Reviews

Mio Cyclo Discover review: Fietsen in alle eenvoud

Mio Cyclo Discover
Voordelen
Makkelijk te gebruiken voor iedereen
Ook handig voor e-bikers
In heel Europa te gebruiken
Makkelijk zelf routes opstellen
Nadelen
Geen wifi-synchronisatie
GPS verbinding bij opstarten is even wachten
Aanbevolen prijs: €219
Waar te koop?
Totaalscore 8
Wie al eens graag recreatief gaat fietsen vindt in de Mio Cyclo Discover aangenaam gezelschap. De fiets GPS is eenvoudig te gebruiken en is daarom prima voor beginners.

Als je al eens een eindje gaat fietsen, is de kans groot dat je je smartphone gebruikt tijdens het navigeren. In het slechtste geval steek je die tijdens het rijden gewoon in je zak en hoop je dat je de volgende afslag niet voorbij rijdt. In het beste geval heb je een handige houder, maar wordt je batterij leeggezogen door de hoger helderheid van het scherm en het occasioneel stoppen en foto’s nemen. Mio lost deze problemen op met de Cyclo Discover zonder dat je de bank hoeft te breken voor een duur toestel met functies die je toch niet gebruikt. Routes plannen en navigeren, leuke plekjes ontdekken en de belangrijkste gegevens over je rit raadplegen. Veel meer hoeft dat niet te zijn.

Mio Cyclo Discover

Wat zit er in de doos?

De Mio Cyclo Discover heeft weinig overdreven toeters en bellen en dat is niet anders bij het ontwerp en de verpakking. In het doosje vinden we het toestel zelf, een usb-kabel en een simpele houder die je met twee kabelbinders aan je stuur kan vastmaken. Ook voorzien zijn twee rubberen mallen om het geheel stevig vast te kunnen maken op verschillende fietsen. Dat werkt prima, maar voor wat meer flexibiliteit ga je de Cyclo stuurhouder willen aanschaffen voor zo’n 30 euro. De Cyclo Discover zelf heeft een simpel uiterlijk met grijze randen, één centrale thuisknop en een 3,5-inch kleurentouchscreen met een resolutie van 320×480 pixels. Het apparaatje weegt slechts 151 gram en is daarmee lichter dan een smartphone.

Aan de slag

Als je de GPS voor de eerste keer aanzet maak je snel even een profiel aan. Zo kan je aangeven dat je voornamelijk met een stadfiets of e-bike rijdt (wandelen is ook een optie!), wat je gewicht is en dat van je fiets, hou oud je bent,.. Allemaal zaken die helpen bij het voorstellen van een rit of het inschatten van je calorieverbruik.

Het starten van een rit kan op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is via de optie navigeren. Hier kan je een speld plaatsen op een kaart, een adres ingeven waar je naartoe wil rijden of (super handig) een thuisadres ingeven. Mio levert standaard kaarten mee voor 38 Europese landen, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Je kan ook Points of Interest in de buurt raadplegen, van monumenten tot fietsenwinkels, broodjeszaken, cafés en veel meer. Het recreatieve element is met andere woorden zeer belangrijk bij de Cyclo Discover en geregeld eens stoppen hoort daar natuurlijk bij. Interessepunten worden tijdens het rijden ook tijdig aangegeven met een geluidssignaal dankzij de NeverMiss functionaliteit.

Mio Cyclo Discover
Meer weten over een bepaald punt? Het kan!

Ken je je omgeving al wat, dan is de Surprise Me-functionaliteit weer leuk. Deze stelt je op basis van de gewenste afstand of tijd drie ritten voor, waarvan je er dan één kiest. Je kan suggesties krijgen vanuit je vertrekpunt, maar je kan er ook voor kiezen om een bepaald adres of interessepunt deel te laten uitmaken van elke suggestie.

Mio Cyclo Discover met MioShare

Helaas heeft de Mio Cyclo Discover geen app-functionaliteit. Wil je wifi of Bluetooth, dan moet je kiezen voor de Cyclo Discover Plus die ongeveer 80 euro duurder is. Hoewel dat handig is, kan je echter ook zonder door het toestel met je computer te verbinden via USB. De Cyclo Discover ondersteunt MioShare, Komoot en RouteYou die elke een eigen aanbod van fiets- en wandeltrajecten hebben. Om toegang te krijgen download je de Cyclo Agent-app voor je computer. Deze voorziet je toestel van updates en geeft je toegang tot MioShare, waar je de andere platformen kan linken. Vanaf dan kan je op een handige manier zelf ritten maken of bestaande trajecten raadplegen. Handig vonden we dat je bij het maken van een traject een URL kan ingeven voor een bepaalde plaats en er zo automatisch extra informatie wordt toegevoegd aan de bestemming. Opnieuw een belangrijk recreatief aspect dat van de Cyclo Discover een echt fietsnotitieboekje maakt. Is je route klaar dan kan je ze opslaan en naar je toestel sturen en zelfs delen met vrienden. Handig als je in groep gaat fietsen.

Zelf een rit uitstippelen is kinderspel.

Gebruikservaring

Het voorbereiden van onze ritten ging prima en ook tijdens het fietsen is de Mio Cyclo Discover aangenaam in gebruik. Het touchscreen reageert voldoende snel en het is alleen even wachten bij het laden van het routeoverzicht. De helderheid van het display is prima en 75 procent bleek in de meeste gevallen voldoende te zijn. Tijdens het rijden is de kaart makkelijk te navigeren en je krijgt dankzij pijlen duidelijk te zien waar je naartoe moet. Je snelheid is natuurlijk af te lezen, maar ook bijvoorbeeld de hellingsgraad van de volgende heuvel. De batterij gaat tot 10 uur mee afhankelijk van de helderheid van je scherm en dat is zeker prima. Bovendien kan je indien gewenst even bijladen met een powerbank (of de USB-aansluiting van je e-bike als deze er een heeft). Regen hebben we niet gehad tijdens onze tests, maar met IPX5-bestendigheid mag ook dat geen probleem zijn.

Mio Cyclo Discover

Is de Mio Cyclo Discover een aanrader?

De Mio Cyclo Discover is een prima toestel voor de recreatieve fietser dat we met veel plezier gebruikt hebben. Het toestel is eenvoudig in gebruik en ook het maken van nieuwe routes gaat eenvoudig. De aanduiding van interessante locaties tijdens je fietstocht is zeker een meerwaarde en laat je soms zelfs op bekende routes nog iets nieuws ontdekken. Wij raden de Cyclo Discover dan ook aan voor iedereen die er al eens graag op uit trekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business