Tips

Nog vijf alternatieven voor Office 365 (zonder cloud)

Nadat we schreven over vijf online alternatieven voor Microsofts Office 365, besteden we nu aandacht voor vijf capabele pakketten die hun hoofd niet in de cloud hebben zitten.

Een Office-abonnement is niet voor elke gebruiker een aantrekkelijk alternatief. Veel mensen gebruiken de kantoorsuite een keer per week in plaats van dagelijks en voor sommige kleine bedrijven is een maandelijkse kostenpost niet altijd even welkom.

Uiteraard is het nog steeds mogelijk om een alleenstaande versie te kopen van de nieuwste Office, maar Microsoft heeft die uitvoeringen duurder en onaantrekkelijk gemaakt. Gelukkig kun je altijd besluiten om over te stappen.

Nadat we eerder vijf alternatieven belichtten die grotendeels op het internet leven, wilden we ditmaal  aandacht besteden aan de wat meer traditionele alternatieven voor Office, dus zonder mobiele apps, cloudsynchronisatie en online samenwerking.

Dat wil niet zeggen dat deze eigenschappen er niet zullen zijn in de toekomst, maar de vijf volgende pakketten bieden op dit moment maar één aspect van wat Microsoft ziet als de moderne kantoorsuite. Daar staat dan weer tegenover dat deze alternatieven voor het grootste gedeelte gratis in gebruik zijn. Een uitstekende compensatie voor het ontbreken van de cloud dus.

LibreOffice
LibreOffice is het rebelse broertje van OpenOffice, het opensource kantoorpakket dat de meeste mensen overwegen als ze van Office willen afstappen. Deze afsplitsing (onder de naam The Document Foundation) ontstond nadat boze ontwikkelaars zich wilden ontdoen van de invloed van toenmalige eigenaar Oracle.

Op dit moment verschilt LibreOffice nog weinig van OpenOffice, maar onlangs is een nieuwe versie gelanceerd die veel belofte biedt voor de nabije toekomst. Een gang naar de cloud staat op het programma en ook een tabletversie is in de maak. Wel is er al de Impress Android Remote-app, waarmee je presentaties vanop afstand kunt bedienen met een Androidtoestel.

Download LibreOffice

Apache OpenOffice
We kunnen LibreOffice niet noemen zonder ook een woordje te wijden aan OpenOffice.org. Jarenlang was deze kantoorsuite één van de weinige opensourcealternatieven voor Office en is tegenwoordig in handen van nonprofitorganisatie Apache Sofware Foundation, nadat Oracle het eigendom overdroeg.

Net als LIbreOffice is OpenOffice platformonafhankelijk. Of je nu dus Mac, Linux of Windows gebruikt, zou dus weinig uit moeten maken. Van huis uit is deze kantoorsuite een basispakket met tekstverwerker, spreadsheet en presentatiesoftware. Momenteel werken de ontwikkelaars hard aan betere samenwerking met de nieuwste Office-formaten en willen volgend jaar ook de cloud in.

Download Apache OpenOffice

NeoOffice
LibreOffice is niet de enige afsplitsing van OpenOffice. Het gratis pakket NeoOffice biedt al jaren een degelijk alternatief voor Mac-gebruikers die er niets in zijn om Office voor Mac in huis te halen. De interface van deze kantoorsuite is behoorlijk gedateerd, maar de makers hebben wel ondersteuning toegevoegd voor Retina-schermen. Er is ook een manier om documenten online te bewaren en die te delen met andere gebruikers.

Download NeoOffice

KingSoft Office Free
OpenOffice mag dan de naam hebben, maar het Chinese KingSoft Office heeft ook daadwerkelijk het gereedschap in huis om te kunnen wedijveren met nieuwere versies van Office. Net als de andere suites biedt het tekstverwerking, spreadsheets en presentaties, maar het biedt een gebruikerservaring waar anderen niet aan kunnen tippen.

Zo heeft de tekstverwerker autosavefunctionaliteit, uitstekende compatibiliteit met Office-documentformaten en uitstekende formattering. De getabde interface, formuleselectie en datagereedschap voor spreadsheets bieden veel meerwaarde en KingSoft heeft met een complete (en gratis (!) Androidversie uitstekende argumenten in huis om het eens uit te proberen.

Voor een betalende versie krijg je automatische updates en kun je overschakelen naar het functielint dat we uit Office kennen. Maar de gratis uitvoering is voor de meeste mensen al ruim voldoende om hun dagelijkse taken te kunnen uitvoeren.

Download KingSoft Office Free

SoftMaker FreeOffice
FreeOffice is zeker niet de meest uitgebreide suite in dit overzicht. Maar wat het wel doet, doet het met grote efficiëntie. FreeOffice is feitelijk een lokkertje voor de commerciële suite die SoftMaker in huis heeft. Als je een alternatief zoekt voor Visual Basic of een kloon in huis wilt halen voor Outlook 2013, kun je dat product overwegen.

Maar je kun took voor geen geld de basissuite in huis halen, die tekstverwerking, spreadsheets en een presentatietool biedt. FreeOffice is vooral een snelle suite, die voortvarend Officedocumenten opent. De interface is bekend en goed in elkaar gestoken en hoewel niet alle onderdelen even krachtig zijn, kunnen de meeste gebruikers heel ver komen met dit pakket. Vergeet niet het Nederlandse woordenboek te downloaden via de site.

Download SoftMaker FreeOffice

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business