Reviews

Swappie iPhone 12 Pro Max review: refurbished als nieuwe standaard

Refurbised iPhone 12 Pro Max review
Voordelen
Batterijcapaciteit zoals verwacht
Alle vergrendelde functies werken
Aantrekkelijke prijzen
Nadelen
Beschadigingen bij 'als nieuw' exemplaar
Usb-a-kabel is een gemiste kans
Aanbevolen prijs: €949
Waar te koop?

Apple iPhone 12 Pro (512 GB) - Grafiet

Totaalscore 8
Moet je altijd een nieuwe smartphone kopen, of is een refurbished exemplaar ook prima? We proberen die vraag te beantwoorden met een iPhone 12 Pro Max afkomstig van het Scandinavische Swappie. Lees je mee?

Wat moet of kan je eigenlijk verwachten van een refurbished smartphone? Dat hangt uiteraard af van de staat waarin de telefoon moet verkeren volgens de website van een verkoper. Refurbished telefoons worden altijd verkocht binnen verschillende categorieën die de staat van een toestel beschrijven. Swappie laat je daarbij kiezen uit drie categorieën: redelijk, heel goed en als nieuw. Voor deze review verkozen wij de ‘als nieuw’ staat van een iPhone 12 Pro Max.

Voor deze bestelling kregen wij – om daarin transparant te blijven – een code van Swappie zelf om een toestel te kiezen en bestellen. Hierdoor zijn we ervan verzekerd dat we niet ineens ‘het beste toestel’ uit het schap krijgen, maar dat we de werkelijke ervaring van het kopen van een refurbished telefoon kunnen nabootsen en uitleggen.

In tegenstelling tot bij normale reviews van smartphones, gaan we bij dit exemplaar niet in op de reguliere categorieën van een smartphonereview. Wil je dus weten hoe de camera’s van een iPhone 12 Pro Max presteren of hoe snel de Bionic A14-chipset van Apple is, dan moet je daarvoor onze review van de iPhone 12-serie lezen. Wel ligt de nadruk op onze ervaringen met het bestelproces, het uiterlijk van de telefoon en de scherm- en batterijprestaties. Hierdoor kan je, hopelijk, zonder zorgen een keuze maken of een refurbished telefoon iets voor jou is.

Bestelproces bij Swappie

Dat je geen nieuwe smartphone aanschaft merk je bij Swappie eigenlijk alleen op de productpagina. Naast dat je kiest voor een bepaalde staat van de telefoon, kun je ook kiezen of je er een nieuwe batterij in wil laten zetten. Standaard is de capaciteit volgens Apples batterijmanagement nog minstens 80 procent, aldus Swappie.

iPhone 12 Pro Max op Swappie
Let op: prijzen fluctueren, en zijn dus afhankelijk van het moment waarop je de telefoon bestelt

Kies je voor een nieuwe – zoals wij deden – dan stijgt dit uiteraard naar 100 procent, zoals wij ook konden verifiëren na ontvangst van de iPhone. Dat heeft als voordeel dat je refurbished toestel langer meegaat; tegelijk stijgt de CO2-uitstoot van je aankoop wel. Wil je een telefoon aanschaffen met een zo laag mogelijke uitstoot, dan kies je het best niet (direct) voor de nieuwe batterij. Overigens kun je niet bij elk toestel een nieuwe batterij nemen. Dit afhankelijk van de voorraad die ze, op eender welk moment, hebben liggen in hun warehouse.

Prijzen aan de hoge kant

Als je de gewenste smartphone en staat hebt uitgekozen, is het moment daar om ‘m te bestellen. Wij liepen tijdens dit proces wel tegen onze eerste struikelblok voor refurbished toestellen aan. Erg goedkoop was de iPhone 12 Pro Max – een telefoon van inmiddels drie jaar oud – niet. Ons exemplaar met 256 GB opslaggeheugen en de nieuwe batterij zou 949 euro exclusief verzendkosten hebben gekost. Op dat moment was een nieuw exemplaar te krijgen voor ongeveer 1.049 euro. Je zou dus slechts 100 euro besparen op een refurbished exemplaar.

Nu, de batterij is uiteraard nieuw en de staat als nieuw, maar dat is toch anders dan een gloednieuw toestel van Apple ontvangen. Uiteraard is dit n=1, dus kijk gerust bij andere toestellen van Swappie of zelfs andere webwinkels om te zien of het verschil daarbij groter is. Je hoeft dus niet altijd (veel) goedkoper uit te zijn.

