Reviews

MSI Cyborg 15 A12VF review: rekenkracht genoeg, maar daar blijft het bij

MSI Cyborg 15
© MSI
Voordelen
RTX 4060 is zeer geschikt voor gamen in 1080p
Draagbaar toestel
Knap design
Genoeg aansluitingen voor randapparatuur
Nadelen
Display laat te wensen over
Slechts 512 GB opslagruimte
Batterijduur eerder kort
Aanbevolen prijs: €1.299
Waar te koop?
Totaalscore 7
Aan de onderkant van de MSI Cyborg staan de woorden 'True Gaming' te lezen. Wij gingen na hoe gepast dat is.

Gaminglaptops zijn er in heel wat verschillende vormen, maten en gewichten. De afgelopen maanden werden hier vooral sterkere laptops getest, maar onze rug wou eens een keertje iets anders. De MSI Cyborg 15 diende zich aan als lichtgewicht gaminglaptop met meer dan degelijke prestaties en wij namen ze op de proef.  

Gamerachtige look

Dat MSI met dit toestel op gamers mikt, is eigenlijk al duidelijk aan de buitenkant. Zo goed als de hele onderkant, net als bepaalde randen van het toestel, zijn doorzichtig gemaakt. Hierdoor krijgt het toestel nogal snel een zeer futuristische look, waaraan de asymmetrische afwerking aan de binnenkant alleen maar bijdraagt. Aan de doorzichtige onderkant van de laptop zijn er, voor de verluchtingsgaten, de woorden ‘MSI TRUE GAMING’ zichtbaar. Indrukwekkend is vooral dat die letters meteen zicht bieden op de heatsinks die ‘true gaming’ mogelijk moeten maken.  

Dit toestel liegt er niet om. © MSI

Langs buiten voelt de laptop dan ook zeer verzorgd en stijlvol aan. Fan zijn we vooral van de manier waarop de webcam in het toestel werd geïntegreerd: die steekt een beetje uit langs de bovenzijde, waardoor je het toestel ook meteen makkelijk opengeklapt krijgt. De blauwe toetsenbordverlichting zorgt er bovendien voor dat het uiterlijk wat van de laptop iets of wat statig blijft, al doen de gamery tekens op de toetsen dat op hun beurt een beetje teniet.   

Hardware

Waar het natuurlijk écht om gaat, dat zijn de onderdelen die onder de woorden ‘TRUE GAMING’ schuilgaan. Op onze laptop heeft MSI hier een Intel Core i5-12450H voorzien, samen met een Nvidia RTX GeForce RTX 4060-laptop-GPU. De processor biedt een basiskloksnelheid van 2,0 GHz, al zal dit in games snel oplopen tot een boostklok van 4,4 GHz. Verder biedt de laptop ons 16 GB DDR5-RAM aan een kloksnelheid van 4800 MHz, WiFi 6, Bluetooth 5.2 en de mogelijkheid om met 1Gbps-ethernet te verbinden. Randapparatuur kan je aansluiten aan een van de twee USB 3.2 Gen 1 Type A-poorten, een USB 3.2 Gen 1 Type C-poort en de HDMI-poort. Ook je bedrade koptelefoon of set oortjes kan je bovenhalen: een AUX-aansluiting is, zoals het een goed gamingtoestel betaamt, ook gewoon aanwezig.

Wat niet aanwezig is, maar waar we wel op hoopten: voldoende opslagruimte om meerdere games te installeren. De MSI Cyborg komt met een 512GB-SSD. Daar moet natuurlijk ook een heel besturingssysteem op. Baldurs Gate 3 en Cyberpunk 2077 later is het, met andere woorden, dus al tijd om ruimte vrij te maken. Onze Steam Deck, waar gewoon een microSD-kaartje in kan, doet het op dit vlak eerlijk gezegd beter.

