Reviews

Samsung Galaxy S21 review: Betaalbaar vlaggenschip

Samsung Galaxy S21
Voordelen
Mooi 120Hz display
Krachtige prestaties
Scherpe prijs-kwaliteitsverhouding
Nadelen
Geen microSD-kaartslot
Glasstic voelt niet heel premium aan
Geen oplaadblok meegeleverd
Aanbevolen prijs: €849
Waar te koop?
Totaalscore 8
De Samsung Galaxy S21 behoort tot een van de goedkoopste vlaggenschepen die Samsung de afgelopen jaren heeft uitgebracht. Zijn de daarvoor gesloten compromissen te veel van het goede, of heeft de fabrikant de ‘sweet spot’ geraakt?

Elk jaar lijken fabrikanten onderling een wedstrijd te houden wie het meeste voor zijn vlaggenschip durft te vragen. Een van die fabrikanten is Samsung. Ook dit jaar is de S21-serie over het algemeen vrij prijzig, maar dat geldt gelukkig niet voor alle smartphones uit de collectie. De Samsung Galaxy S21 is namelijk 150 euro goedkoper dan zijn voorganger. De hoogste tijd om het toestel nader onder de loep te nemen.

Glasstic all the way 

Net als de Samsung Galaxy S20 Fan Edition maakt de nieuwe Galaxy S21 gebruik van een plastic behuizing. Samsung noemt de behuizing zelf ‘Glasstic’, en hoewel het er zeker mooier uitziet dan de doorsnee polycarbonaat smartphone, voelt het toestel toch wat goedkoop aan in de hand. Wel prettig vinden we de vormfactor van de smartphone; dankzij afmetingen van 151,7 x 71,2 x 7,9 millimeter is de S21 nog vrij compact te noemen. Met zijn gewicht van 169 gram voelt het ook niet als een zware last als je het toestel lang met één hand gebruikt. 

Het design van de Galaxy S21 is vooral aan de achterzijde onder handen genomen. Het camerablok steekt nu minder ver uit en lijkt meer deel uit te maken van het geheel. De nieuwe vormfactor van dit blok geeft de S21 een eigenzinnig, kek uiterlijk waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie. Het blok loopt vrij naadloos over in het aluminium frame van de smartphone. Verder ziet de S21 er vrij hetzelfde uit als zijn voorganger: aan de rechterrand zit de aan/uit-knop (met Bixby erin) en volumeregelaar, en aan de onderzijde zit een USB-C poort, simkaartsleuf en speakergrill. Dankzij de IP68-certificering is de Samsung Galaxy S21 stof- en waterbestendig. 

Het camera-eiland van de S21 is uniek.

Full HD+ met adaptieve verversingssnelheid 

De Samsung Galaxy S21 is uitgerust met een plat 6,2 inch AMOLED-display. Wij vinden de overstap van een licht gebogen naar een plat scherm niet eens een achteruitgang; het voorkomt ongewenste touch-registraties. Iets minder vinden we dat Samsung ervoor heeft gekozen om geen QHD+ display maar een FHD+ display te monteren op de S21. Het display is nog altijd een genot om naar te kijken, maar naast een QHD+ display merk je toch dat de S21 iets aan scherpte in heeft moeten boeten.  

Een meevaller is dat de 120Hz verversingssnelheid behouden is gebleven. In tegenstelling tot de S20 gaat het hier om een adaptieve verversingssnelheid, wat betekent dat de smartphone op basis van wat je doet op het toestel het aantal Hz aanpast. Zo kun je bij games en het scrollen door je feeds blijven genieten van een vloeiende weergave, terwijl bij het lezen van een e-book het aantal Hz terug wordt geschroefd, omdat je hier vrijwel geen meerwaarde hebt aan 120Hz. Verder kan het scherm een piekhelderheid realiseren van 1300 nits, waardoor zelfs een zomerzon je niet ervan weerhoudt om het scherm af te kunnen lezen. 

Waardige high-end chipset 

Samsung rust zijn vlaggenschepen al jaren uit met de Exynos-chipset uit eigen keuken, en dat is dit jaar met de Exynos 2100. De chipset voelt een beduidend stuk sneller aan dan de Exynos 990 van de S20. In de praktijk betekent dit dat je mag rekenen op razendsnelle prestaties, of je nu rustig wat zit te appen of zit te gamen en muziek te luisteren tegelijkertijd. Wel wordt de S21 al snel een tikkeltje warm, en bij langdurige extreme warmte kan dit nadelige gevolgen hebben voor de prestaties en batterijduur. 

Onder de motorkap vinden we 128GB of 256GB aan opslaggeheugen terug. In tegenstelling tot de Galaxy S20 is het opslaggeheugen bij de S21 niet uitbreidbaar. Dat is jammer, want zeker content creators en vloggers onder ons hebben vaak wat meer nodig door de groottes van videobestanden. Voor de doorsnee gebruiker moet 128GB echter meer dan genoeg zijn. Dat laat onverlet dat we het betreuren dat Samsung ons niet de mogelijkheid geeft om een microSD-kaartje te gebruiken. Er is verder 8GB RAM aanwezig, wat meer dan genoeg moet zijn om nu en in de toekomst soepel te kunnen multitasken. 