Nieuwstaat of ‘nieuwstaat’

Op ons orderformulier staat dat wij een iPhone 12 Pro Max in ontvangst mochten nemen die in nieuwstaat verkeert. Bij het uitpakken bleek echter al snel dat ‘als nieuw’ een rekbaar begrip is. Op het scherm van de 12 Pro Max trof ik zo’n 4 tot 5 lichte tot diepe krassen aan, en ook het frame was niet onbeschadigd. Zowel aan de boven- als onderzijde van de smartphone is schade zichtbaar. Vermoedelijk is hij eens hard tegen steen of andere voorwerpen aangekomen wat de lak van het frame heeft beschadigd. Niet meteen ernstige gebreken of redenen voor mij om zo’n toestel direct terug te geven, maar voor deze prijs geen ideaal uitgangspunt. Wat bovendien opviel is dat het toestel niet erg schoon was. Met name het frame zat onder de vette vingerafdrukken; alsof het toestel zonder schoonmaken terug in de doos gestopt was.

Andere delen van het toestel voelen overigens wel gewoon als nieuw aan, van de power- en volumeknoppen tot Apples mute-switch. Vind je het niet erg als een telefoon die je zou aanschaffen wat cosmetische schade heeft, dan hoeft het verhaal hier ook zeker niet op te houden. Met een hoesje en screenprotector zie je namelijk niets meer van zulke kleine gebreken. Uiteindelijk is het aan jezelf om te bepalen of je akkoord zou gaan met de schade. Wat ons betreft valt deze schade nog net binnen de categorie acceptabel, en staat de algehele ervaring met de smartphone boven zulke puntjes.

Verpakking van Swappie
Net als Apple levert Swappie enkel de hoognodige accessoires mee

Iets dat weliswaar niets te maken heeft met de staat van de telefoon, maar wel de levering, zijn de accessoires die bij de iPhone worden geleverd. Bij de 12 Pro Max zat enkel de usb-a naar Lightning-kabel. Wat ons betreft wel een gemiste kans voor Swappie om geen usb-c naar Lightning-kabel mee te leveren. Zeker gezien ze toch nieuwe – en officieel-ogende kabels – meeleveren. Daarmee zou de smartphone net wat vlotter kunnen opladen. Hoe fijn het ook is om met een bestaande usb-a-lader te kunnen opladen, je moet daarmee wel wachten tot je een ons weegt.

Presteert zoals verwacht

Eenmaal voorbij de cosmetische schade, zien we een iPhone 12 Pro Max die presteert als een nieuw exemplaar. Dat uit zich in een batterijduur die vergelijkbaar is met wat je van zo’n toestel mag verwachten en een scherm dat er net zo uitziet als elk ander op een 12 Pro Max. Ons exemplaar was zelfs vervangen, zo bleek uit het instellingen-menu, maar zie dat niet als een ‘standaard’.

In de meeste gevallen krijg je gewoon het standaard scherm dat op de smartphone zat vanuit de fabriek. Goed om te zien is dat Swappie werkt met originele Apple-onderdelen. Hierdoor ben je er zeker van dat functies als Face ID en True Tone werken zoals verwacht; bij ons was dat ook het geval op de iPhone 12 Pro Max.

Eindoordeel

Refurbished smartphones: het idee heeft mij altijd erg getrokken, en dat is eigenlijk niet veranderd na deze review. De toestellen die Swappie uitbrengt zijn, vanuit onze ervaringen, in prima staat als je het niet erg vindt dat er cosmetische schade aanwezig is. In dit geval staat er wel een flink prijskaartje tegenover, wat tot tweemaal nadenken aanzet.

Swappie aanbod
Vind je de 12 Pro Max iets te groot? Swappie heeft een breed aanbod aan refurbished modellen. Let wel, wij hebben enkel de 12 Pro Max kunnen ervaren

Als je het ons vraagt ben je met de iPhone 12 Pro Max beter uit bij Apple (of een andere retailer zelf). Het is daarmee eigenlijk een strijd tussen prijs en prestaties. Weet Swappie een solide aanbod te doen voor een refurbished toestel, dan kan je daar zonder zorgen voor kiezen. Is het verschil klein, dus minder of rond de 100 euro, dan kiezen wij ervoor om ondanks de klimaatuitstoot een nieuwe aan te schaffen.

Wat daar mede aan bijdraagt is dat je bij retailers makkelijk binnenloopt voor support en je bij Swappie verbonden zit aan de digitale helpdesk. Bij andere refurbished merken hoeft dit niet zo te zijn. Shop dus gerust rond. Refurbished is weliswaar nieuw, maar onze ervaring heeft er niet om gelogen: het had zo een nieuwe iPhone 12 Pro Max kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business