OnePlus Watch 2 review: tijd voor innovatie in smartwatchland
OnePlus Watch 2 - Black Steel
Toegegeven, de originele OnePlus Watch zag er goed uit, maar intern liet de smartwatch het afweten op vlak van nauwkeurigheid. Het was een degelijke, eerste poging, maar niet meer dan dat. Tijd dus voor OnePlus om het horloge opnieuw uit te vinden. Hierbij stond de ‘Never Settle’-community van het merk centraal en de verwachtingen waren duidelijk: weg met het eigen besturingssysteem en de beperkte ondersteuning, betere fitness tracking en geen wearable die je elke dag moet opladen.
Design en bouwkwaliteit
Horloges koop je eerst en vooral omdat ze je goed zullen staan. We hebben geen probleem met de ontwerpkeuze van concurrenten zoals Apple, maar naar onze mening moet een smartwatch rond zijn. OnePlus koos bij de Watch 2 voor een premium ontwerp dat meteen de aandacht trekt. De ontwerpstijl is gebaseerd op recente smartphones zoals de OnePlus 12 en er is keuze tussen twee kleuren: Black Steel en Radiant Steel. Wij ontvingen de variant in Radiant Steel, die met een donkergroene polsband komt. Deze kleur kennen we nog, want OnePlus gebruikte ze eerder al voor de OnePlus Buds Pro 2 en de OnePlus Pad. Het hele ecosysteem past zo prima bij elkaar.
De OnePlus Watch 2 is voorzien van twee knoppen: een die dienstdoet als instelbare sneltoets en je standaard een work-out laat starten, en een tweede die eruitziet als een kroon, maar eigenlijk niet meer is dan een drukknop. We hadden graag door notificaties kunnen scrollen, maar OnePlus laat weten dat de knop enkel kan draaien zodat die meegeeft, mocht je ergens tegenaan stoten.
De smartwatch heeft een diameter van 47 mm, wat voor sommige gebruikers aan de grote kant zal zijn. Persoonlijk stoorde dit ons niet bij dagelijks gebruik, maar het wordt wel moeilijk als je de Watch 2 gaat combineren met een nauw aansluitend hemd. Ook vanuit vrouwelijke kant hoorden we al snel de opmerking dat het formaat te groot is. Een kleiner formaat was dus zeker welkom geweest, zoals Samsung dat heeft gedaan met de 43 en 47mm Galaxy Watch 6.
De wijzerplaat zelf bestaat uit een 1,43-inch-amoledpaneel met een resolutie van 466 bij 466 pixels en een verversingssnelheid van 60 Hz. De maximale helderheid is 1.000 nits, wat voldoende is voor een display van dit formaat en de automatische helderheid was zowat altijd perfect. Verder werd er gekozen voor 2,5D sapphire crystal om het geheel krasbestendig te maken. Dit is prima gelukt en per ongeluk ergens tegenaan stoten is dan ook niet meteen reden tot paniek.
Wear OS 4
De originele OnePlus Watch had een eigen OS dat enigszins beperkt was in mogelijkheden en al snel werd duidelijk dat Wear OS de betere keuze zou zijn geweest. Voor de Watch 2 werd dan ook gekozen voor Wear OS 4. Niet verbazend, want OnePlus werkte ook al nauw samen met Google aan de OnePlus Open.
Wie eerder al Wear OS geprobeerd heeft, zal zich meteen in een vertrouwde omgeving bevinden. Alle populaire Android-apps hebben ondertussen een versie voor smartwatches. We denken dan bijvoorbeeld aan Spotify, YouTube Music, Google Maps, WhatsApp, Komoot, Audible en meer, die je allemaal via de Play Store kan downloaden. De muziekdiensten laten je – mits een abonnement – ook muziek downloaden op de smartwatch, die 32 GB aan opslag heeft. Via bluetooth kan je vervolgens eender welke draadloze oortjes verbinden en zo gaan lopen of naar de fitness zonder smartphone. Handig.
De OnePlus Watch 2 komt met wat standaard wijzerplaten, maar ook verschillende OnePlus-specifieke modellen. Sommige daarvan passen bij de premiumstijl van de smartwatch, terwijl andere je zoveel mogelijk informatie over gezondheid tonen. Het is maar wat je verkiest en wisselen is zo gebeurd.
Van 100 uur tot 12 dagen batterijduur
Hoe fijn we Wear OS ook vinden in functionaliteit en ontwerp, het idee dat we maximaal twee dagen batterijduur uit onze smartwatch krijgen (of zelfs geen 24 uur in het geval van Apples WatchOS) zorgde ervoor dat we ons eerder aangetrokken voelden tot minder veelzijdige alternatieven, zoals de Withings ScanWatch, met een batterijduur van 30 dagen. Daar is nu een einde aan gekomen.
