Reviews

TP-Link Deco X90 review: Zelflerende mesh-WiFi

Voordelen
Krachtige dekking
Twee ethernetpoorten
Slimme mesh WiFi
Deco Lab
Nadelen
Betalen voor alle HomeShield-opties
Vrij grote Deco units
Aanbevolen prijs: €449 euro
Waar te koop?
Totaalscore 9
We gingen aan de slag met de TP-Link Deco X90. Een prijzige WiFi 6 mesh-oplossing die in ruil wel heel veel te bieden heeft.

In ieder huishouden zal je minstens één product van TP-Link terugvinden. De doorgewinterde netwerkspecialist heeft – naast extenders en routes – ook een uitgebreide keuze aan mesh-WiFi-systemen. De Deco X90 is in de Benelux het meest recente multiroom model en moet ervoor zorgen dat je overal in huis WiFi-dekking hebt zonder dat je voortdurend van access point moet wisselen. De Deco X90 is een torenmodel waarvoor je meer betaalt dan bij de concurrentie, maar daar ook iets voor terug krijgt.

Het design

We beginnen bij het uiterlijk van deze nodes (Deco units). Zoals vermeld gaat het om een torenmodel, dat komt omdat de Deco X90 nodes wel 6 antennes aan boord hebben om je de beste WiFi-ervaring te kunnen bieden. TP-Link heeft ze zo minimalistisch mogelijk gemaakt om de nodes bijna te doen verdwijnen in je interieur. Toch is dat moeilijk aangezien de torentjes met 21 centimeter redelijk hard opvallen.

Het grote voordeel van de TP-Link Deco units is dat ze alleen een ethernetpoort aan boord hebben. Bij de X90 zijn dat er zelfs twee met auto-sensing: één 1GbE- en één 2,5GbE-poort. Aan de voorzijde zit linksonder (ter hoogte van het Deco-logo) een kleine LED-strip waarmee je de status van je units in het oog kan houden. Bij het opstarten zal het lampje geel branden, bij het opzetten van je WiFi-systeem blauw en bij een goede opstart blijft het stabiel groen branden. Heeft je netwerk problemen of kan een bepaalde Deco unit niet gevonden worden? Dan zal het lampje rood branden.

Belangrijkste features

  • AI-gestuurde mesh

Volgens TP-Link is de Deco X90 voorzien van AI-gestuurde mesh. Die moet op een slimme manier WiFi leveren en automatisch het gedrag van gebruikers en je huis analyseren. Op basis van geavanceerde algoritmes kan de X90 op die manier voor een betere dekking zorgen daar waar je het echt nodig hebt. Wie dus rondloopt in huis zou echt geen problemen meer mogen ervaring met de dekking.

  • WiFi 6

Alle nieuwe netwerkoplossingen zouden vandaag WiFi 6 moeten aanbieden. Dat geldt ook voor deze Deco X90. Nieuwe toestellen die je gaat verbinden met het internet kunnen hierdoor profiteren van een verbeterde snelheid, stabiliteit en dekking.

  • HomeShield

Wat bij D-Link ingebakken is bij aankoop van het toestel, is bij TP-Link sinds enige tijd verwerkt in een abonnement. De TP-Link Deco X60 is het laatste model met HomeCare aan boord. Een oplossing voor ouderlijk toezicht waarvoor je niets extra moest betalen. Sinds de X90 ligt dat helaas anders. De tool heeft een gratis versie maar je zal al snel voor de Premium-optie kiezen als je het systeem echt wil gaan gebruiken in je familie of organisatie. Na 30 dagen gratis gebruik kost het abonnement je 6,49 euro per maand. Een flink bedrag vinden we toch wel.

  • Deco Lab

De redactie van TechPulse gaat graag aan de slag met experimentele functies. Ook daarin heeft TP-Link een en ander te bieden. Met de optie WiFi diagnose kan je met de mobiele app een volledige analyse van je netwerk maken. Veiligheid, snelheid, DNS hijacking en ga zo maar door. De Deco-app toont het allemaal in een rapport. Een tweede functie waar we van zijn is Camera detecteren. De mobiele applicatie gaat op jouw vraag je netwerk afspeuren naar mogelijke camera’s waar je geen weet van hebt. Het systeem werkt ook op andere WiFi-netwerken.

  • MU-MIMO

Samen met de komst van WiFi 6 zijn er ook steeds meer routers gekomen met MU-MIMO-technologie. Voor wie het nog niet kent: MU-MIMO staat voor multi-user, multiple-input-multiple-output. De technologie maakt het mogelijk om meerdere toestellen op één netwerk constant in- en uitgaande data te geven. Bij SU-MIMO routers ligt dat anders, daar moet namelijk ieder toestel op zijn beurt wachten om data op te halen of te versturen waardoor de wachtrij lang kan worden en je WiFi trager wordt. MU-MIMO lost dat probleem dus op.

TP-Link Deco X90: ervaringen

De Deco units staan in ons geval ongeveer 12 meter van elkaar verwijderd met een muur ertussen. Op het meest verre punt konden we een WiFi-snelheid van 265Mbps ervaren. Dat is zeker niet slecht maar opvallend genoeg lag die snelheid op hetzelfde punt stukken hoger als we onze Mac aansloten op ethernet.

In dat geval behaalden we 370Mbps terwijl we maximum 400Mbps in ons internetabonnement hebben. Uitstekende resultaten dus. Ook op andere punten in huis lag onze snelheid vaak boven 300Mbps waardoor we geen problemen ervaarden als meerdere toestellen content aan het streamen waren. Van Netflix over videochats tot gaming, de combinatie van verschillende verbruikers zorgde in geen geval voor problemen. In ons reviewpakket zitten twee Deco units, daarmee kan je volgens TP-Link tot 650m2 dekken. Om dit te testen gingen we met de Deco X90 aan de slag in een grotere nieuwbouw-woning. Een unit op het gelijkvloers en eentje op het eerste verdiep (recht boven elkaar) zorgde ervoor dat we aan de andere kant van de woning al weinig of geen bereik meer hadden, zelfs wanneer de nodes rechstreeks op ethernet verbonden waren. Indien je dus een grotere oppervlakte wil bedienen van stabiele WiFi is een derde unit toch aangeraden.

Deco X90 review

TP-Link Deco X90: conclusie

Wie wil kan met de Deco X90 tot 200 verschillende apparaten koppelen. Door de zelflerende AI mesh WiFi hoef je je als gebruikers nergens iets van aan te trekken, wandel gerust door je huis, de X90 zorgt voor de rest. Onze ervaring met twee Deco units was heel positief.

Zoals hierboven vermeld kan een derde unit in grotere woningen wel heel goed van pas komen. Het eerste en enige pijnpunt aan dit systeem is het feit dat je moet betalen om gebruik te maken van alle HomeShield-opties. Veel bedrijven stappen over op abonnementsdiensten, voor veel mensen is dat er te veel aan. Je betaalt sowieso al een stukje meer voor de X90, dan mag HomeShield wat ons betreft gewoon gratis zijn. De Deco X90 is een premium oplossing waar iedereen met belabberde WiFi tevreden mee zal zijn. Je zal er alleen iets dieper voor in je buidel moeten tasten. Voor 449 euro heb je twee units terwijl je bij D-Link voor gelijkaardige prestaties en twee units maar 190 euro kwijt bent. Goede prestaties en uitgebreide functies maar de prijs is navenant.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business