ICE Smart One review: slechtste smartwatch op de markt?
Ice-Watch - ICE smart Black - Montre connectée noire mixte avec bracelet en silicone - 021409 (1,85")
Eerste indrukken zijn belangrijk en die heeft de ICE Smart One verrassend genoeg mee. Het ontwerp van de behuizing is duidelijk geïnspireerd op dat van de Apple Watch en ziet er gewoon netjes uit. Vanop een afstandje zou een leek de ICE Smart One kunnen verwarren met een duurder horloge. De behuizing en het kroontje zijn van aluminium. Hoewel de smartwatch best verzorgd oogt, was onze zwarte testversie gevoelig voor krassen. Vooral op de overgang naar de schermrand zorgde een licht contact met een tafel ervoor dat de lak op een hoekje boven het scherm losliet. Wie het horloge dagelijks draagt, zal de gebruikssporen snel zien toenemen. Dat geldt gelukkig niet voor het scherm zelf, dat krasbestendiger is. Het meegeleverde bandje is een sportvariant van zacht rubber en zit wel erg comfortabel.
De documentatie die je online terugvindt over de waterbestendigheid is op z’n zachtst gezegd onduidelijk. Er wordt enkel een IP68-score vermeld, wat wil zeggen dat je het horloge voor onbepaalde tijd kan onderdompelen in water, tot 3 meter diep. Je kan er dus perfect mee sporten en zelfs het zwembad mee induiken en dat is voor de meeste mensen voldoende. In de doos zit nog een laadkabel (zonder netadapter) die je magnetisch aan de achterkant van het horloge moet bevestigen. Die klik is niet erg stevig, waardoor de connectie verbroken kan worden wanneer je tegen de kabel komt of het horloge opneemt. Daarom moet je bij het opladen goed controleren dat de ICE Smart One wel degelijk aan het opladen is. Het kan gebeuren dat je later moet vaststellen dat de laadbeurt onderbroken werd en dat is knap vervelend.
Display activeert moeizaam
De technische specificaties van de ICE Smart One konden we nergens terugvinden en ook een navraag bij de verdeler leverde niets op. Verwacht dan ook geen flitsende menu’s zoals bij duurdere smartwatches. De respons is niet meer dan voldoende te noemen. Het display is best helder en reageert goed op inputs… als je het geactiveerd krijgt, tenminste. We hadden bijna altijd meerdere polsbewegingen nodig om het scherm te activeren en we kozen er dan maar standaard voor om het horloge met een druk op de kroon te activeren. En dat werkte na verloop van tijd op de zenuwen. Ook zijn de trillingen bij notificaties aan de zwakke kant, waardoor je die wel eens mist. Het horloge is voorzien van een microfoon, maar die werkt niet goed genoeg om er echt mee te kunnen bellen.
Ondanks het degelijke display zijn de digitale wijzerplaten ronduit lelijk te noemen. Het standaard ICE-thema behoort dan nog tot de betere opties. En dat zegt wel wat, als je weet dat je uit ongeveer 200 wijzerplaten kan kiezen. Als de achtergrond mooi is, dan is de scherminfo slordig gepresenteerd of omgekeerd. Het zijn designs die we in het vorige decennium zagen bij de allergoedkoopste smartwatches. De ICE smart-app voor je telefoon onthoudt de laatste vijf wijzerplaten en een zesde kan je zelf voorzien van een achtergrond en elementen, al ziet dat er nooit echt goed uit. Bovendien lijken tekst en cijfers in de linkerbovenhoek van het scherm vervormd, zowel bij wijzerplaten als in de menu’s.
Onnauwkeurige metingen
De ICE Smart One heeft drie belangrijke meetopties in huis, zijnde je hartslag, bloeddruk en zuurstofsaturatie. Die metingen lijken alleen correct in rust of bij een lichte activiteit, zoals wandelen. Bij intensiever sporten kwam de informatie niet altijd overeen met die van een fitnesstoestel of andere smartwatches. Daardoor is dit horloge dus niet geschikt voor sporters. Net zoals de meeste basic smartwatches is er een stappenteller, maar omdat de ICE Smart One geen gps aan boord heeft, klopt de afgelegde afstand meestal niet. Ook voor slaapregistratie scoort dit horloge ondermaats. De duur van onze slaap leek helemaal niet accuraat. 7 uur slapen werd soms geregistreerd als 5 uur of omgekeerd.
Slechte batterijduur en beveiliging
De ICE Smart One heeft een aanvaardbare batterijduur. In de praktijk kwamen we net vijf dagen toe na een oplaadbeurt. Opladen gaat gelukkig wel snel genoeg, als je dat via het stopcontact doet. In anderhalf uur is de accu helemaal vol. Gebruik je een Android-telefoon, dan zijn er ook nog zorgen om de beveiliging, zo wordt online gemeld. De Android-app zou namelijk vatbaar zijn voor een man-in-the-middle-aanval (MITM). In theorie zou een hacker de verbinding tussen de smartphone en ICE Watch-servers kunnen onderscheppen.
Conclusie
Je merkt het al: het is bij de ICE Smart One zoeken naar pluspunten. Het relatieve gebruiksgemak en het comfortabele horlogebandje zijn zowat de enige opstekers. Hoewel de hardware er zeker niet verkeerd uitziet, is de grafische interface ronduit lelijk te noemen. Daar komt nog bij dat de meeste metingen onbetrouwbaar zijn en dat je bij Android de nodige beveiliging mist. Zelfs zijn adviesprijs van 99 euro is geen verkoopargument. In die prijsklasse zijn er betere smartwatches te vinden, zoals de Amazfit GTS 4 of Xiaomi Mi Watch.