Reviews

Review Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit: haal betrouwbare wifi in huis

Review Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit
Voordelen
Uitstekende oplossing voor stabiel internet in je hele woning
Snelle installatie dankzij duidelijke handleiding
Veilig dankzij WPA2/WPA3
Nadelen
Set-ups met verdeelstekkers zijn te vermijden
Theoretische snelheden zijn niet relevant in de praktijk
Niet goedkoop, wel oerdegelijk
Aanbevolen prijs: €228
Waar te koop?
Totaalscore 9
Ondanks de evolutie in netwerktechnologie blijft een snelle wifi-verbinding in elke kamer van het huis te vaak een verre droom. Devolo wil een elegante oplossing bieden met zijn Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit. Maakt de netwerkspecialist een einde aan je wifizorgen?

De Multiroom Kit bestaat uit twee powerline-adapters die je eerst in twee stopcontacten naar keuze mag steken. Voor een goede dekking in je woning zorg je voor een mooie spreiding. De twee powerlines doen namelijk ook dienst als een wifipunt en dat onderscheidt ze van klassieke powerlines. Daarna is het zaak om de Magic LAN-adapter (de kleinste van de drie) aan je router te verbinden. Concreet zal het encryptieproces zichzelf op gang trekken. Van zodra de blinkende leds solide worden, is de installatie voltooid.

Zelden konden we zo snel aan de slag met netwerkapparatuur. Na amper 5 minuutjes werk kan je al gebruikmaken van de basisfuncties van de Multiroom Kit. De installatieprocedure staat ook duidelijk omschreven in de handleiding, inclusief ondubbelzinnige illustraties. Puik werk, Devolo. Toch raden we aan om de functionaliteit van de pas vernieuwde Home Network-app volledig te benutten. Daar kan je alle Devolo-apparaten beheren en allemaal met elkaar laten verbinden in een mesh-netwerk. Zo versterken ze elkaar én de kwaliteit van de dekking over heel je woning of kantoor. In de praktijk doet de Multiroom Kit helemaal aan de verwachtingen. Nergens in onze woning week de internetsnelheid erg hard af van die in de woonkamer waar de router staat.

Snel en stabiel dankzij WiFi 6

Devolo claimt een wereldprimeur met de eerste powerlines die WiFi 6 ondersteunen. Het merk belooft 50 procent meer snelheid tegenover de oudere norm, al zal je vooral van die upgrade kunnen genieten als het over de stabiliteit van je connectie gaat. Daarvoor zorgt voornamelijk de bidirectionele MU MIMO. Zonder te technisch te willen gaan: het houdt in dat gegevens tegelijkertijd en in twee richtingen uitgewisseld kunnen worden. Wanneer één toestel data verstuurt, kan het andere op hetzelfde moment gegevens verzenden, zonder dat het ‘in wacht’ gezet wordt. De verbinding blijft dus continu en onze ervaring leerde ook dat het een stabielere thuisverbinding oplevert. Vervelende onderbrekingen behoren effectief tot het verleden.

We haalden in de uithoeken van onze woning plots snelheden van 100 Mbps en bij momenten ook wat meer, terwijl dat met onze standaard access point nooit boven de 50 Mbps uitkwam. De theoretische maximumsnelheid bedraagt 1.800 Mbps voor wifi (2.400 Mbps voor LAN). Uiteraard zal het afhangen van de snelheid die je internetabonnement biedt en de kwaliteit van de infrastructuur bij jou thuis. Uiteindelijk interesseert het ons het meest dat de wifi-verbinding mooi stabiel is en niet plots afzwakt. Devolo lost die verwachtingen helemaal in. Wifi-frustraties kunnen doorgaans hoog oplopen, zeker als ook bij jou thuis de draadloze verbinding met de router bij momenten helemaal wegvalt. Een superkorte onderbreking kan je al zuur opbreken tijdens een Teams-call, gamesessie of streamingmoment. Blijf je op dergelijke ergernissen botsen? Dat brengt de Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit deugddoende verlossing.

Opgelet met verdeelstekkers

De powerline-adapters beschikken over een zogenaamde ‘passthrough’. Dat wil zeggen dat je er niet per se een stopcontact voor moet opofferen en je apparaat weer via de stekker op de powerline kan aansluiten. Devolo geeft alvast zelf aan dat je de adapter beter niet aansluit op een verdeeldoos. Zelf probeerden we in onze gameroom om de adapter dan maar tussen het stopcontact en de verdeeldoos te schakelen, maar dat leverde wisselende resultaten op. Los van het feit dat het ons een ongemakkelijk gevoel bezorgde, nam de wifisnelheid wel degelijk een dip wanneer we een paar apparaten gebruikten die op de verdeelstekker zaten aangesloten, waaronder onze tv, soundbar en PlayStation 4. Daarom reserveerden we graag een stopcontact dat niet zwaar belast werd, zoals eentje voor een enkele laptopstekker of bureaulamp.

We hebben het tot dusver enkel over wifi gehad, maar uiteraard zijn de powerlines ook voorzien van een LAN-aansluiting. In de praktijk haalden we op de vaste kabel en langs de adapters snelheden van rond de 150 Mbps. Dat is een stuk minder dan wanneer we een rechtstreekse kabel aansluiten op onze router. Dat laatste zal lang niet iedereen op een nette manier kunnen doen zonder gaten te boren. In elk geval biedt Devolo hier een proper alternatief dat goed werkt en vooral: blijft werken. Bovendien hoef je ook niet in te zitten met de veiligheid van zijn thuisnetwerk. De Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit is uitgerust met encryptie binnen de WPA2/WPA3-standaard en is dus net zo veilig als meer traditionele netwerkapparatuur.

Conclusie

De Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit is wat ons betreft een beter alternatief op wifi-repeaters en andere apparatuur die soms zijn doel mist omdat obstructies blijven bestaan. De adapters zijn met een adviesprijs van 228 euro niet de goedkoopste op de markt, maar leveren wel veel stabielere prestaties dan aantrekkelijker geprijsde concurrenten. Betrouwbaarheid moet voorop staan en zo kom je alsnog relatief voordelig aan een betrouwbaar wifinetwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business