Reviews

Logitech Pro X Gaming Keyboard review: Minder toetsen, véél meer switches

Voordelen
Verwisselbare switches
Compact
Geweldig om op te gamen
Nadelen
Switches vervangen is tijdrovend
Switches apart aanschaffen is duur
Aanbevolen prijs: €149,99
Waar te koop?
Totaalscore 8
Logitech lanceert met het Pro X gaming tenkeyless toetsenbord nieuwe mogelijkheden voor de competitieve gamer. Je switches zelf veranderen, een meerwaarde?

Met het Logitech Pro X gaming toetsenbord, zet Logitech in op de meest competitieve gamers onder ons. Dit mechanische tenkeysless toetsenbord (zonder numpad dus) is niet alleen uiterst compact, je kan het ook volledig naar eigen voorkeur aanpassen door de switches van individuele toetsen te vervangen door één van de drie varianten. 

Design

De Logitech Pro X komt op het vlak van design met alles dat je van een compact gamingtoetsenbord kan verwachten. Er zijn niet meer randen aanwezig dan effectief nodig, het numpad is afwezig én de USB kabel kan eenvoudigweg uit het toetsenbord getrokken worden om zo makkelijk opgeborgen te kunnen worden. Onderaan vinden we rubberen voetjes terug die er voor zorgen dat de Pro X stevig vast staat op eender welk oppervlak. Er is ook gedacht aan verschillende type-ervaringen, want de pootjes van dit toetsenbord kunnen ingesteld worden op 4 graden of 8 graden. Logitech koos voor een volledig zwart design dat enkel doorbroken wordt door de aanwezige RGB-verlichting, die volledig ingesteld kan worden via de G Hub-software. We hadden graag meer van de aluminiumlegering van de G915 gezien, maar dat had deze Pro X natuurlijk wel in een hogere prijsklassen getild. De toetsen zelf zijn per rij lichtjes anders gevormd, zodat ze steeds de meest aangename vingerplaatsing kunnen leveren. Een nadeel is dan wel dat je geen toetsen van plaats kan veranderen (bijvoorbeeld om van een Qwerty naar Azerty layout te wisselen). 

Voor wie is het Logitech Pro X gaming keyboard?

Dit is de belangrijkste vraag die we ons stelden bij het testen en we willen er even op ingaan voor we het toetsenbord van dichterbij gaan bekijken. Het is immers belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de Pro X gemaakt is voor de professionele gamer. Iemand die vaak competitief speelt en dat zowel online als op lanparties en esportstoernooien. Iemand die draagbaarheid en een compact design ten volste kan benutten. Het gaat dus om een selecte groep van gamers die echt veel voordeel kunnen halen uit een gaming toetsenbord zoals dit met verwisselbare switches. Daarbovenop moeten we ook nog eens het Logitech Pro keyboard vermelden, dat exact hetzelfde is als de Pro X versie, maar waarvan de switches tijdens de productie vast zijn gemaakt. Deze variant kost 130 euro, 20 euro minder dan de Pro X. Het lijkt er dus op dat de Pro X enkel gemaakt is voor zij die regelmatig van switch willen kunnen veranderen, of eventueel twee verschillende switches willen combineren. 

Verwisselbare switches: Een meerwaarde?

Logitech heeft voor zijn G-lijn een eigen aanbod aan switches ontwikkeld en voor de Pro X is dat de GX-variant geworden. De Pro X is beschikbaar in drie varianten. Die met de blauwe Clicky switches die een hoorbare klik en feedback bump hebben, de rode Linear switches die voor een still ervaring zorgen of de bruine Tactile switches die ook stil zijn, maar een tactile bump hebben. Elke extra set switches is apart te kopen. Voor een set van 92 switches zal je dit 50 euro kosten, wat een hoge kost toevoegt aan een toetsenbord dat op zichzelf al 150 euro kost, zeker als je alle sets wil uitproberen. We vragen ons dan ook af of het niet beter had geweest als Logitech de Pro-variant van dit toetsenbord had aangeboden met alle drie de verschillende switches, in plaats van enkel de Clicky optie. Dan konden zij die meer keuze willen zich gewoon een tweede exemplaar aanschaffen. 

Het bespaart je meteen ook een hoop werk, want het vervangen van alle switches op de Pro X is een tijdsintensief werkje. Logitech levert netjes een plastic tang bij het toetsenbord waarmee je de keycaps kan verwijderen en ook de switches. Deze eerste komen zonder problemen los, maar bij de switches liep het al eens sneller mis. De tang schoot in die gevallen los van de switch zonder deze mee los te maken en er was soms heel wat kracht nodig om een switch los te krijgen, terwijl andere dan weer wel vlot gingen. Na alle switches te hebben verwijderd hadden we dan ook best wel pijnlijke vingers door de moeilijke manier waarop je de tang vasthoudt in combinatie met de kracht die je produceert. Wij zouden dan ook niet wekelijks onze layout willen veranderen, wat opnieuw de vraag stelt of je echt wel van switches wil kunnen wisselen. Verslijt je al eens een toets? Dan misschien wel, al produceert Logitech consistent kwaliteit zodat dit zelden tot nooit zal gebeuren en in dat geval kan je nog altijd beter de klantendienst contacteren dan een nieuwe set te kopen voor 50 euro. 

Het plaatsen van de nieuwe switches zorgde voor minder problemen, al gebeurde het een enkele keer dat een van de dunne metalen tanden die je in één van twee openingen moet plaatsen om de switch te plaatsen, geplooid raakte. We raden je dus ook aan om enorm voorzichtig te zijn bij het vervangen van de switches als je de Pro X overweegt. 

Een ongelukje is snel gebeurd.

Gaming prestaties

Met al onze focus op de verwisselbare switches zouden we nog bijna vergeten dat er met dit toetsenbord ook nog gegamed moet worden en dat gaat naar goede Logitech gewoonte zoals altijd heerlijk, ongeacht welke switches je nu verkiest. Via de joystick-toets op het toetsenbord kan je de gaming modus inschakelen, zodat je niet per ongeluk toetsen indrukt die je niet wil gebruiken. De Windows-knop staat zo standaard uitgeschakeld en via G Hub kan je eender welke andere toets ook uitschakelen. Via G Hub kan je bovendien ook de 12 F-toetsen naar eigen voorkeur instellen, wat je meer mogelijkheden geeft tijdens het spelen. De rest van de toetsen zijn echter niet in te stellen, wat een vreemde beperking is. 

Eindoordeel

Het Logitech Pro X gaming toetsenbord bevindt zich in een categorie apart en dat vertaalt zich in zowel een sterkte als een zwakte op dat vlak. Als jij een van die personen bent die op zoek is naar een gaming toetsenbord waarvan de switches volledig naar eigen keuze aan te passen zijn, dan is de Logitech Pro X iets voor jou. Ben je dat niet, dan kan je beter voor de goedkopere Pro-variant gaan, want met een startprijs van 150 euro en 50 euro per doos met switches, betaal je al snel een premium. Kortom, de Logitech Pro X is een aanrader, maar dan binnen zijn zeer specifieke niche. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business