philips fidelio l3
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Comfortabel
  • Premium audiokwaliteit in alle omstandigheden
  • Adaptieve ANC
  • Meer dan 30 uur batterij
CON
  • Hoog prijskaartje
  • Oorkussen warmen op bij langdurig gebruik

De Philips Fidelio L3/00 is een hoofdtelefoon die op alle vlakken het premium-label uitdraagt. Geniet nog meer van je favoriete muziek.

Advertentie

Dankzij muziekstreamingplatformen zoals Spotify en Apple Music vinden we het vandaag de dag niet meer dan normaal dat we te allen tijde toegang hebben tot onze favoriete muziek. We zoeken dan ook naar manieren om overal waar we zijn de beste luisteromstandigheden te creëren. Met een ANC-hoofdtelefoon wordt dat een stuk makkelijker. De beste hoofdtelefoons hebben vaak een hoog prijskaartje, maar bieden we je wel audio van een uitstekende kwaliteit aan. Ook de Philips Fidelio-reeks, die sinds enkele jaren wordt uitgegeven door het Nederlandse bedrijf TP Vision, past binnen dit segment. Wij probeerden de Philips Fidelio L3/00 eens uit.

Luxueuze uitstraling

Al van zodra je de Philips Fidelio L3/00 uit de doos haalt, zie je dat je met een premiumproduct te maken hebt. De hoofdtelefoon wordt geleverd in een leren case. TP Vision heeft dus zeker niet op het materiaal bespaard. Je kan de hoes gebruiken om de hoofdtelefoon mee op toch te nemen, maar je hebt ook nog een handig en lichter reiszakje. Verder krijg je nog een usb-c oplaadkabel, een 3,5mm audiojack en een vliegtuigadapter mee. Er zijn dus verschillende manieren om de hoofdtelefoon te gebruiken, afhankelijk van wat de omgeving vraagt.

Luxe gaat bij de Fidelio L3/00 ook gepaard met comfort. De hoofdtelefoon is gemaakt van een licht aluminium dat zacht op je hoofd zit. Je kan de hoofdband eenvoudig verstellen om de hoofdtelefoon aan te passen aan de vorm en grootte van je hoofd. De zachte over-ear hoofdkussens omsluiten je oren volledig om je persoonlijke muzikale bubbel te creëren. De hoofdtelefoon blijft zeer goed zitten wanneer je wandelt of aan het headbangen bent. Het memory foam zit ook comfortabel, al merkte ik wel dat bij lange luistersessies de oorkussens warm beginnen worden. Dat kan heel fijn zijn op een koude winterdag, maar het is toch een signaal dat je met mate moet luisteren. Het is niet gezond om eender welke hoofdtelefoon een hele dag door op te zetten overigens.

philips fidelio l3
De koptelefoon past zich aan aan de vorm van je hoofd.

Gebruiksgemak

Philips Fidelio L3/00 is eenvoudig in gebruik. Ondanks de meegeleverde kabels kan je gewoon gebruik maken van je bluetoothverbinding om de hoofdtelefoon draadloos te gebruiken. De verbinding leggen gaat zonder gedoe en de verbinding blijft ook consistent over een kleine afstand. Na ongeveer 20 meter afstand tussen mijn smartphone en koptelefoon begon ik de eerste haperingen op te merken. Zet je je hoofdtelefoon af, wordt de muziek dankzij de automatische draagdetectie onmiddellijk stopgezet.

Het is ook altijd handig als de fabrikant enkele simpele touchcommando’s programmeert. Je hebt enkele drukknoppen om de hoofdtelefoon, microfoon en ANC aan en uit te zetten. Andere handelingen zoals nummers pauzeren of doorspoelen regel je door te wrijven over de rechteroorklep. Drukken op de oorklep zet je nummer op pauze, door horizontaal te wrijven spoel je nummers door en verticaal wrijven regelt het volume. Via de oorkleppen beantwoord je ook oproepen en activeer je Google Assistant of Siri. Al deze commando’s onder de knie krijgen vergt wat oefening maar deze gebruikshandleiding legt ze wel helder uit.  

Premium audiokwaliteit

Vergeet tijdens het van buiten studeren van de touchcommando’s zeker niet te genieten van je muziek. Vrijwel meteen valt de uitstekende audiokwaliteit op. Philips Fidelio L3/00 heeft een Hi-Res certificering krijgen en dat zegt al heel wat. De 40mm drivers in de oorkleppen produceren een diep en dynamisch geluid en kunnen een frequentie tot 40000 Hz bereiken. Je kan via de Philips-app nog speciale geluidseffecten inschakelen om elk nummer tot zijn volste recht te laten komen. Je hebt een Bass Booster voor wat extra bass toe te voegen maar ook aparte modi voor klassieke muziek, jazz en hiphop. Ik raad aan de adaptieve modi in te schakelen. Dan zal de hoofdtelefoon zelf de optimale frequentie per nummer aanzetten. Waar je ook graag naar luistert, Fidelio L3/00 behandelt muziek met respect.

Naast de algemene audiokwaliteit wist ook de ANC ons te bekoren. De Fidelio L3/00 maakt hier gebruik van een hybride systeem met externe en interne filters. Zo maakt zo goed als geen enkel storend geluid de kans om je te storen. Is het druk op de trein of op kantoor? Je zal er geen enkele last van hebben. Afhankelijk van waar je bent kan je ook verschillende ANC-modi inschakelen. Zo is het op straat misschien niet zo verantwoord om alles te willen wegfilteren. Je kan daardoor via de snelknop aan je rechteroor overschakelen naar de Bewustzijnsmodus. Dan zal de hoofdtelefoon bijvoorbeeld nog wel bepaalde geluiden van de buitenwereld doorlaten.

In de oorkleppen zit nog een microfoon verwerkt. Deze is voldoende om te bellen of te communiceren met de virtuele assistent van je smartphone, maar om te videobellen raden we je toch aan naar professionele oplossingen te zoeken.

Heel de dag door luisterplezier

We bespreken kort nog even de batterij. Zonder ANC in te schakelen zou de hoofdtelefoon zo’n 34 tot 38 uur moeten meekunnen. Maak je wel vaak gebruik van ANC dan zal de batterij het ongeveer 30 uur kunnen volhouden, nog steeds meer dan een dag. Het batterijniveau kan je zien in de Philips-applicatie.

Philips Fidelio L3/00: eindverdict

Over de vraag of we je deze hoofdtelefoon zouden aanraden, hoeven we niet lang na te denken om een volmondige ‘ja’ te geven. Fidelio L3/00 heeft alles wat een premium-hoofdtelefoon zou moeten hebben en zou zeker niet misstaan in onze koopgids voor beste ANC-koptelefoons. Wat je eventueel zou kunnen tegenhouden is het hoge prijskaartje van 245 euro, maar dat is nu eenmaal de prijs die je betaalt voor de beste audio (ter vergelijking: voor de Airpods Max van Apple betaal je 600 euro). Als je het ons vraagt, is de koptelefoon dat geld zeker waard.  


Gerelateerde artikelen

Philips A4216 sporthoofdtelefoon review: Comfortabel alternatief voor in-ears

Met de Philips A4216 lanceert Philips zijn eerste hoofdtelefoon die zich speciaal op sporters richt. Een goed alternatief voor in-ears, zo blijkt.

Philips PH805 review: Premium hoofdtelefoon, betaalbare prijs

De Philips PH805 laat zien dat draadloze hoofdtelefoons met active noise-cancellation niet belachelijk duur hoeven te zijn.