Reviews

OnePlus 10 Pro review: Prijsbewust vlaggenship

OnePlus 10 Pro
Voordelen
Veel fotografiemogelijkheden
80W snelladen
Prijs onveranderd
Niet vingerafdrukgevoelig
Betere batterijduur
Nadelen
OxygenOS kan nog beter
Telephoto is slechts 8 MP
Aanbevolen prijs: €899
Waar te koop?

OnePlus 10 Pro 128GB Zwart 5G

Totaalscore 9
De OnePlus 10 Pro is het nieuwe vlaggenschip van OnePlus. Met extra veel fotomogelijkheden en een scherpe prijs opnieuw een aanrader.

Het heeft even geduurd, maar de OnePlus 10 Pro is eindelijk beschikbaar in Europa, nadat het nieuwe vlaggenschip eerder exclusief in China verschenen was. Ook deze generatie zet OnePlus in op de samenwerking met cameraproducent Hasselblad om zo de best mogelijke foto’s af te leveren. Daarnaast is het toestel uitgerust met een gloednieuwe chipset en ondersteuning voor 80W snelladen. Bovendien werd er dit jaar geen prijsverhoging doorgevoerd, wat de OnePlus 10 Pro wel eens heel aantrekkelijk zou kunnen maken. 

OnePlus 10 Pro

Vernieuwd ontwerp

Het ontwerp van de OnePlus-smartphones is al een tijd lang zeer herkenbaar, maar dit jaar zagen we toch een aantal veranderingen verschijnen. Net zoals bij de Nord CE 2 valt bij de 10 Pro het camera-eiland op. Het huist drie camera’s en heeft een afwerking die net niet over de rand gaat, maar ons toch doet denken aan de Samsung Galaxy S21. Het glossy ‘kookeiland’ heeft een sterk contrast met de rest van de achterkant, die een matte afwerking kreeg in Volcanic Black of Emerald Forest. Beide kleuren zien er goed uit en in vergelijking met de OnePlus 9 Pro zijn vingerafdrukken amper zichtbaar. Smaken verschillen, maar wij vinden het ontwerp er zeer high-end uitzien, al gebruikten we het merendeel van de tijd het prachtige Quantum Photography hoesje. Een doorzichtige case komt trouwens meegeleverd in de doos.

Display

De OnePlus 10 Pro heeft een 6,7-inch Fluid AMOLED-display met QHD+-resolutie en maakt gebruik van tweede generatie LTPO-technologie en Dual Color Calibration. LTPO zorgt ervoor dat de verversingssnelheid dynamisch aangepast wordt tussen 1 Hz en 120 Hz, afhankelijk van de content die je consumeert. Denk maar aan het verschil tussen het bekijken van een foto of het spelen van een mobiele game. Op de 10 Pro vertaalt zich dat volgens OnePlus in 1,5 uur meer schermtijd dan bij de 9 Pro, waar batterijduur een zwak punt was. 

Dual Color Calibration zorgt voor betere kleurnauwkeurigheid bij lage helderheid. Dit is moeilijk te vergelijken met het blote oog, maar de foto’s die we bekeken toonden wel meer kleurverzadiging op de OnePlus 10 Pro, terwijl ze op maximale helderheid identiek waren. 

OnePlus 10 Pro

AI Adaptive Brightness is een laatste nieuwigheid en leert op een slimme manier hoe helder jij het scherm wil. Pas jij de slider telkens naar boven aan, dan zal dit na een tijdje vanzelf gebeuren. Voor ons was de automatische helderheid meestal prima, wat enkele jaren geleden niet altijd het geval was bij OnePlus. 

We halen ook nog even aan dat de vingerafdruksensor onder het scherm opnieuw een meer logische plaatsing heeft gekregen bij de 10 Pro en makkelijker te gebruiken is dan die van de 9 Pro, die zich helemaal tegen de onderste schermrand bevond. 

Camera’s

Net zoals vorig jaar staat de samenwerking met Hasselblad centraal. Wij mochten er al voor de lancering uitgebreid met aan de slag en waren zeer tevreden van de 10-bit kleuren en RAW+-ondersteuning die je foto’s naar een nieuw niveau helpen tillen. Waar we het tijdens onze cameratest nog niet over gehad hebben, waren de mogelijkheden naast die van de standaard camera.  

