Reviews

Kingston KC2500 PCIe 3.0 SSD review: Snel én veilig

Header
Voordelen
Extra beveiligingsopties
Snelheden dicht bij de theoretische
Wit ontwerp
Nadelen
Extra opties maken ze duurder
Levensduur van 'maar' 600TB
Aanbevolen prijs: €160
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Kingston KC2500 PCIe 3.0 SSD levert sterke prestaties en nog sterkere beveiliging, maar komt daardoor ook met een prijskaartje.

SSD’s worden steeds beter en goedkoper, wat snelle en betrouwbare opslag toegankelijker maakt dan ooit. Wie echter prestaties gekoppeld wil zien aan de nodige beveiligingsmogelijkheden, waaronder zelf-encryptie, zal daar in het geval van deze Kingston KC2500 SSD extra budget voor moeten voorzien. 

De KC2500 gebruikt de Kingston SMI 2262EN V-NAND controller, die in combinatie met 96-lagige 3D TLC voor zeer hoge snelheden kan zorgen die tegen de limieten van PCIe 3.0 aanstoten. Toch is dat geen reden om niet voor een PCIe 3.0 NVMe SSD zoals deze te kiezen, want de prijzen liggen momenteel nog steeds een pak lager dan bij PCIe 4.0. Bij alledaagse taken zal je ook geen enorme verschillen zien, tenzij je bijvoorbeeld als video editor werkt. 

Kingston KC2500 haalt hoge snelheden

Je zal dus meer dan voldoende hebben aan de theoretische lees- en schrijfsnelheid van 3.500MB/s en 2.900MB/s van deze NVMe SSD. Nu zijn die getallen op de verpakking niet altijd realistisch in dagdagelijkse situaties of zelfs benchmarks, maar in dit geval kunnen we rapporteren dat de Kingston KC2500 daar heel dicht bij in de buurt komt. Wij gebruikten voor onze test CrystalDiskMark 7.0 en baseren ons eerst op de sequentiële Q8T1 test, waarin we een leessnelheid van 3226,12MB/s en een schrijfsnelheid van 2436,86MB/s noteren. Prima resultaten, maar de willekeurige test is pas echt indrukwekkend. 

Kingston KC2500 resultaten in CrystalDiskMark

Sequentieel richt zich immers op grote bestanden, maar vaak zal je veel kleine bestandjes overzetten, bijvoorbeeld als je een backup maakt van je favoriete game. Dit vraagt veel meer van je SSD, waardoor snelheden lager zullen liggen. Een random test geeft dan ook een beter idee van de prestaties. We noteren hier nog steeds 2936,56MB/s leessnelheid en 2270,78MB/s schrijfsnelheid. Zeer indrukwekkend. We vullen verder aan met onze eigen test, waarin we de mappen van World of Warcraft en Assassin’s Creed: Valhalla verplaatsen naar de KC2500, goed voor meer dan 5000 bestanden. De maximale snelheid lag hier rond de 1,7GB/s aldus Windows en de 124GB was in een knappe 100 seconden overgezet. De Kingston KC2500 zou in zijn levensduur 600TB aan data moeten kunnen verwerken. Niet slecht, maar er zijn schijven die makkelijk het dubbele aankunnen.

Self Encrypting Drive (SED)

Naast hoge prestaties in gegevensoverdracht, komt deze SSD van Kingston ook nog met enkele extra’s, waaronder ondersteuning voor Windows eDrive (voor Bitlocker ondersteuning), WinMagic, McAfee en andere op TCG Opal 2.0 gebaseerde beveiligingssoftware. Bovendien is de KC2500 ook self-encrypting, waardoor je een extra laag beveiliging kan instellen voordat je toegang krijgt tot de schijf. Dit moet via de BIOS gebeuren en zal dus niet meteen een meerwaarde zijn voor de gemiddelde gebruiker. Voor professionals kan zulke functionaliteit echter belangrijk zijn om gevoelige data extra te beveiligen. 

Kingston KC2500 SSD

Net dat beetje duurder dan de rest

Weet dus dat je extra betaalt voor deze functionaliteit. Momenteel zien we het 1TB-model van de Kingston KC2500 online te koop voor zo’n 160 euro (250GB, 500GB of 2TB is ook een optie, al hebben de kleinere modellen een lagere schrijfsnelheid), terwijl je voor 150 euro al de iets snellere Samsung EVO 970 Plus hebt. Als je dus op zoek bent naar goede beveiliging, dan is dat prijsverschil verwaarloosbaar, maar indien niet zijn er prijs/kwaliteit andere opties die je kan overwegen. In dat geval komt de beslissing vaak neer op welke SSD op een bepaald moment in promotie staat. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business