Ikea Fyrtur
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Knap design
  • Google Assistant/Apple HomeKit
  • Verduisterend
CON
  • Installatie niet heel soepel
  • Hogere prijs

Op zoek naar een nieuw snufje in huis? Ikea Fyrtur zou wel eens iets voor jou kunnen zijn. Wat wij ervan vonden? Dat lees je hier.

Advertentie

Fyrtur, oftewel het slimme rolgordijn van Ikea. “Kan een rolgordijn nu ook al slim zjin?” Ja hoor, we zullen het bewijzen. Gordijnen en rolgordijnen zijn vaak vergeten onderdelen in je huis. Althans wanneer we spreken over het ‘slim maken’ van je woning. Daarom gingen we aan de slag met Ikea Fyrtur.

Het slimme rolgordijn werd twee jaar geleden al op de markt gebracht en kost vandaag 119 euro voor de kleinste variant. De bedoeling is dat je Fyrtur als een deel van je slimme Ikeawoning maakt. Google Assistant helpt je daarbij en het gebruik van Ikea’s scènes maken je rituelen ’s ochtends en ’s avonds een stuk beter.

Fyrtur bedien je met de knop, je smartphone of Google Assistant.

Hoe werkt het?

Net zoals bij de Trådfri-lampen van de Zweedse meubelgigant is het de bedoeling dat je de Fyrtur gaat koppelen via je bestaande hub. Het rolgordijn werkt volledig draadloos, dat wil zeggen dat je dus geen voorzieningen in de muur nodig hebt. Fyrtur werkt volledig op batterij waardoor je dus heel flexibel bent in de manier waarop je hem ophangt. Bovendien gaat de batterij maanden mee en kan je de batterij er heel eenvoudig uithalen of terug insteken. Een reservebatterij is wel geen overbodige luxe, zodat je niet moet wachten tijdens het opladen.

Het slimme rolgordijn is beschikbaar in verschillende afmetingen. Allen zijn ze gemaakt van een volwaardig verduisterend materiaal, ideaal dus voor in de slaapkamer en bureau. Het kleinste model (60×195) kost je 119 euro. Wie brede ramen heeft om te bedekken kan gaan tot 140cm breed, maar allen hebben ze een maximale lengte van 195 centimeter. Voor de variant van 140cm betaal je 159 euro.

Ikea Fyrtur
Past naadloos bij je interieur.

Uiterlijk & installatie

Wat meteen opvalt is het feit dat Fyrtur zelf niet wil opvallen. Ikea heeft er duidelijk voor gekozen om het design van het slimme rolgordijn in lijn te brengen met de handmatige rolgordijnen. Modern, strak en volledig compatibel met de meeste hedendaagse interieurtrends. Vooral als je Fyrtur binnen je raamkozijnen hangt geeft het je huis een strakke afwerking. De installatie van Fyrtur loopt zoals bij andere Trådfri-toestellen: niet altijd even soepel, maar met een beetje geduld kom je er wel.

Iets voor jou?

Als je fan bent van leuke snufjes in huis, dan is Fyrtur iets voor jou. Wie al heel wat smart toestellen in huis heeft van onder andere Ikea zal zich zeker ook meteen thuisvoelen met deze slimme rolgordijnen. Toegegeven, je betaalt een stukje meer dan de handmatige variant, maar je hebt er dan ook wel een stuk meer plezier aan. Bijvoorbeeld in combinatie met je lampen en muziek kan je met Fyrtur heel leuke scènes instellen in de Ikea Home Smart-app.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here