De Hasselblad X-Pan modus van vorig jaar is nog steeds aanwezig, maar nieuw is de groothoek van 150 graden. Hiermee kan je tot vier keer meer van je omgeving fotograferen dan met de ultra-wide van de OnePlus 10 Pro (die 110 graden haalt). Randen worden hierdoor natuurlijk wel vervormd, maar het zorgt voor een foto die anders is dan je gewend bent. Je kan ook verder gaan en de fisheye modus gebruiken die dat bolle effect juist extra in de verf zet en zorgt voor creatieve mogelijkheden. 

Hasselblad camera app

Om nog wat extra persoonlijkheid aan je foto’s te geven kan je natuurlijk filters toevoegen. OnePlus heeft de 10 Pro voorzien van drie Master Style filters die tot stand kwamen in samenwerking met Hasselblad fotografen Yin Chao (Serenity), Ben Thomas (Radiance) en David Peskens (Serenity). Ze hebben minder gemeen met de klassieke Instagram-filters en zijn leuk om te gebruiken door de sfeer die ze toevoegen aan je foto’s. 

Voorbeeld van een foto gemaakt met de 150 graden modus.

Video is mogelijk in 4K aan 120 frames per seconde of 8K aan 24 fps. Movie Mode laat je toe in LOG te filmen, waardoor je achteraf zelf kleurcorrecties kan doorvoeren vergelijkbaar met RAW+ voor foto’s. Dual View Video laat je met de selfiecamera en standaard camera tegelijk filmen, handig voor vloggers. 

Specificaties OnePlus 10 Pro

  • Chipset: Snapdragon 8 gen 1 Mobile Platform
  • RAM: LPDDR5 + UFS 3.1 8 of 12 GB
  • Opslag: 128 GB of 256 GB UFS 3.1
  • Display: 120 Hz Fluid AMOLED met LTPO
  • OS: OxygenOS 12
  • Camerasysteem: Hasselblad Camera voor mobiel
  • Camera’s: 48 MP + 50 MP + 8 MP
  • Selfiecamera: 32 MP
  • OIS: Dual OIS
  • Opladen: 80W SuperVOOC
  • Draadloos opladen: 50W AirVOOC
  • Omgekeerd draadloos opladen: Ja
  • Batterij: 5.000 mAh
  • Bluetooth: 5.2
  • NFC: Ja
  • Afmetingen: 163 x 73,9 x 8,55 mm

Prestaties

Zoals je hierboven kan zien komt de OnePlus 10 Pro met de laatste nieuwe Snapdragon 8 Gen 1 chipset, een totaal van 8 GB of 12 GB LPDDR5 RAM en 128 of 256 GB UFS 3.1 opslag. Deze zorgen samen voor de fast & smooth prestaties die we van OnePlus vlaggenschepen verwachten. Een groot verschil is er niet met de OnePlus 9 Pro en onze tests in Geekbench bevestigen dat. De single-core score is wat beter, terwijl multi-core vreemd genoeg wat minder is.  

OnePlus heeft ook een nieuwe motor voor haptische feedback toegevoegd die tot 40 procent sterker is en je nu de mogelijkheid geeft om te kiezen tussen een scherpe vibratie of een zachtere. In beide gevallen viel op hoeveel stiller de motor is dan die van de OnePlus 9 Pro. 

10 Pro

OnePlus voorziet al jaren in de behoefte van gamers en daar komt het nieuwe vijflaagse passieve koelsysteem zeker bij van pas. Leggen we alle lagen van systeem naast elkaar, dan krijgen we het formaat van een A5-papier. Dit maakt dat je kan gamen zonder dat de telefoon onaangenaam warm wordt, een merkbaar verschil met onze Xperia 1 III bijvoorbeeld. 

Technologieën zoals de General Performance Adapter (GPA) om de framerate te stabiliseren en O-sync dat invoervertragingen tot 30 milliseconden vermindert maken ook nu weer het verschil. Het was dan ook enorm fijn om games zoals League of Legends Wild Rift op de OnePlus 10 Pro te spelen. Een opmerking die we wel moeten maken is dat de speakers zich nog steeds onderaan de telefoon bevinden, waardoor je ze in portretmodus al eens snel bedekt. Dit zouden we in de toekomst graag anders zien, zodat de entertainment ervaring nog beter wordt.

