Logitech MX Keys Mini review: Compact multitasken
De Logitech MX Keys Mini is de compacte tenkeyless opvolger van de originele MX Keys. Dat toetsenbord verscheen in 2019 en is nog steeds mijn persoonlijk go-to voor redactioneel werk. Voorkeuren veranderen echter en met de terugkeer naar kantoor stootten we op een probleem: de MX Keys is te groot om steeds mee te nemen. Plots was er dus de vraag naar een compacte versie en Logitech voldoet daar graag aan.
Tenkeyless toetsenborden zien we vaak voor gamers, denk maar aan het Logitech Pro X gaming toetsenbord. Ze maken komaf met het numpad om zo ruimte te besparen op je bureau en het makkelijker te maken om je toetsenbord in een bepaalde hoek te gebruiken. Er zijn ook nog de 60% toetsenborden, die verder komaf maken met functietoetsen en pijltjestoetsen. Deze laatste vind je nog wel terug op de MX Keys Mini, maar dan wat kleiner. Het resultaat is een compact ontwerp dat net wat groter is dan dat van de Corsair K65 Mini, maar dan wel weer draadloos te gebruiken is. Uiteraard richt de MX Keys Mini zich eerder op creatives en allerhande professionele gebruikers dan gamers, wat het toetsenbord uniek in zijn soort maakt.
Prijs en modellen
Uniek komt natuurlijk met een prijskaartje en dat is in dit geval niet anders. De MX Keys Mini zal je 109 euro kosten. Dat is evenveel als de grotere MX Keys. Logitech maakte deze beslissing zodat prijs geen beslissende factor zou zijn tussen de twee modellen. Elk heeft immers een andere doelgroep. Wat kleur betreft heb je in dit geval wel meer keuze, want de MX Keys Mini is beschikbaar in Pale Gray, Rose Pink en Graphite. Voor Windows althans, want het model voor Mac (met unieke layout) is enkel verkrijgbaar in Pale Gray om zo nauw mogelijk aan te sluiten met de rest van het Apple-ecosysteem. De kleuren stemmen bovendien overeen met die van de MX Anywhere 3, een combinatie die we na enkele weken testen zeker kunnen aanraden voor on-the-go productiviteit.
Goed om weten is dat het model in Graphite voor 30 procent bestaat uit gerecycleerd plastic en de andere kleuren voor 12 procent. De reden hiervoor is de lagere beschikbaarheid van lichte kleuren wanneer het op recyclagemateriaal aankomt.
Gebruikservaring
De type-ervaring van de MX Keys Mini is onveranderd gebleven en dat is positief. De sferische toetsen zorgen ervoor dat je vingers altijd goed in het midden terechtkomen. Mechanisch zijn ze niet, maar ze geven wel aangename feedback tijdens het typen en zijn niet overdreven dof. Dit zorgt ervoor dat we zelfs bij het schrijven van lange teksten geen last krijgen van vermoeidheid, zoals je dat bij slechte laptop-toetsenborden wel eens kan ervaren.
Ondanks zijn formaat gaat de MX Keys Mini ook nergens naartoe tijdens het typen. De rubberen voetjes aan de onderkant zorgen immers voor voldoende grip. Verstelbaar is het toetsenbord wel niet. Voor ons was dit nooit een probleem, maar het is iets om in het achterhoofd te houden als je je toetsenbord liever helemaal plat gebruikt.
Nieuwe functietoetsen
Door het kleinere formaat moest Logitech de layout van de functietoetsen aanpassen en er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele wijzigingen door te voeren. Zo is er een knop voorzien die de dictafoonfunctie van Windows activeert (helaas niet beschikbaar in de taal Nederlands – België), een sneltoets voor het emoji-toetsenbord (?) en een knop om je microfoon te muten. Drie handige toevoegingen die je anno 2021 tijd besparen.
Verder is de bouwkwaliteit prima en voelt het toetsenbord stevig aan. Met zijn 506,4 gram neem je de MX Keys Mini makkelijk overal mee naartoe. Graag hadden we een soort case of cover gezien om het toetsenbord in die gevallen wat beter te beschermen, al heeft het de tijd in onze rugzak overleeft zonder zichtbare schade.
Batterijduur
De MX Keys Mini komt net zoals zijn grote broer met slimme achtergrondverlichting. Komt je hand in de buurt van de toetsen, dan lichten deze op. Enorm handig tijdens het werken in de late uurtjes. Natuurlijk heeft dit wel een effect op de batterijduur, die dan ook varieert van 10 dagen tot 5 maand met de verlichting uit. Na enkele jaren met de MX Keys kunnen we zeggen dat dit ruim voldoende is en je nooit het gevoel hebt dat het toetsenbord te vaak aan de lader moet.
Tot 3 apparaten bedienen
Logitech Options geeft je een seintje als de batterij bijna leeg is en laat je ook nog wat andere zaken instellen. Zo kan je bijvoorbeeld de Windows-toets uitschakelen en de sneltoetsen een nieuwe functie geven, wat per app mogelijk is. Heb je in Photoshop geen nood aan emoji’s? Dan kan je deze vervangen door een sneltoets naar keuze. Easy Switch geeft je dan weer een overzicht van welke apparaten verbonden zijn met de MX Keys Mini. Dit kunnen er maximaal drie zijn en wisselen gebeurt via de knoppen links bovenaan. In ons geval zijn dit onze desktop thuis, laptop en tablet, maar ook je smartphone is een optie. Enorm handig.
Verbinden doe je via Bluetooth of Logi Bolt, de nieuwe receiver die Logitech recent introduceerde. Om onverklaarbare reden werd er hier echter gekozen om geen receiver toe te voegen. Logitech zegt dit te hebben gedaan omdat de meeste gebruikers voorkeur geven aan een draadloos signaal, maar zeker niet elke desktop-computer heeft Bluetooth beschikbaar, waaronder onze mini-pc op de redactie. Jammer, want alle andere apparaten met Logi Bolt (zoals de nieuwe versie van de MX Keys en de ERGO line-up) krijgen er wel een meegeleverd. Om dit probleem op te lossen raden we opnieuw de MX Anywhere 3 aan in combinatie met de MX Keys Mini. Of je kan 12,99 euro spenderen aan een losse receiver, maar bovenop de 109 euro adviesprijs is dat zeker niet optimaal.
Logitech MX Keys Mini: Eindoordeel
De nieuwe Logitech MX Keys Mini is stijlvol, compact en heerlijk om op te typen. Bovendien kan je tot drie apparaten tegelijkertijd verbinden om nog efficiënter te kunnen werken. De prijs is natuurlijk aardig en het ontbreken van de Logi Bolt dongle is een vreemde keuze, maar wil jij ruimte besparen op je bureau, dan is er geen twijfel mogelijk dat de MX Keys Mini een goede keuze is.