De OnePlus Watch 2 is voorzien van een 500mAH-batterij én een volledig nieuwe Dual-Engine-architectuur. OnePlus vindt hiermee niet het horloge, maar wel de onderliggende technologie van smartwatches opnieuw uit. De Watch 2 gebruikt immers twee chipsets naast elkaar, elk met hun eigen besturingssysteem. De Snapdragon W5 zorgt voor de prestaties van Wear OS en de BES 2700-chipset draait RTOS (Real-Time Operating System) en zorgt ervoor dat alles gebeurt wanneer het moet gebeuren. Deze laatste doet al het werk dat op de achtergrond gebeurt (zoals notificaties raadplegen) en activeert de krachtigere W5 wanneer je bijvoorbeeld Wear OS-apps opstart.
Het resultaat is een batterij die volgens OnePlus tot 100 uur meegaat en dat kunnen wij na enkele weken testen ook bevestigen. Na twee dagen zaten we meestal net boven de 50 procent en met de automatische batterijbesparing die op 10 procent geactiveerd wordt, haalden we makkelijk de vier dagen en nog wat extra. Laad je maandagochtend tijdens het douchen op, dan haal je normaal het einde van de werkweek op vrijdag. Dat zijn op zijn minst indrukwekkende prestaties te noemen voor Wear OS en OnePlus verdient hier zeker een schouderklopje voor de innovatie die zij brengen naar een productcategorie waar maar weinig evolutie in zat de voorbije jaren.
Gebruik je de power saving-modus de hele tijd, dan kom je bovendien aan zo’n 12 dagen batterijduur met behoud van fitness, slaap en hartslagtracking en bellen via de watch. Je kan je lader dus al gerust eens vergeten mee te nemen op vakantie. Dat kan al eens makkelijk, want OnePlus heeft besloten om geen kabel uit één stuk te gebruiken. In plaats daarvan is de lader een simpel vierkant blokje met een usb-c-aansluiting. Superhandig en we vragen ons af waarom dit nooit eerder gedaan werd.
Geef je in ruil voor die 100 uur dan niets op? Weinig. Het gebruiken van het always-on-display is geen optie want het vermindert de batterijduur met 1 tot 2 dagen en ook de extra 3D-animaties die bepaalde wijzerplaten gebruiken (minus 1 dag) laat je best voor wat ze zijn. In onze ogen is dit een aanvaardbare ruil. De animaties misten we niet en het AoD heb je niet meteen nodig door de raise-to-wake-functionaliteit van de Watch 2. Even je pols bewegen en je kan snel de tijd raadplegen. Voor het checken van notificaties werkte dit wel iets minder vlot. Soms verschenen notificaties helemaal niet of kwamen ze met enige vertraging. Hopelijk kan OnePlus de timing hiervan nog bijschaven met een software-update.
OHealth-app en OnePlus Watch 2
De OnePlus Watch 2 ondersteunt heel wat soorten fitnessmonitoring, van wandelen, lopen en fietsen tot moeilijk te tracken sporten zoals badminton, tennis en zelfs skiën. We hebben ze lang niet allemaal getest, maar de nauwkeurigheid lijkt uitstekend te zijn. Niet verbazend, want elke chipset is voorzien van een eigen gps-tracker (respectievelijk type L1 en L5).
Alles wordt samengebracht in de OHealth-app voor Android, die OnePlus deelt met Oppo. Alle verzamelde gegevens, en dat zijn er heel wat, worden overzichtelijk weergegeven. Zo is er een aparte sectie voor je hartslag, eentje om je slaap te analyseren, een andere voor stressanalyse en voor sp02 (de zuurstofwaarde in je bloed, meer dan 95% is normaal). Het maakt van de OnePlus Watch 2 een degelijke smartwatch voor sportfanaten, waar de eerste generatie niet veel meer was dan een goed uitziende Fitbit.
“Dit is opnieuw flagship-killer prijszetting door OnePlus”
Moet je de OnePlus Watch 2 kopen?
De OnePlus Watch 2 is op alle vlakken een verbetering ten opzichte van de eerste generatie. De prijs ligt met 329 euro een stuk hoger dan de 179 euro van de eerste generatie, maar blijft wel netjes onder de 279 euro van de standaard Galaxy Watch 6. Dit is opnieuw flagship killer-prijszetting door OnePlus en je krijgt er een smartwatch voor terug die op geen enkel vlak moet onderdoen voor de concurrentie. Integendeel, de fitness tracking is uitstekend en de batterijduur is ongezien.