De blauwe toetsenbordverlichting is steeds goed zichtbaar. © MSI

Kijken doe je dan weer op het 1080p-scherm met een maximale verversingssnelheid van 144 Hz, waar het eigenlijk vrij snel begint te wringen. De kleuren zijn er wel, maar springen zéker niet uit het IPS-paneel. Dat is weinig verrassend, aangezien het licht dat ook niet echt doet. De maximale helderheid van dit beeldscherm bedraagt 250 nits, waardoor het geheel eigenlijk vrij donker blijft en vooral in zonlicht moeilijk te zien is. Wil je deze laptop gebruiken op een goed verlicht kantoor of om iets met kleuren te doen? Dan is een externe monitor eigenlijk wel een must.  

Prestaties 

De MSI Cyborg 15 liegt er niet om: dit is voor de volle 100% een gaminglaptop. Aanvankelijk hadden we wat schrik voor de prestaties van de laptop. Zo’n honderdtal achterstallige Windows-updates en driver-updates zorgden ervoor dat het toestel niet echt naar behoren werkte. Na een keer of vijf opnieuw opstarten en alles bij te werken, begon de laptop echter uit te blinken. Bij het dagelijks gebruik liet de Intel Core i5 12450H ons nooit wachten en konden we de laptop volledig zonder ergernissen gebruiken.  

Toch is het vooral de Nvidia GeForce RTX 4060 die met alle aandacht gaat lopen – en het valt te begrijpen waarom dat zo is. In combinatie met een 1080p-scherm blinkt die videokaart dan ook echt uit, al is een deel van die performantie natuurlijk te denken aan upscalingtechnologieën zoals AMD’s FSR en Nvidia’s DLSS. Toch menen we dat het geen goed idee is om al die nieuwigheden tegelijkertijd in te schakelen. Het lijkt erop dat onze 4060 niet voldoende VRAM biedt om én Ray Reconstruction én Deep Learning Super Sampling én Frame Generation toe te passen in Cyberpunk 2077. Niet dat dat noodzakelijk slecht nieuws is: door gewoonweg presets te selecteren haal je in Cyberpunk zo goed als altijd 100 fps. Ook dat hoeft echter geen goed nieuws te zijn. 

In Overdrive-modus mag de game dan wel honderd frames per seconde renderen – ze zien er alle honderd gewoon verschrikkelijk uit. Het is dan ook waanzin om zo’n game op deze hardware met de meest extreme settings te proberen spelen. Het automatisch ingestelde DLSS-algoritme wordt dan zo agressief dat niets er eigenlijk nog goed uitziet. Voor ons waren ‘High’ en ‘Medium Ray Tracing’ de meest ideale settings, al valt er ook wat te zeggen voor de ‘Ultra’- en ‘Ultra Ray Tracing’-presets na er wat aan gesleuteld te hebben. 

Batterij  

De MSI Cyborg 15 biedt dus knappe rekenprestaties, waardoor je makkelijk kan gamen en al je school- of kantoorwerk zonder twijfels kan uitvoeren. Daar hangt echter wel een voorwaarde aan vast: er moet een stopcontact in de buurt zijn. Om de batterij wat langer te doen meegaan, wordt de schermhelderheid vaak wat lager gezet. Waar dat normaal gezien geen probleem is, zorgt dat er hier voor dat het wel erg moeilijk wordt om de laptop te gebruiken. Ook met de backlight op z’n sterkst is de MSI Cyborg niet bijzonder helder. Wij slaagden er met deze laptop in om zo’n tweeënhalf tot drie uur Vampire Survivors te spelen of tot drieënhalf uur YouTube-video’s te kijken. Dat laatste gebeurde dan wel wanneer het donker was en de helderheid met gemak omlaag kon. 

Conclusie 

MSI zet met de Cyborg een zeer betaalbare gaminglaptop neer die waar voor zijn geld biedt. De processor en GPU liegen er alvast niet om: de gamingprestaties van dit toestel mogen er gerust zijn. Toch komt deze laptop pas helemaal tot zijn recht wanneer je er een (1080p-)scherm aanhangt met degelijke helderheid en kleurweergave, want dat krijg je met deze laptop niet. De batterijduur is bovendien aan de lage kant, al zijn er weinig gamingtoestellen die echt een goede batterijduur af kunnen leveren.  

Desalniettemin is deze gaminglaptop wel een aanrader voor wie wil gamen op budget. Vooral wie veel competitieve games speelt en hoge refresh rates wil zien, zal aan deze laptop enorm veel plezier beleven. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business