Review HP Elitebook x360 G2: Zakelijke droom
Een businesslaptop stond lange tijd synoniem met saai, onaantrekkelijk en dik. Gelukkig is daar een verandering merkbaar de laatste twee jaar, met vandaag de Elitebook x360 als absoluut hoogtepunt. Dit toestel is net zo sexy als de klassieke design-consumentenlaptops, terwijl het alles in huis heeft om bedrijven te plezieren.
Wat onmiddellijk opvalt, is het 360 gradenscharnier voor een 2-in-1-ervaring. Dat betekent dat de Elitebook x360 een aanraakscherm heeft om hem als tablet te gebruiken. Wie wil, kan ook een actieve stylus gebruiken om duidelijke notities te maken. Daarmee komt HP tegemoet aan Microsofts visie voor Windows 10. We zien hoe de Windowsbouwer organisch pengebruik steeds vaker naar voren schuift met nieuwe functies. Standaard zit er geen pen in de doos, waardoor we het niet hebben kunnen testen. Het 360 gradenscharnier voelt degelijk, net als het hele chassis. Je kan met één vinger de laptop openen dankzij een perfecte gewichtsverdeling. Wanneer je zoveel geld betaalt voor een laptop, tellen zulke details.
Ondanks het dunne profiel vinden we alles terug op de Elitebook x360 dat we nodig achten: HDMI, 2x USB 3.0, USB-C, microSD, microsim, hoofdtelefoonaansluiting en kaartslot voor bv. Een Belgisch eID. Wie deze laptop fatsoenlijk wilt gebruiken, raden we een USB-C-dock aan voor extra connectiviteit. Wie een officiële van HP koopt, laat de laptop toe om ook te laden via USB-C. Koop je er eentje van een andere partij? Dan werkt laden via USB-C niet. Zelfs een handige Anker PowerCore+ 26800 met USB-C Power Delivery werkt niet, ondanks dat de specificaties 100% kloppen. Dat heeft te maken met een keuze van HP Inc zelf, aangezien er geen technische reden is om USB-C-laders met de juiste stroomspecificaties uit te sluiten. Een MacBook Pro van Apple kan je perfect laden met zowat elke USB-C-lader, waarom doet HP hier extra streng? Wel leuk: de Ultrabook x360 ondersteunt snelladen met een HP-lader en komt zo op een half uurtje aan meer dan 50% autonomie.
Veiligheid is de grootste troef van deze laptop, wat je onmiddellijk merkt aan de opties in de HP Client Security app. Je kan je laptop naast een wachtwoord of pincode beveiligen met een gezichtsscan, vingerafdrukscanner, eID-kaart of HP WorkWise companion app via bluetooth. Hiermee heb je mogelijkheden genoeg om meerdere authenticaties te vragen zodat het bedrijf zeker is dat jij de juiste persoon bent. De enige optie die we niet kunnen testen, is het privacyscherm. Wie deze optie neemt, hoeft geen pottenkijkers meer te dulden wanneer hij op de F2-toets drukt. Alles buiten een kijkhoek van 20 graden wordt donker, zodat jij van alle privacy geniet.
De configuratie die wij hebben getest (Z2W63EA), is perfect gebalanceerd om het prijskaartje nog enigszins binnen de perken te houden. Waarom kost deze laptop zoveel? Hij is MIL-STD gecertificeerd, waardoor hij tegen schokken, vallen, vibraties en temperatuurveranderingen kan. Op het toetsenbord mag je overigens water morsen, ook daar kan hij tegen. Dat toetsenbord tikt trouwens heel aangenaam, ook al klinkt het behoorlijk luid voor de mensen rondom je.
Tot slot krijgt de autonomie nog een extra pluim. Ondanks zijn dunne profiel halen we vlot 9 uur uit de batterijtest, waardoor een werkdag zonder stopcontact normaal nooit een probleem mag zijn. Behalve wat HP doet qua USB-C-laadbeperking, kunnen we haast geen enkel minpunt vinden. Knap werk!
Systeemeigenschappen: Intel Core i5-7200U, 8 GB DDR4 RAM, 256 GB SSD, 13,3 inch (1.920 x 1.080) glossy aanraakscherm, Windows 10 Pro
+ Snelladen
+ Prachtig zakelijk design
+ Gebalanceerde configuratie
+ Uitstekende autonomie
+ Connectiviteit
– USB-laden beperkt door HP
– Volume ingebouwde speakers