Batterijduur OnePlus 10 Pro

Zoals we eerder al schreven zijn er enkele optimalisaties gebeurd die voor meer screen-on time moeten zorgen en de 5.000 mAh batterij is meteen ook de grootste ooit in een OnePlus vlaggenschip. Daar komt nog bij dat de OnePlus 10 Pro voorzien is van 80W Supervooc snelladen, recht uit de stallen van OPPO. Vreemd genoeg komt de lader daarom met een usb-a naar usb-c kabel, waardoor oude kabels niet compatibel zijn met de lader. De typische rode kleur blijft wel behouden. Opladen tot honderd procent doe je in 32 minuten of 47 minuten wanneer je kiest voor 50W draadloos opladen. 

Prijs blijft stabiel

Met de prijs van de OnePlus 10 Pro wist het bedrijf ons te verrassen. Elke generatie sinds de OnePlus One is deze immers geleidelijk gestegen en met de huidige prijzen voor grondstoffen en al wat erbij komt hadden we dit jaar niet anders verwacht. De prijzen blijven echter gelijk met die van de 9 Pro. Voor 899 euro heb je het model met 8 GB/128 GB en voor 999 euro krijg je 12 GB/256 GB. Eén reden dat de prijs hetzelfde is gebleven is het ontbreken van een IP-certificaat in Europa, wat zo’n 30 dollar verschil maakt. Het toestel voldoet wel aan alle eisen, maar werd hier dus niet officieel gekeurd. In de VS is dat wel het geval en komt de telefoon met IP68. OnePlus heeft het lang op deze manier gedaan en ons stoort het niet. Verder speculeren we dat de samensmelting met OPPO de prijzen ook wat heeft kunnen drukken. 

OnePlus 10 Pro

OxygenOS 12

In tegenstelling tot de Chinese variant, komt de OnePlus 10 Pro hier gelukkig niet met ColorOS als besturingssysteem. OnePlus heeft op basis van community feedback besloten om OxygenOS te behouden (althans in het Westen) en dat komt de eigenheid van het merk ten goede. Ik mis wel nog steeds kleine dingetjes die OxygenOS 11 en vroeger zo goed maakten, en geschrapt werden door de oppoficatie van OxygenOS 12. Lettertypes zijn standaard nog te groot en zelfs als je ze kleiner maakt voelt het nooit helemaal juist. Het is ook niet meer mogelijk om gewoon ronde app-icoontjes te gebruiken terwijl je blijkbaar wel een octagon kan kiezen. Zoeken naar een app waarvan je niet zeker bent of ze nog op je smartphone staat en indien niet meteen naar de Play Store gaan? Dat kan niet meer. Een app permanent verwijderen vanaf het thuisscherm? Ook niet. Het zijn kleine zaken, maar het voelde geregeld aan alsof we een stap terug waren gegaan in plaats van vooruit. Hopelijk zien we met OxygenOS 13 de nodige verbeteringen.

De OnePlus 10 Pro heeft natuurlijk nog steeds handige features, zoals Work Life Balance dat je tussen notificatie profielen laat wisselen en een Dark Mode met drie verschillende kleurprofielen, van gitzwart tot grijzig. Zen Mode is ook nog steeds aanwezig als een handige app die je doet ontspannen en Quick Launch laat je snel apps starten bij het unlocken van je toestel. 

OnePlus 10 Pro: Kopen of niet? 

De OnePlus 10 Pro is een van de meest betaalbare vlaggenschepen van dit moment. OxygenOS is niet helemaal meer wat het geweest is, maar dat doet geen afbreuk aan de prestaties van het toestel, die fast & smooth zijn over de ganse lijn. Dankzij de samenwerking met Hasselblad worden de camera’s ook steeds beter, al zouden we in de toekomst naast software ook graag Hasselblad hardware zien. 

De OnePlus 10 Pro is vanaf 5 april 2022 te koop via OnePlus.com en selecte retailers.

mobieloneplusoneplus 10 proslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren