Reviews

Review Withings ScanWatch: Smartwatch met 30 dagen batterij

Withings ScanWatch
Voordelen
Ziet eruit als een gewoon horloge
Alle gezondheidstrackers aan boord
Scherpe prijs voor veel functionaliteit
Nadelen
Geen ingebouwde GPS
Design niet ideaal voor bepaaalde sporten
Aanbevolen prijs: €279,99
Waar te koop?
Totaalscore 9
Withings heeft dit jaar een smartwatch van formaat gelanceerd. De Scanwatch hybride smartwatch overtreft heel wat alternatieven. Hoe goed is de watch?

Withings staat intussen gekend als dé hybride smartwatchontwikkelaar. Het Franse bedrijf bouwt slimme producten die ook mooi ogen. Door te kiezen voor hybride smartwatches boren ze een breder publiek aan dat esthetiek ook heel belangrijk vindt. De Withings ScanWatch is de nieuwste telg in het aanbod en maakt zijn beloftes voor het grootste deel waar. Net zoals bij de Move was eenvoud in stijl hier het motto.

De nieuwe smartwatch is beschikbaar in twee modellen: de 38mm versie kost 279,95 euro terwijl je voor de grotere versie van 42mm 299,95 euro neerlegt. Niet veel als je ziet wat de ScanWatch allemaal te bieden heeft.

Withings ScanWatch

Specificaties

Grootte van de case: 38 of 42mm

Dikte van de case: 13.2 of 13.7 mm

Gewicht: 58 of 83 gram

Waterdicht: Ja, tot 50 meter diep

Tracking: ECG, SpO2, Slaap, diepte, hoogte, slaap

Connectiviteit: Bluetooth via Health Mate-app

Design

Net zoals alle vorige modellen van Withings is ook de ScanWatch een horloge dat bij elke outfit past. Alle modellen hier zijn afgewerkt met saffierglas en ook de behuizing werd verstevigd. Verder is het design heel minimalistisch. Net wat je nodig hebt. Bovenaan onder de 12 zit een klein display met een diameter van amper 13mm. Hoe kan je daar nu iets op aflezen? Wel, ik ben ervan verschoten hoe gemakkelijk het allemaal leest. Het display is heel helder en toont alleen wat je echt moet weten.

Je kan de info op het display gemakkelijk ophalen door de Digital Crown. Net zoals bij de Apple Watch is de Crown de enige tool die je nodig hebt. Ook een touchscreen is niet nodig bij deze ScanWatch. Iets waar ik me een aantal keer op betrapt heb toen ik probeerde iets te wijzigen met mijn vingers. Tot slot is het design van de ScanWatch voorzien van een waterdichte rating waarmee je tot 50 meter diep kan gaan. De hybride smartwatch is dus volledig waterdicht en in combinatie met het meegeleverde sportbandje zou geen enkele sport nog een probleem moeten zijn. Alleen vind ik persoonlijk dat de ScanWatch daarvoor niet ideaal is.

Withings ScanWatch

Technologische snufjes

De grootste kracht van deze smartwatch zit ‘m onder de motorkap. Je hebt een knap horloge aan de buitenkant, maar aan de binnenkant zitten tientallen hoogtechnologische snufjes waarvan niemand merkt dat je ze aan je pols hebt. Wat kan de ScanWatch nu allemaal volgen en opmeten? Een overzicht:

  • Harttracking

De Withings ScanWatch is de eerste hybride watch ter wereld die ook een ECG en SpO2-meter aan boord heeft. Een ECG of elektrocardiogram is een technologie waarmee de ScanWatch de elektrische activiteit van de harspier kan vastleggen. Op basis van een aantal ingewikkelde processen is het toestel in staat je harstlag en hartactiviteit te monitoren en eventueel onregelmatigheden vast te stellen.

  • Ademhalingsanalyse/bloedsaturatie

Maar daar blijft het niet bij. De smartwatch heeft ook een SpO2-monitor aan boord. Daarmee kan de ScanWatch in korte tijd de zuurstofsaturatie in je bloed opmeten. Een methode die nog niet lang terug te vinden is in smartwatches maar ook op lange termijn mensen kan gaan waarschuwen bij problemen. De watch registreert dat ook automatisch in je slaap zodat je ’s ochtends het overzicht kan bekijken.

