Tips

BitTorrent Sync: bliksemsnel Dropbox-alternatief voor pc en NAS

We kennen BitTorrent allemaal van de Pirate Bay, maar het protocol is ook uitermate geschikt voor synchronisatie tussen pc's en NAS-opslag, dankzij het nieuwe programma BitTorrent Sync.


Het BitTorrent-protocol leent zich uitstekend voor het delen van grote bestanden en is daarom in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de meest populaire p2p-technologie.

BitTorrent, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor software als uTorrent en Vuze, experimenteert voortdurend met andere applicaties die hun voordeel kunnen doen met het protocol en komt nu op de proppen met BitTorrent Sync, een Windows-programma voor snelle synchronisatie van bestanden tussen computers.

[download_file]


De vergelijking tussen BitTorrent Sync en populaire diensten als Dropbox, SkyDrive en SugarSync gaat enigszins op, al heeft eerstgenoemde (nog) geen sjieke online interface of mobiele apps. Het programma, dat sinds kort als alphaversie beschikbaar  is voor Windows, Mac OS X en Linux, leent zich daarentegen uitstekend voor snelle synchronisatie van bestandsmappen tussen laptops en desktopcomputers.

[related_article id=”160534″]

Je installeert Sync op de toestellen die je wilt laten gelijklopen en selecteert daarna de mappen die je wilt synchroniseren. Met de laatste versie is het ook mogelijk om bestanden eenmalig over te brengen of bestanden eenzijdig te synchroniseren.

De blokkenmethode
Omdat Sync nu eenmaal het BitTorrent-protocol gebruikt, leent het zich uitstekend om grote bestanden met een select groepje contacten te delen. We zien nog geen specifieke functies om bestanden eenvoudig met anderen te delen, maar verwachten deze functie in de nabije toekomst. Volgens BitTorrent wordt data “overgebracht in stukken naar elk van de gesynchroniseerde toestellen, en BitTorrent Sync kiest het meest optimale algoritme om te verzekeren dat je de maximale upload- en downloadsnelheid hebt tijdens het proces.”

Ook voor NAS en Raspberry Pi
Een van de meest bijzondere eigenschappen van BitTorrent Sync is dat het mogelijk is de applicatie te installeren op NAS-opslag. Deze harde schijven met netwerkondersteuning zijn zowel populair bij consumenten als bedrijven en er is inmiddels al een lijst online verschenen met modellen die aan de eisen voldoen. Er is ook een eenvoudige webinterface, die je kunt benaderen via YourLocalIP:8888/gui


BitTorrent belooft dat het 256-bit AES-encryptie toepast op de synchronisatie en gebruikt daarbij een ‘geheim’, wat feitelijk een willekeurig aangemaakte serie letters en cijfers is die uniek is voor elke gesynchroniseerde map.

Al met al is BitTorrent Sync een bijzonder interessante ontwikkeling voor zowel consumenten als professionele gebruikers. Houd er wel rekening mee dat dit een vroege publieke testversie is, dus ga er niet van uit dat alles automatisch van een leien dakje zal verlopen.

In deze download verwijzen we je naar de Windows-versie. Andere uitvoeringen kun je vinden op de projectpagina.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business