf. Onderaan vind je twee poorten voor M.2 NVME SSD’s. Door deze te vullen met supersnelle SSD’s, kan je de overdrachtsnelheden van je NAS aanzienlijk boosten.

Achterop vind je twee grote ventilatoren die het systeem koel en stil kunnen houden. Rechtsonder vind je een Kensington-lock en nog eens een USB 3.0-poort. In de praktijk wordt deze bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het aansluiten van een printer, om er zo een netwerkprinter van te maken.

Eerder haalden we reeds aan dat je 9 schijven kwijt kan bij dit toestel, maar initieel zie je slechts 4 bays. Het systeem is echter uit te breiden met de DX517 uitbreiding waardoor je nog eens 5 extra bays krijgt. Hiervoor gebruik je de eSata-aansluiting op het toestel. Tot slot vind je twee LAN-poorten die je kan combineren om de snelheid te verdubbelen. Helaas gaat het hier om 1Gbe-poorten. Je moet ze dus al beiden aansluiten om een snelheid van 2 Gigabit te halen. Door hier 10 Gigabit Ethernet-poorten te voorzien, had Synology dit systeem wat beter toekomstbestending kunnen maken.

Via de eSata-poort breid je het systeem nog eens uit met vijf extra bays.

Specificaties

De DS920+ is de opvolger van de 18+ die in 2017 werd uitgebracht. Het werd dus hoog tijd voor een update. De 18+ was een enorm populair apparaat en de lat ligt dus hoog voor de 20+. Qua schijven ondersteunt het systeem de 16TB Seagate Ironwolf, zodat je op een maximale opslagcapaciteit van 64TB komt. Uiteraard kan je ook simpelweg 1 (kleine) HDD gebruiken en gaandeweg upgraden. Zoals je mag verwachten van Synology zijn schijven opnieuw zeer eenvoudig te installeren, zonder dat je hiervoor schroefjes of zelfs een schroevendraaier nodig hebt.

Standaard krijg je 4GB DDR4 die voor de meeste gebruikers ruim voldoende zal zijn. Kom je toch RAM te kort, dan kan je upgraden naar maximaal 8GB door nog een 4GB latje toe te voegen. Tot slot de processor, een 4-core J4125 Celeron Processor die standaard draait aan 2.0GHz met een piekmogelijkheid tot 2.7GHz. Deze processor is krachtig genoeg om virtuele machines te draaien en ook de transcoding van 4K video’s (zoals op Plex) zal voor geen problemen zorgen.

DSM 7.0

Een Synology NAS koop je niet puur voor de hardware (als dat het geval zou zijn dan kan je voor minder geld zelf een NAS bouwen met betere specificaties), maar ook voor de uitstekende software. DSM is erg geliefd bij gebruikers omwille van de handige configuratietools alsook de ingebouwde oplossingen. Zo heeft DSM bijvoorbeeld een volledig alternatief op Office 365 of Google Workspace ingebouwd. Synology sleutelt op dit moment hard aan DSM 7.0, een splinternieuwe versie van de software met grafische verbeteringen en prestatieverbeteringen. Het nieuwe besturingssysteem zal door heel wat apparaten ondersteund worden (ook door de DS918+), maar door de hardware van de 20+ geniet je in ieder geval van de beste prestaties.

DSM 7.0 verschijnt binnenkort

Conclusie

Heb je op dit moment een DS918+ staan, dan heeft de DS920+ wellicht iets te weinig extra’s te bieden om een upgrade te verantwoorden. Ben je echter op zoek naar een krachtige NAS die gaandeweg ook makkelijk te upgraden is (met snelle M.2 NVME SSD’s, extra RAM en extra bays), dan kom je met de DS920+ zeker niet bedrogen uit. Het systeem is in eerste instantie gericht op kleine bedrijven, maar met een CPU die probleemloos met Plex overweg kan, wordt hij ook aantrekkelijk voor de veeleisende thuisgebruikers. Helaas heeft Synology slechts 1Gbe-poorten voorzien, wat het systeem wat minder toekomstbestendig maakt. Ook was het een goed idee geweest om een USB C-poort te voorzien. Over het algemeen kan je echter stellen dat je met dit systeem veel waar voor je geld krijgt, zowel op het vlak van hardware als qua software.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business