Helaas is het niet zo eenvoudig om te weten wat je met al die info moet doen. Wel weten we dat de watch de bloedsaturatie gebruikt om onder andere je ademhaling vast te leggen. Op de website claimt het bedrijf wel dat je met deze tools bijvoorbeeld slaapapneu kan vastleggen. In de bijhorende Health Mate-app toont de ScanWatch dat je best een ademhaling of saturatie van 98% kan hebben. Kom je onder 90%? Dan geeft de watch aan dat je mogelijk een bezoek aan de dokter moet inplannen, vooral wanneer het problemen zich enkele dagen/nachten achter elkaar voordoet.

  • Activiteits en workout tracking (automatisch)

Dit is op zichzelf niet nieuw. Maar wat wel nieuw is, is dat je je activiteit constant kan bekijken in het display van de ScanWatch. Zo hoef je niet altijd naar de Health Mate-app te gaan maar kan je meteen alles opvragen. Ook ECG of SpO2 kan meteen opgevraagd worden via de Digital Crown en display. Gebruik je de display niet? Dan blijft hij gewoon zwart zodat het niet constant hoeft op te lichten en daarmee batterij kan uitsparen.

  • Slaaptracking

Tot slot kan de ScanWatch ook je slaap vastleggen. De horloge legt vast wanneer je wakker bent, wanneer je onrustig bent geweest, hebt liggen woelen en wanneer je in diepe slaap was. ’s Ochtends is het leuk om te zien of je nu eigenlijk echt wel goed geslapen hebt. De Health Mate-app geeft je ook iedere ochtend een score op 100% die de kwaliteit van je slaap weergeeft. Je kan het horloge ook vragen om een Smart Wake-up. Daarmee maakt je horloge je op een kalme manier wakker waardoor je niet hoeft recht te schieten in bed als je wekker afgaat. Natuurlijk moet je daarvoor wel je horloge iedere nacht dragen, wat niet iedereen kan verdragen.

Withings ScanWatch

De batterij

De tweede kracht van deze hybride smartwatch is de batterij. Door het feit dat je geen volwaardige display hebt kan je natuurlijk enorm besparen op batterij. En toch heb je dezelfde functionaliteiten als in de meeste andere smartwatches. Toegegeven, om gebruik te maken van GPS moet je altijd connectie maken met de smartphone. Maar verder kan een ScanWatch een goed alternatief zijn. Apps als inkomende telefoontjes, WhatsApp, kalendermeldingen, Zoom, Instagram en ga zo maar door kunnen allemaal getoond worden op het display.

Daardoor kan deze watch tot wel 30 dagen meegaan zonder één keer te moeten opladen. Althans, dat claimt het bedrijf. Maar gedurende mijn tests is gebleken dat dat ook klopt. In vergelijking met een Fitbit of Apple Watch doe je met deze Withings ScanWatch echt stukken langer en hoef je dus niet elke avond te denken aan een oplaadbeurt. Persoonlijk vind ik dat een van de grootste voordelen.

Compatibele apps die meldingen tonen.

Ons verdict

Wie zich stoort aan het – toch vaak – iets loggere design van de meeste smartwatches kan maar beter voor Withings kiezen. De ScanWatch heeft alles aan boord wat je maar wil én dat allemaal voor een scherpe prijs en met de belofte van 30 dagen batterijduur. Bovendien kan je dit horloge dragen bij elke outfit en lijkt het alsof je helemaal geen smartwatch om je pols hebt. De Withings Scanwatch is wel degelijk een echte aanrader en als je niet tevreden bent heb je dertig dagen de tijd om hem terug te sturen. Bovendien biedt Withings standaard een garantie van twee jaar aan bij aankoop. Vooral in combinatie met de gratis Health App haal je alles uit deze smartwatch. Iets voor jou? Ja.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business