Onder het display zit een vingerafdrukscanner die niet alleen sneller werkt dan die van de S20, maar ook een groter oppervlak omvat. De audiokwaliteit van de twee speakers (er zit er ook een boven het scherm) is best redelijk; klanken zijn vrij zuiver en je kunt hier en daar een beetje bas horen als je het volume opengooit, maar verwacht geen home cinemageluid. Net als bij de S20 ontbreekt een koptelefooningang. 

One UI en ‘all-day battery’ 

De Samsung Galaxy S21 draait uit de doos op Android 11, met daaroverheen Samsungs eigen schil, One UI 3.1. Het geeft de toestellen van Samsung een herkenbaar uiterlijk in het Android-landschap, zonder over de schreef te gaan zoals diverse Chinese alternatieven. Samsung belooft drie grote systeemupdates, wat voor Android-begrippen zeer behoorlijk is. 

De accucapaciteit van de Samsung Galaxy S21 bedraagt 4.000mAh. Dat is vrij redelijk voor een smartphone, maar het gaat er natuurlijk om hoe zuinig het toestel ermee omspringt. Samsung zelf promoot hevig met een ‘all-day battery’, maar heel indrukwekkend vinden we de batterijduur niet echt. Toegegeven, bij regulier gebruik met 3-4 uur schermtijd en veel berichtjes sturen, feeds lezen en wat muziek luisteren houd je zeker wat accusap over aan het eind van de dag. Bij wat intensiever gebruik met veel foto’s schieten en multitasken betrapten we onszelf er echter op dat we aan het eind van de middag al voorzichtiger om moesten springen met de batterij. 

Naar onze mening is de Galaxy S21 dus niet een batterijmonster, maar zit hij redelijk in de middenmoot vergeleken met de concurrentie. Opladen is mogelijk met 25W, waarmee het toestel na iets meer dan één uur volzit met accusap. Er zit echter een addertje onder het gras: je moet zelf een compatibel oplaadblok in huis hebben of deze aanschaffen, want Samsung levert enkel een USB-C kabel mee, om zo ‘e-waste’ tegen te gaan. Draadloos opladen behoort nog altijd tot de mogelijkheden, alsook omgekeerd draadloos opladen. 

Aan kleuren geen gebrek!

Kleine verbeteringen op cameravlak 

Op cameravlak zien we dat Samsung een soortgelijk setje gebruikt voor de S21 als bij de S20: een primaire 12MP-camera, 12MP-groothoekcamera en een 64MP-telefotocamera met 3x hybride optische zoom. Hoewel we vernieuwingen altijd toejuichen, is het in dit geval niet heel erg dat Samsung niet iets heel vernieuwends heeft geplaatst op de S21. De Galaxy S20 schiet namelijk al prima plaatjes. 

De kleine verbeteringen die er zijn, vind je terug in de camerasoftware. Hier en daar merk je dat kleuren wat minder oververzadigd zijn en plaatjes er af en toe wat scherper uitzien. De telefotocamera kan tot 30x digitaal inzoomen, maar wij raden aan om niet verder te gaan dan 10x zoom (anders wordt het wel heel korrelig). De groothoekcamera presteert eveneens naar behoren. De 10MP-frontcamera maakt ook mooie selfies voor een Android-vlaggenschip. 

Vanaf nu kun je ook slowmotion-video’s opnemen via Single Take, de modus die tegelijkertijd met meerdere camera’s opnames maakt. Een leuke en handige functie wanneer je opnames wil maken van snel bewegende en/of onberekenbare objecten. Director’s View is helemaal nieuw en zorgt ervoor dat jouw gezicht ook wordt gefilmd wanneer je iets aan het opnemen bent met de camera’s aan de achterzijde. 

Video’s opnemen is mogelijk in 8K met 24 frames per seconde, maar wij vinden dat het beeld iets te veel wordt afgesneden in deze modus (dit gebeurt om het beeld stabiel te houden). De 4K-modus met 30 of 60 frames per seconde vinden wij dan weer wel prettig in gebruik.  

Eindoordeel 

De Samsung Galaxy S21 biedt geen grote verbeteringen ten opzichte van de Galaxy S20, maar deze smartphone is ook helemaal niet bedoeld om S20-gebruikers warm te maken voor een overstap. Heb je een wat ouder vlaggenschip en/of wil je graag voor een scherpe prijs een nieuwe high-end smartphone in huis halen, en kun je leven met een plastic behuizing en een gebrek aan uitbreidbaar opslaggeheugen? Dan is de Samsung Galaxy S21 een ‘koopje’ om rekening mee te houden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business