Synology DS1520+
RECENSIEOVERZICHT
PRO
 • Compact design
 • 2 M.2 SSD-slots voor cacheversnelling
 • Veel softwaremogelijkheden
CON
 • Geen USB-C
 • PCIe ontbreekt

We kunnen Synology vandaag wel als een doorgewinterde NAS-specialist omschrijven. Met de Diskstation DS1520+ maakt het bedrijf die know-how nog maar eens waar in de praktijk.

Advertentie

Met de Diskstation 1520+ mikt Synology integraal op kleine ondernemers met een klein kantoor. Ook technische thuisgebruikers behoren tot de doelgroep van deze – nagenoeg – plug & play NAS. De Taiwanese techgigant werkt al sinds 2000 aan meer betaalbare en gebruiksvriendelijke NAS-oplossingen. Het bedrijf verkoopt intussen ook WiFi routers en een hele resem aan software die je kan koppelen met je Diskstation, zowel op je NAS als op tablets, smartphones en computers. Wij gingen ermee aan de slag en schreven onze ervaring neer in een beknopte review.

DS1520+
Met de twee M.2 SSD-sleuven kan je de SSD-cachefunctionaliteit volledig benutten.

Diskstation DS1520+

De eerste specs waarmee deze NAS opvalt is dat hij het nieuwe SSD Cachesysteem van Synology ondersteunt. Met een duo aan interne M.2 SSD slots haal je nog meer performance uit je diskstation. Met deze middenklasser kan je bovendien je opslag enorm uitbreiden. Het is mogelijk om tot 10 extra schijven toe te voegen met de Synology DX517.

Onder de motorkap vinden we een Intel Celeron (2020) met een 4-kernen CPU die snelheden tot 2.7Ghz kan halen. Hierbij een overzicht van de meest in het oog springende specificaties

 1. CPU: Intel Celeron J4125, 64-bit, 3 kernen
 2. Beveiliging: AES-NI
 3. Geheugen: 8GB RAM (non-ECC)
 4. Opslag: tot 5 SSD’s (3.5” en 2.5”)
 5. Maximum opslagcapaciteit: 240 TB
 6. Connectiviteit: 2 3.0 USB, 2x eSATA & 4 LAN-poorten
 7. Garantie: 3 jaar
DS1520+
Helaas, zonder PCIe-slot.

Design

Net zoals bij de meeste Synology DiskStation-modellen is ook de DS1520+ een compact model dat je gemakkelijk kwijt kan in een kast of op een schap. Het design is verkrijgbaar in een diepzwarte kleur waarbij je vooraan de vijf bays ziet voor je SSD’s. Vooraan zitten ook de verschillende LED-lichtjes om de status van je schijven na te kijken. Er zit ook één 3.0 USB-A poort en uiteraard de aan/uit knop. De 1520+ komt met een grotere powerkabel dan je zou verwachten. Bovendien is er geen PCIe-poort aanwezig. Aan de achterkant zitten de 4 overige LAN-poorten die best wel van pas kunnen komen als je een klein kantoor hebt.

Software en installatie

Buiten hardware is Synology ook heel goed geworden in zijn eigen software. Op je NAS kan je pakketten downloaden en installeren voor Office, virtuele machines en ga zo maar door. Of je nu Windows, Mac of Linux gebruikt, het werkt allemaal. Via het portal dat je kan bereiken op je Mac of PC kan je gemakkelijk extra programma’s installeren. Zo kan je je eigen privé cloud opzetten zonder dat je daar ook maar enige echt technische kennis voor nodig hebt. Je kan de bestanden gemakkelijk synchroniseren met je toestel zodat je overal toegang hebt tot je bestanden.

Bovendien biedt het Office-pakket van Synology (dat overigens gratis is) de mogelijkheid om real-time samen te werken. Dat kan handig zijn voor teams. En je kan verder gaan, het bedrijf biedt Photo-uploaders, back-up software, media creators, video converters of screenshot managers voor Windows en Mac. De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid. Wie dus een DS1520+ koopt, krijgt er gratis een oneindige lijst aan handige software bij.

DS1520+

Conclusie

Is deze NAS nu iets voor jou? Vooral voor beginnende gebruikers of kleine kantoren is deze Synology DS1520+ zeker aan te raden. Het toestel heeft een compact design waardoor geen grote ruimtes moet voorzien om je eigen cloudsysteem te bouwen. Ben je technisch aangelegd? Ook dan zal je je gading vinden met de 1520+. Kortom, de doelgroep van deze NAS is redelijk uitgebreid. Het nadeel is dat er geen USB-C connectiemogelijkheden zijn maar dat heb je misschien helemaal niet nodig. Ben je niet helemaal zeker of de DS1520+ iets voor jou is? Bekijk dan de keuzehulp van Synology eens. De laagste prijs vind je bij Bol.com.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here